Как да си хостна ASP.NET Web API така,че да е достъпно през интернет?

+3 гласа
758 прегледа
попитан 2016 март 25 от Nikoleta.V. (4,090 точки)
Този въпрос е задаван доста пъти и все пак не мога да си изясня някои неща,тъй като съм много по-начинаещ в програмирането от повечето хора тук. Ето го и моя случай, за да разберете какъв е проблемът, и се извинявам за количеството текст. Създадох .NET web API и го качих в обикновено уеб приложение в Azure. Сега мога да го ползвам успешно по интернет.

Като прочетох за цената за гигабайт трафик в Azure разбрах, че ако приложението ми се разрастне и започне да генерира много трафик това ще ми излезе по-скъпо, отколкото мога да си позволя. Прочетох малко повече и видях сайтове като Arvixe, които предлагат неограничен трафик, но като се зачетох разбрах, че щом хората започнат да използват голям обем информация сайтовете ги блокират за преизползване на услугата. Четох още и намерих хора,които споделят, че ползването на VPS и отделни сървъри също е добър избор. Поразрових се в това и разбрах, че трябва опит за настройването им, който аз нямам,а и наемането на компютър с добър процесор и RAM памет също струва доста. Това, което търся аз, е хостване на сайта без допълнителни конфигурации.

Така стигнах до идеята сам да си хоствам приложението. Разбрах,че мога да ползвам собствения си компютър, който има доста повече RAM памет и по-добър процесор, отколкото мога да си позволя като VPS и други. Но наистина не разбирам как мога да използвам тези ресурси през интернет само чрез локален сървър.

Въпроси:

Има ли добър начин да хостна това приложение сам и мога ли да го направя безопасно без много допълнителни знания?

Доста хора ме насочват към IIS, който не съм използвал, но съм виждал доста примери с локален сървър.Тъй като вече имам URL мога ли да го ползвам да пусна приложението от моя компютър,вместо от IIS? И дали ще е безопасно?

Доста хора ползват Owin self host, което не се нуждае от IIS. Дали ще е по-добра алтернатива? Това например ми харесва: http://www.asp.net/web-api/overview/hosting-aspnet-web-api/use-owin-to-self-host-web-api

Заключение:

Всичко се свежда до това,че търся начин,подходящ за начинаещ, да кача приложението си в интернет без да се притеснявам дали трафикът и процесорът няма да надвишат това, което мога да си позволя.

Всеки съвет или помощ от къде да започна ще бъде оценена. Благодаря!

1 отговор

0 гласа
отговорени 2016 март 25 от valeri.hristov (7,340 точки)

Първо, мисля, че си леко объркан с понятието "сам да си хостваш". Това обикновено се отнася за начин на хостване на ASP.NET WebAPI приложение в процес,различен от IIS. Това не се отнася(мисля че разбираш) до това къде се намира приложението от гледна точка на достъпа до интернет.


  Има ли добър начин да хостна това приложение сам и мога ли да го направя     безопасно без много допълнителни знания?
 

Не. Не го прави. В най-добрия случай че ти бъде трудно да конфигурираш и ще се държи зле. В най-лошия случай ще изложиш компютъра си на значителни уязвимости.


  Доста хора ме насочват към IIS, който не съм използвал, но съм виждал доста   примери с локален сървър.Тъй като вече имам URL мога ли да го ползвам да   пусна приложението от моя компютър,вместо от IIS? И дали ще е безопасно?
 

IIS е уеб сървъра на Microsoft и е най-общо софтуера, който да инсталираш и да подкараш ASP.NET приложение(каквото и да е). Можеш да го инсталираш на Windows 7/8/10, но не го препоръчвам.


  Доста хора ползват Owin self host, което не се нуждае от IIS. Дали ще е   по-добра алтернатива? Това например ми харесва: http://www.asp.net/web-  api/overview/hosting-aspnet-web-api/use-owin-to-self-host-web-api

Както казах в първия коментар, не си разбрал какво означава.

Ще ми се да мога да ти препоръчам къде да си качиш сайта на ниска цена,но не мога. Знам,че можеш да сложиш ограничение на разходите в Azure- качваш си приложението при лимит, да кажем 100 долара, и когато този лимит се достигне приложението просто става недостъпно. Не си пояснил за какво искаш да ползваш приложението и не знам дали това ще ти свърши работа, но е добър начин да пробваш и да добиеш представа колко ще ти струва в дългосрочен план.

...