Проекти за портфолио за хора навлизащи в IT сфератa

+7 гласа
452 прегледа
попитан 2016 март 28 от dimityr.jechev (340 точки)
Здравейте,както се знае,за хората без опит е по-трудно да стартират своята кариера и един от начините да изпъкнат пред другите кандидати е да се изгради поне едно добро портфолио.След като съм усвоил някакви базови познание по няколко технологии и желанието ми за работа нараства започнах да се чудя как да създам портфолио с няколко проекта,защото съм без професионален опит в тази сфера.Ще се радвам да дадете някакви съвети от къде може да се намерят идеи за тези проекти и какви са стъпките в самия процес.
Аз се реших първия ми проект да е todo list уеб приложение.И в момента се чудя,кои технологии да ползвам.Спрях се на два варианта:
1.ASP.NET MVC ,като го използвам изцяло за създаване на приложението(тука идва и момента,че се чуда дали да използвам 4.5 или 5.0);
2.ASP.NET WebApi за back-end + АngularJS за front-end,като тука идеята ми е,че ще покажа знания в две различни технологи;
За сега май желанието ми е да се насоча към .NET developer ,но нищо не се знае докато не започна работа и видя нещата в реална обстановка.
Стъпките ,които смятам да следвам е :
1.Създаване на базата данни + релациите между таблиците(Още се чудя каква база данни да използвам ,но имам най-голям опит с MS SQL ,а и искам да е направя с EntityFramework);
2.Да си направя списък (майндмап) с функционалността,която искам да има приложението и отделните контролери.
3.Да създам и тествам back-end;
4.Когато всичко е ок с back-end да започна със стилизирането на front-end.
Ще се радвам на всякакви съвети,защото се чувствам като риба на сухо,която от време на време намира по някоя капка вода.

1 отговор

+1 глас
отговорени 2016 март 28 от IvayloHristov (5,390 точки)
Здравей Димитър,

Първо поздравления за подхода. Харесва ми пътя по който си поел. Наистина най-добрият вариант да се учи и да се подобряват уменията е, чрез практическата работа. Проекта, който си избрал е много подходящ, защото включва много различни предизвикателства.

Ето няколко съвета от мен:

0. Стреми се да работиш на малки, но завършени версии. Тоест да направиш нещо малко за няколко седмици и да го докараш до вид, който може да се ползва, дори и да има само много начални функционалности и да не е много красиво, примерно. Но да е завършено.

1. Започни от ASP.NET MVC без Angular. Това е по-лесния вариант и ако последваш съвета ми от по-горе ще можеш по-бързо да имаш завършена версия и нещо, което може да се види и да се пипне. След това може да надграждаш и да променяш. Което е и част от процеса при реалната работа във някоя ИТ фирма. Много често нещата минават през различни версии, рефактори и подобни.

2. За база данни използвай MsSql. Звучи ми като най-удачния избор.

3. на въпроса ти за "списък (майндмап) с функционалността" - това е частта от която трябва да започнеш. Още преди да си започнал работа по базата данни.

Не се чувствай като риба на сухо. Ако имаш затруднения задавай въпроси тук и ще отговаряме и помагаме. И не забравяй, когато имаш прогрес да дадеш линк и да покажеш :)

Успех.
...