Програмиране и Нов български университет ?

+8 гласа
1,094 прегледа
попитан 2016 май 18 от BlodwenArgent (340 точки)
Тази година завършвам средно, като се надявам резултатите ми да са на ниво.Ориентирал съм се към програмирането като бъдеща професия и следователно това е сферата с която искам да се занимавам през 4-те години в университета. Живея във Варненска област и вече се явих на два пъти предварителни в ТУ - Варна с ОТП, получавайки 5.00 и 5.60 на теста по ОТП. Все пак не мисля че Варненския ТУ е на достатъчно високо ниво, а и съм чувал че се учат страшно много ненужни дисциплини (не че навсякъде не е така, но там прекалявали).

Бе ми препоръчано от практикуващ програмист, с доста години опит, да се пробвам в НБУ /София/.Какви са мненията ви за университета (като хора, много по-квалифицирани в областта от мен)? Напълно начинаещ съм, писал съм код колкото да се каже че съм си играл с Visual Studio. Естествено, в НБУ семестриалните такси са в пъти по-високи от тези в ТУ Варна, да не споменаваме че и цените на квартирите в София също. Поради този факт, въпросът ми е - струва ли си да се учи в НБУ? Ще ме научат ли на нещо съществено, при условие че проявявам интерес и си уча здраво?Как се оценява дипломата на НБУ (тъй като съм чувал, че поради факта че там не е особено трудно да се минава, дипломата не се цени високо)?

Извинявам се ако съм сбъркал мястото на темата.

Edit: Интересувам се и за акатемията на  "Софтуерен университет " (Softuni). Знам че там не се дават дипломи, което е основната причина да се колебая относно "университета".Чувал обаче, че от там излизат добри кадри, готови за работа.

1 отговор

+3 гласа
отговорени 2016 май 18 от durankievg (320 точки)

Здравей,

Казвам се Георги и съм част от екипа на СофтУни. Преди да стигна до тук, обаче, бях и студент в СофтУни и ще се радвам да отговоря на всичките ти въпроси относно обучението при нас. 

Нека започна с написаното от теб: Да, ние не сме държавно акредитиран университет, но и не желаем да бъдем. Дипломи, обаче, биват издавани, както и сертификати за успех при всяко отделно обучение, които, казано просто, си тежат на мястото достатъчно. Но това не е важното за СофтУни.

Това, което може би те е привлекло е, че при нас няма ненужни дисциплини. Обучението се осъществява изцяло чрез "правене" - часове упражнения, разучаване на различни технологии, екипни проекти и възможно най-малко суха теория. След въвеждането на новия ни учебен план (който е вече в сила) се набляга още повече на практиката.

Вече са обособени и четири професионални направления (C# Web Dev, Java Web Dev, JavaScript Dev и PHP Dev), които бяха подбрани спрямо изискванията на работния пазар. Минавайки през обучението, ти можеш да избереш кое най-много те привлича и да се насочиш към него. 

Това, което ни различава от други образователни инстанции е фактът, че не искаме от нашите студенти да преминат изпит по висша математика или да кандидатстват с нерелевантна оценка, а точно обратното - даваме шанс на всички да се сблъскат със света на програмирането и да положат своя входен изпит не по друг начин, а чрез прилагане на научените в СофтУни умения. 

Другото, което ни отделя от всички ВУЗ-ове е, че предлагаме на успешните си студенти директна помощ за техния кариерен старт, като си партнираме с десетки фирми в бранша, които постоянно набират нов персонал. 

Това, което привлече мен към СофтУни е общността - да, всички излизат с огромен набор от нови умения, но никой не е преминал през обучението без да направи много нови приятели (дори и аз, който го карах онлайн/задочно).

Бих се радвал да отговоря на всички въпроси, които имаш относно по-специфичните неща, свързани с учебната програма. Можеш да се свържеш директно със СофтУни на info@softuni.bg и ако желаеш да се свържеш с мен, просто ме спомени в мейла си. 

 

коментиран 2016 май 18 от Kalina.Mincheva. (1,330 точки)
Добър отговор и полезна информация.
коментиран 2016 май 19 от BlodwenArgent (340 точки)
Не се и съмнявам, че в СофтУни обучението е на най-високо ниво.Добре съм запознат с всичко там, гледал съм и не малко лекции.Единственото нещо, което ме притеснява (и не очудващо за някой в моята позиция) е работата с дипломите и партньорските университети, които меко казано са място на където не бих и стъпил. Надявам се да ме разбирате, че без диплома си е малко кофти :/ . Все още обаче обмислям варианти, и Софтуни определено е в топ 3, с диплома или без.
...