/* In the first place това не е въпрос (както вероятно се и вижда), а по-скоро като мини ревю. Просто преди 2 седмици попаднах на въпросната игра и реших да я споделя с други хора (в случая -> dev.bg). Toва от моя страна поражда и един въпрос: има ли начин да се направи някаква такава секция, в която всеки желаещ да може да прави презентация/резюме/ревю на нещо, което наистина си заслужава (не говоря да правим ревюта на всяка една версия на всяка една програма), Е, dev.bg? */
CodinGame - игра за програмисти

Попаднах на една много интересна оnline игра за програмисти, която искам да ви представя в няколко думи. CodinGame e нещото, с което френските разработчици спечелват за втори път сърцето ми (първият бе със Symfony framework). Kато цяло CodinGame e една иновативна платформа за обучение. И както името подсказва, в CG не става дума за разработване на игри или нещо от този сорт, а просто за играене на игра. Логиката зад всяко упражнение е обвързано със самата игра, с което се цели да се получи една визуална обратна връзка на това, което си написал, за което при успех получаваш и награда.
Най-хубавото на тази игра е, че за всяко упражнение, можете да избирате измежду 23 програмни езика, сред които:
- C
- C#
- C++
- Java
- Javascript
- Python3
- Bash
- Clojure
- Dart
- F#
- Go
- Groovy
- Haskell
- Lua
- ObjectiveC
- OCaml
- Pascal
- Perl
- PHP
- Python
- Ruby
- Rust
- Scala
- Swift
- VB.NET
В CodinGame всичко се случва в браузъра, където базираното на него IDE ви позволява да пишете кода и да го компилирате в един и същ прозорец. Към края на 2015 повече от 230 000 души са се присъединили към платформата.
Tutorial# 1:
След като изберете желаният език, с който искате да започнете, ще ви се появи диалогов прозорец, в който се съдържа част от код, който трябва да интегрирате в цялостен скрипт (в случая аз избрах PHP и ми се появи като първа задачка да интегрирам на правилното място контролната структура “If/else”)
След като въведете кода има проверка дали всичко е наред (test case), и ако е – продължавате напред, където ви иска регистрация/логин за да продължите да играете. Това е и първото упражнение.
Тук вече може да започнете Истинската игра, като имате възможност да избирате измежду три различни режима на игра – разрешаване на пъзели; игра срещу компютъра (AI); игра срещу други програмисти (multiplayer). Някои от по-известните им игри са:
- Тhe Descent (Спускането) - тип пъзел;
- Clash of Code (Сблъсъка на кода) който е PvP, т.е. multiplayer;
- Codebusters (Ловци на кодове), тук изисква отделна регистрация;
…и много, много други.
Според мен CodinGame е нещо доста различно, от всичко, което съм виждал до момента, и ще си заслужи малкото свободно време, с което в днешно време разполагаме. А и винаги може да се научи по нещо ново.
Играта може да бъде достъпена на URL адрeс: https://www.codingame.com/
подготвил: Деян Делев
по материали от: techchurch.com