Какви качества са нужни за team lead на екип от програмисти

+6 гласа
2,350 прегледа
попитан 2016 март 16 от Nikola (1,210 точки)
Аз съм senior developer, давали са ми да ръководя няколко junior-и, но искам да израстна и да стана team lead. Какви са качествата, които са нужни на един добър team lead?

2 отговори

+5 гласа
отговорени 2016 март 16 от IvayloHristov (5,390 точки)
Първо имай предвид, че позицията за ръководител на екип от програмисти е много различна в различните фирми. В някои фирми може да е по-близко до project manager позиция, в други може да е по-близко до нещо като senior developer, който се грижи за начинаещи програмисти. Различно е. Но аз ще ти кажа за мен какви са нужните качества по моите разбирания за позицията.

1. Трябва да е спокоен, без избухвания и излишни емоции. Винаги, ще има ситуации и ако team lead-a постоянно се пали, вика или повишава тон, ще си изгони екипа

2. Трябва да е дипломатичен и да може да комуникира, както с клиенти или PM-и, така и с екипа.

3. Трябва да е надежден и да може да му се има доверие, да държи на думата си, да е справедлив и да може да дава обратна връзка. Да спечели доверието на екипа си

4. Трябва да е технически запознат и надежден, да може да помага. Ако има нещо, което не знае да си го признава.

5. Да може да познава ограниченията на всеки член от екипа си и да може да им помага да се развиват.

6. Да разпределя задачите според възможностите на всеки.

7. Да е постоянен в действията си.

8. Трябва да може да мотивира всеки от членовете на екипа си.

Сигурно има и още няколко, които пропускам.
0 гласа
отговорени 2017 ноември 2 от Krasimir.Nikolov. (1,920 точки)

Качествата, които са ти нужни са дисциплина, планиране, преговори и презентации (имам предвид не само презентации пред публика, но и да можеш да презентираш идеиите си), комуникация (особено даване на обратна връзка. Като цяло ти препоръчвам да ходиш на обучения, най-добреите в обученията за умения за IT team leads са екипа на Точка 2 Те правят предимно вътрешнко-корпоратини обучения, но следи дали имат отворени обучения и се мятай ако има някое, което е отворено. 

...