Книги/статии за имплементация на архитетури и design patterns

+11 гласа
495 прегледа
попитан 2016 юни 29 от Warrior (1,720 точки)
Привет,

Търся добри материали на тематика архитектури и design patterns. Искам да знам причините за използване на различните видове архитектури, правилния избор на дадена архитектура съгласно нуждите ти, както и тяхната правилна имплементацията. Някои колеги вече обещаха да ми изпратят такива материали, но ако някой от вас е доволен от конкретно четиво на такава тема, моля да сподели. Ако книгите са с примери на C# би било чудесно.

Също се интересувам и от design patterns, enterprise architectures и всичко близо до тази тема.

4 отговори

+2 гласа
отговорени 2016 юни 29 от Павката (3,410 точки)
Като методика и обяснение за design patterns мога да препоръчам "Head First Design Patterns". Примерите са на Java, но са лесни за разбиране от всеки ползващ обектно ориентиран език. За софтуеърна архитектура на мен ми допадна "Software Architecture in Practice" Len Bass, Paul Clements, Rick Kazman , но не съм експерт.

@Warrior - ако искаш остави меил тук или на лични, за да ти изпратя тези книги ако те интересуват и още няколко по темата, които на теб може да ти се сторят интересни, на мен все не ми остава време да ги прочета.
коментиран 2016 юни 29 от Warrior (1,720 точки)
Ще съм благодарен. Имейлът ми е: dimitrov.martin.v@gmail.com
+2 гласа
отговорени 2016 юни 30 от IvayloHristov (5,390 точки)
Здравей,

Книгата, която колегата ти препоръчва "Head first design patterns" е добра в това, че са обяснени много лесно, с добри примери и аналогии. Но аз бих ти препоръчал класиката за Design Patterns на Gang of Four (ErichGamma , RichardHelm , RalphJohnson , JohnVlissides ). Класика е. Но наистина там са доста по-сложно обяснени отколкото в Head First.
+1 глас
отговорени 2016 август 4 от Warrior (1,720 точки)

Благодаря ви за отговорите. Получих и някои интересни книги на пощата си. 

Също така намерих в нета някои книги, които ще споделя за по-лесен достъп:

Applying Domain-Driven Design and patterns

Implementing Domain-Driven Design

.NET Domain-Driven Deisgn with C#

Domain-Driven Design quickly

Все още обаче не мога да Design Patterns на Gang of Four.

+1 глас
отговорени 2016 август 5 от sgeorgiev (180 точки)
Препоръчвам ви четерите POSA ( Pattern-Oriented Software Architecture) книги. Книгите са класика. Успех.
...