Има ли смисъл в Бг да притежаваш ZCE?

+10 гласа
504 прегледа
попитан 2016 май 16 от Deyan Delev (1,830 точки)
Здравейте всички,

Тъй като от няколко дни насам ми се върти в главата да изкарам Zend Certificate Engineer (ZCE), се чудя дали изобщо има смисъл от това в България, (до колкото подразбрах в чужбина тия сертификации се оценят). Дайте ми мнение дали си заслужава да го изкарам, ще ми помогне ли в търсенето на работа или e поредния bullshit. И моля без празни приказки, нека ме "просветляват" хора, които са familiar с ZCE.

Ще съм благодарен да чуя вашите насоки и мнения :)

3 отговори

+6 гласа
отговорени 2016 май 16 от IvayloHristov (5,390 точки)
избран 2016 май 17 от Deyan Delev
 
Най-добър отговор

Аз мога да ти кажа от гледната точка на работодател. Когато наемам хора най-важно за мен е предишния трудов опит. Ако имаш 2 или 3 години стаж, няма абсолютно никакво значение дали имаш Zend сертификат или някакъв друг сертификат, Тогава оценявам колко може кандидата. Често има начини тези сертификати да не дават реална представа. Например защото един кандидат може да се справя добре на тестове, но да няма уменията да работи в екип, да пише качествен код и тн. 

За начинаещи програмисти, без ден опит може и да има някакъв лек смисъл. Но само ако моята фирма пише на Zend, инак не бих го приел за огромно преимущество. А вече все по-малко фирми пишат на Zend. Така, че ако си начинаещ не бих ти препоръчал да изкарваш сертификата. По-добре започни някой стаж, може и да не е платен, но да пишеш реален код. Ако имаш от кой да се учиш още по-добре. Но дори и ти да напишеш един сайт от нулата сам ще научиш много повече. 

Също не бих ти препоръчал да избираш Zend като фреймуорк. Аз знам, че се беше насочил към Symfony и смятам, че това е по-добър избор. И все пак разгледай следните теми във форума: 

Кой фреймуърк ще е най добре да науча Codeigniter, CakePHP или Laravel? И защо него?

Кой фреймуорк ще ми препоръчате Symphony или Laravel?

Кой PHP framework най-добре подхожда за изграждането на large scale приложения?

Успехи!

коментиран 2016 май 17 от Deyan Delev (1,830 точки)
Ивайло, много благодаря за изчерпателния отговор. Значи определено няма да си губя времето с ZCE, a ще наблегна на писането на код и т.н..
Може ли да ме светнеш за тия стажове, но имай предвид, че в момента работя не зная дали ще имам време.
Определено съм се насочил към Symfony framework. Преди време съм правил сайтове с flat PHP, css и html, сега се упражнявам да ги правя на Symphony, както си му е реда. Все пак си мисля, че като човек, който не е работил като програмист, отида и покажа това, което съм реализирал (в случая да речем сайт тип блог), дали работодателя ще ме отрази, не е ли някак си simple това. А какво мислиш за RESTful API`s (то за тях май трябва отделна тема, btw)? Едно такова би ли впечатлило повече от блог сайт и т.н.? Друг е въпроса, че към настоящия момент това ми е тъмна Индия и просто не виждам как може да започна (явно ми липсват некви basics знания)

Поздрави :)
коментиран 2016 май 17 от IvayloHristov (5,390 точки)
Стаж принципно можеш да си намериш и без да напускаш работата си. Може в някоя НПО организация да помагаш без да ти плащат на непълен работен ден. Като цяло никой не е отказал безплатна помощ. Но не е задължително и да е стаж може да се включиш към някой open source проект, може с приятели да напишете нещо заедно. Вариантите са много, но просто е важно да пишеш код и да виждаш нещата как се случават на истина докато учиш. Продължавай с курсовете и с обученията, но добави и реална работа.
коментиран 2016 май 17 от Deyan Delev (1,830 точки)
Разбирам :)))
коментиран 2016 май 17 от epavlova (140 точки)
Само за протокала, ZCE е различно от Zend Framework
коментиран 2016 май 17 от Deyan Delev (1,830 точки)
Естествено, че са 2 различни неща, едното е сертификат, другото фреймуърк :)
+2 гласа
отговорени 2016 май 17 от Mitko Vasilev (2,860 точки)

Може да видиш още 3 коментара във facebook страницата Bulgarian PHP  

коментиран 2016 май 17 от Deyan Delev (1,830 точки)
Много благодаря, видях, даже се абонирах за групата ;)
0 гласа
отговорени 2016 май 17 от epavlova (140 точки)
Виждам, че колегите не са много запознати какво е ZCE, а изказват мнение. ZCE и подготовката за него, особено като начинаещ, бих казала че ще ти помогне.

Доколко се цени в българия зависи от фирмата, не няма да ти отваря врати сертификата, но ще показва някакъв ангажимент към професията. Стажа е много полезен, но работата на килограм без качество по-скоро вреди на професията.

Все пак ако целта ти е да си платен IT занаятчия, не ти трябва :)
коментиран 2016 май 17 от Deyan Delev (1,830 точки)
Благодаря за мнението еpavlova ;)
Идеята ми бе дали ще ми отвори врати, ама явно се оказва, че нищо няма да ми отвори (sorry, this is not selfimprint). Не, не искам да ставам поредния IT зомби идиот, бъди сигурна ;)
...