PHP frameworks: Nette, Phalcon, Yii- споделяне на опит.

+10 гласа
232 прегледа
попитан 2016 юни 21 от TTTodorov. (1,660 точки)
Здравейте. На скоро попаднах на тези три frameworks Nette, Phalcon, Yii. Може ли да споделите опита си с тях? Какво ви харесва? Какво не ви харесва? Благодаря предварително

2 отговори

+1 глас
отговорени 2016 юни 22 от Nolongerexists2 (1,790 точки)

Nette е framework за създаване на уеб приложения който поддържа AJAX, DRY, KISS, MVC. Галавно се фокусира върху това което е най-важно и прави кода и структурата по-разбираеми. Има система за template, ефективна база данни, защита, обектно-ориентирано проектиране. Nette ти позволява да се съсредоточиш върху творческата част. Има доста остър debug-ер, предназначен е както за малки така и за големи проекти, разполага с различни добавки и компоненти.
Най – лошото при Nette е ,че изисква прекалено много време при Request и изкарва най-малко request-и за секунда, което го прави един от най-бавните framework-ове

Phalcon е php framework който е базиран на MVC модел, този framework се стреми да увеличи бързоработата на приложението, намалява използването на ненужни пакети. Всички файлове се четат от хард диска представени в bytecode и след това показани което намаля производителността, докато при Phalcon целия framework е дължащ на RAM-та, което води до факта, че не трябва всичките файлове да се прегледат от системата, което го прави един от най-бързите framework-ове за изпращане на най-много Request-ове и отделя най-малко време на Request. Както можеш да видиш на графиката Phalcon изкарва около 5 пъти повече Request за секунда от най-популярния framework за 2015 и 2016, а именно Laravel

Yii е framework с бърза производителност за създаване на уеб приложения. Той зарежда само файловете нужни на системата което го прави сравнително бърз, предлага доста добра защита както всички останали framework-ове, но това което е по-различно е че предлага свободна валидация, кодът доста изчистен и използва MVC модел.

Кое ми харесва и кое не
За да можеш да разбереш нещата по-лесно реших да направя и този ‘раздел’ от графиката се вижда, че на челно място стой Phalcon по всеки критерии, а те са заявки изпратени за секунда и времето което отделя дадения framework за да изпрати заявка, след Phalcon е Yii, а накрая Nette.
image
Nette

• Използва доста остър и добър debug-ер
  • Добра Security System-а
  • Има собствена система за шаблони
  • Много бавен framework

Yii

• Добра производителност
  • Добра Security Systema-a
  • Сравнително бърз framework
  • Валидации

Phalcon

• Много добра производителност
  • Доста добра Security System-а
  • Изключително бърз framework

0 гласа
отговорени 2016 юли 24 от sergata (140 точки)
Здравей.

Аз лично съм ползвал Phalcon и YII. YII да то лажа честно не ми допадна но Phalcon е друга ртабота. Phalcon e писан на С Затова е произтводителността му е толкова висока. С Phalcon съм използвал 2 SMS-a Phalconeye и Yona CMC. От двата най много ми фопада Phalcon eye  но за нов проект  препоръчвам Yona CMS. Той е много по бърз защото работи на Phalcon 2 a на Phalcon eye руснаците му спряха поддръжката на версия 1.33.

Толкова от мен успех с начинанието.г
...