Аз мога да ти кажа от гледната точка на работодател. Когато наемам хора най-важно за мен е предишния трудов опит. Ако имаш 2 или 3 години стаж, няма абсолютно никакво значение дали имаш Zend сертификат или някакъв друг сертификат, Тогава оценявам колко може кандидата. Често има начини тези сертификати да не дават реална представа. Например защото един кандидат може да се справя добре на тестове, но да няма уменията да работи в екип, да пише качествен код и тн.
За начинаещи програмисти, без ден опит може и да има някакъв лек смисъл. Но само ако моята фирма пише на Zend, инак не бих го приел за огромно преимущество. А вече все по-малко фирми пишат на Zend. Така, че ако си начинаещ не бих ти препоръчал да изкарваш сертификата. По-добре започни някой стаж, може и да не е платен, но да пишеш реален код. Ако имаш от кой да се учиш още по-добре. Но дори и ти да напишеш един сайт от нулата сам ще научиш много повече.
Също не бих ти препоръчал да избираш Zend като фреймуорк. Аз знам, че се беше насочил към Symfony и смятам, че това е по-добър избор. И все пак разгледай следните теми във форума:
Кой фреймуърк ще е най добре да науча Codeigniter, CakePHP или Laravel? И защо него?
Кой фреймуорк ще ми препоръчате Symphony или Laravel?
Кой PHP framework най-добре подхожда за изграждането на large scale приложения?
Успехи!