Ръчно тестване или автоматично тестване?

+9 гласа
1,991 прегледа
попитан 2016 март 16 от Krasimir.Nikolov. (1,920 точки)
Всички си говорим, колко е хубаво автоматичното тестване и как всички искаме да се научим на автоматизирано тестване, но някой може ли да каже какви преимущества има на ръчното тестване, съпоставено с автоматизираното тестване. В кои ситуации използвате ръчното и в кои използвате автоматизирано тестване.

1 отговор

+4 гласа
отговорени 2016 март 17 от IvayloHristov (5,390 точки)
избран 2016 април 5 от Mitko Vasilev
 
Най-добър отговор
Наистина и аз забелязвам, че много често хората са обсебени от това да се пишат автоматизирани тестове. Даже до толкова, че пренебрегват някои от ползите на ръчното тестване. А двете си има преимуществата.

Аз се занимавам с предприемачество и със стартиращи компании. В някои от случаите доста изпъкват ползите на ръчното тестване. Например, когато имаш бързо променящ се продукт, който постоянно се мени, добавят се бързо функционалности и след това бързо някои модули отпадат. Това е много често срещано в стартиращи софтуерни продукти. В подобна ситуация ръчното тестване е по-добре отколкото да се инвестира в автоматизация на тестването.

Ако продукта е стабилен и е много важно когато се пусне нова версия ( особено ако има често нови версии ) и е нужно да се изтества бързо, тогава автоматизираните тестове не могат да се заменят с нищо. Но трябва да се има предвид, че автоматизираните тестове отнемат много време да се подържат.
...