Web Design или Web Development в моят случай

0 гласа
632 прегледа
попитан 2018 юни 3 от Dominator (120 точки)
редактиран 2018 юни 3 от Dominator
Здравейте, имам страхотна дилема и ми трябва компетентно мнение от хора в бранша. Значи, решил съм изцяло да си сменя професията(до сега съм се занимавал със снимачна и камерна техника) в нова сфера за мен.В момента уча в softuni,  за front-end, сега съм на HTML/CSS, след това ще уча и JavScript, като модула за JS обхваща само front-end демек basic ниво, а не целият JavaScript език.

Записах се на HTML/CSS модула, с идеята да науча малко HTML/CSS, защото искам да работя, като web designer и да имам някаква представа от develop, оказа се, че доста ми върви и ги схващам доста лесно нещата и като цяло не е толкова скучно за мен(не съм фен на писането).Но проблема е, че модула за web design в softuni е чак лед 10 месеца и няма по-рано, а пък аз през това време искам да се насоча да поработвам нещо в тази сфера, макар и да е за минимални пари, просто за опита, за да не губя време.

Та дилемата ми е следната. Дали, като изуча HTML/CSS,JS(basic), да продължа да уча по-задълбочено JS и да се насоча изцяло към front-end и да оставя web design-a за в бъдеще, макар, че съм голям привърженик на design-a, а не на development-a или да науча HTMl/CSS,JS(basic) и да изчакам да изуча web design и тогава просто да работя, като дизайнер с знания в HTML/CSS/JS.

Колебанието ми идва от там, че вече след като знам HTML/CSS и в следващата една година и малко,ако продължа да изучавам JS(толкова горе долу е периода на целият курса по JS) после ще съм с серизни познания в HTML/CSS и JavaScript, а пък ако изчакам модулът по Web Design, който е с продължителност два месеца, не знам дали този HTML/CSS/JS(basic) и два месеца учене на Web design(За съжаление няма по обширен), ще ми дадат достъп до пазара за работа, като web designer.Като цяло дилемата се породи, че не знам как върви пазара за работа за уеб дизайнер и девелопъри, не искам да се окаже, че ще загубя 10 месеца в чакане да науча web design на basic ниво и после тези умения и чакане, няма да ми намерят работа.Някой биха казали, защо не и двете докато чакаш едното, но реално за човек, който няма никакъв опит и имащ семейство да храни,  не мисля, че е рационално да изучавам две професии, вместо да се отдам изцяло на едната за да се специализирам по-скоро в едно от двете, като цяло предпочитам да се задълбая в едно от двете, пък другото само да знам на basic ниво и вече като съм натрупал доста опит в едното, ако реша да изучавам и другото.

Та общо взети web design или front-end в моят случай и пазара за работа ?

 Благодаря!

1 отговор

0 гласа
отговорени 2018 ноември 25 от Tjt3KyVh69Fu (190 точки)
Гледам, че поста е то 3ти юни, ама все пак:

Един добър въпрос е колко пари в момента правиш на месец и колко пари очакваш да правиш като начинаещ фронтенд или дизайнер. Защото може би няма да ти хареса офертата.

Иначе дали фронтенд или дизайн - това е решение, което трябва сам да вземеш.
...