Какво е regression тестване?

+6 гласа
1,506 прегледа
попитан 2016 май 18 от Binki.Danova. (1,410 точки)
Здравейте. Бих искала да попитам какво е regression тестване?

1 отговор

0 гласа
отговорени 2016 май 18 от Daniel Ivanov (11,160 точки)

Здравей,

Regressive в превод на български е регресивно, тоест връщане към минало поведение,действие и т.н. В QA/testing-а регресивното тестване е тестване, което проверява дали дадени функции на едно приложение след нова версия (добавяща нови неща или променяща вече сложените) все още работят. Обикновено се прави от тестъри или QA (quality assurance).

След като се ъпдейтне някоя програма се правят тестове дали новите въведения работят правилно, но заедно с тях се run-ват и regressive тестове, които проверяват дали нещата преди този update работят. Защо биха спряли да работят след като в предната версия са работили? Ами защото може да възникне грешка м/у старият и новият код или самият стар код да не може да се промени да работи с новия, понеже не е правен да може да се променя, което в моята за съжаление често се случва :D

Това което се прави след update е да се re-run-ват (да се пускат наново) предните тестове, които са минали веднъж и да се провери дали има промяна в „поведението“ (behaviour-а) на приложението и/или дали вече фикснати бъгове се появяват отново. Това си е задължително тестване без което просто не може ако ще се прави някакво приложение и ще се ъпдейтва.

...