Препоръка на четиво за програмиране

+7 гласа
2,424 прегледа
попитан 2016 април 18 от InFlames (190 точки)

Здравейте,  имам огромно желание да изучавам програмиране, може ли да ми препоръчате някакво четиво и да ми обясните от кои езици трябва да започна. Също така може да ми препоръчате и добър университет в България в съответната област. Благодаря предварително ! 

2 отговори

+3 гласа
отговорени 2016 април 18 от IvayloHristov (5,390 точки)
Здравей,

препоръчвам ти да започнеш с основи концепции на програмирането. Няма огромно значение кой ще е езика за програмиране, стига да може да научиш как се правят цикли, условни оператори и подобните. Това, което във ФМИ се изучава в курса по увод в програмирането. Ако знаеш английски има много достъпни ресурси и занимателни начини да научиш тези основи. Повечето хора тези основи сме ги учили на C++, паскал в училищата. Но ти може на C# или който език си избереш.

Инак за университет ти препоръчвам Софийски университет, специалностите информатика или компютърни науки.

Успехи!
+3 гласа
отговорени 2016 април 18 от Yovko.Gospodinov (550 точки)
Здравей,

Като четиво можеш да започнеш с онлайн книгата “Въведение в програмирането със C#” : http://www.introprogramming.info/intro-csharp-book/read-online/

Лесно и разбираемо четиво, огромен плюс е това, че е едновременно онлайн и безплатно.

Отново там можеш да намериш и “Въведение в програмирането със Java#”.

Относно стартов език аз почнах с C#, който се представя като доста лесно научаем и интуитивен език.

За Университет може да се насочиш към всеки един от конвенционалните държавни (получаващи държавна субсидия), за препоръчване е СУ и по точно неговия факултет по Математика и Информатика.

Или да избереш някоя от организациите предлагащи алтернатива на държавните университети, с доста по - сбита, по - натоварена и по - кратка програма: Телерик, Софтуни, Ит Таланти и др.

 Поздрави и успех.
...