Каква е разликата между machine learning и изкуствен интелект ?

+7 гласа
641 прегледа
попитан 2016 май 19 от Kalina.Mincheva. (1,330 точки)
Здравейте,

все повече и повече се говори за изкуствен интелект ( AI ), за Watson на IBM, за machine learning. Темата ми е много интересна, но нямам дори и основните познания. Та първия ми въпрос е, каква е разликата между machine learning и изкуствен интелект ?

1 отговор

+4 гласа
отговорени 2016 май 25 от code (2,460 точки)
избран 2016 май 26 от Kalina.Mincheva.
 
Най-добър отговор
Изкуственият интелект е практически наименованието на научна дисциплина. Тя е свързана грубо казано с това да се правят архитектури на програми, които успяват да някакви изводи, базирано на някакви предварително зададени правила и понякога входни данни описващи изследвани обекти. При реализацията на тези задачи се използват много по-необичайни езици за програмиране от известните алгоримтични такива. Например важни представители са Prolog и Lisp.

Терминът "machine learning" означава преведено на български "машинно обучение". Това е дейност в изкуствения интелект, която обикновено (но не изцяло) е свързана с така наречените невронни мрежи. Последното представлява груба имитация на дейността на човешкия мозък. Когато виждаш множество обекти от еднакъв вид, то клетките на мозъка така си взаимодействат, че да представят запаметяване за съответния обект. Примерно ако на система с невронна мрежа "показваш" множество варианти на десетичните цифри, заедно с информация коя е цифрата - накрая невронната мрежа трябва да се е преобразувала в такова състояние, че в последствие само да може да разпознава цифрите.

По принцип изкуственият интелект е област в която твърде малко е постигнато. Счита се като една от най-недоразвитите информатични науки и съответно с най-невзискателни умствени изисквания за учените в нея. Това не значи, че няма топ умове в тази област, но означава че общото ниво е по-ниско срямо другите информатични науки. Затова е станал и популярен израза, че "който си няма естествен интелект си търси изкуствен такъв".
коментиран 2016 май 26 от Kalina.Mincheva. (1,330 точки)
Благодаря за отговора. Много изчерпателно и полезно.
...