НБУ или ТУ-Варна?

+1 глас
4,564 прегледа
попитан 2016 юли 7 от BlodwenArgent (340 точки)
Днес бях приет в НБУ (информатика) и ТУ (Софтуер и интернет технологии - СИТ) на първо желание. От тук идва въпроса - на къде да продължа? Бих бил благодарен на каквито и да е съвети от хора с опит в програмирането. Живея в близост до Варна, там ще учат повечето от вече бившите ми съученици, но съм чувал че в ТУ положението никак не е цветущо, да не говорим че е почти невъзможно да се работи докато учиш. Таксите от друга страна са нищожни в сравнение с тези в НБУ, но въпреки това, ако нивото в ТУ наистина е толкова ниско колкото съм чувал, съм готов да плащам по 1300лв на семестър (поне ще ми остава време и да работя, потенциално в софтуерна фирма, редовно или на стаж). Какво е вашето мнение по въпроса?

2 отговори

+1 глас
отговорени 2016 юли 7 от Vasil.Metodiev. (1,200 точки)
Честито. Това което аз мога да кажа от собствния си опит, че не като за начало не съм учил в нито един от тези университети. Що се касае до образование в ИТ сферата, най-добрия учител е практиката, особено когато става въпрос за код. В университета ще ти дадът една фундаментална програма и дисциплини, които няма да са ти толкова нужни. В ИТ сферата дипломата не е толкова важна колкото при медицината, инцинерите, адвокатите и т.н. Има толкова голяма дупка на пазара на труда от към ИТ специалисти, че ако си добър в кода, ще те наемат и без диплома, а тя не ти определя кой знае колко заплатата, може да е по-малка, ама няма да е трагедия. Разбира се да имаш дипломна за висше си е важно, не се знае какво ще се случи след 20-40 години и е хубаво да си имаш. Много, ама много по-важно е какво ще научиш докато имаш време вашите да те издържат. През това време чети, упражнявай знанията и наливай код. През това време ходи по семинари, отоврени обучения, хакатони, участвай във форуми като този и обменяй информация с опитни специалисти. Всичко е до твоята мотивация. Това мога да кажа аз.
коментиран 2016 юли 7 от rm (1,220 точки)
Само ще допълня, да заложиш на учебната програма, а не толкова на самите изпити. По принцип в университета се учат много полезни неща, независимо в кой университет си (учебните програми са препасвани един от друг). Изучаваните неща понякога нямат директно практическо приложение, но със сигурност развиват мисленето, което пак със сигурност ще ти трябва.

Иначе не очаквай преподаване на ниво в университетите. В НБУ имат някои много умни преподаватели, но практиката показва, че по-важна е средата (накратко колегите ти колко интелигентни са), а не преподавателите.
коментиран 2016 юли 7 от BlodwenArgent (340 точки)
Благодаря ти за изчерпателния коментар, напълно на същото мнение съм. Планът ми е обаче да ходя доста по стажове, дай Боже и да ме вземат на работа въпреки че съм пълен аматьор (да, имам такива приятели които просто си ги взеха от липса на кадри и сега са читави програмисти). По тази тема, съм чувал че в ТУ те товарят с доста простотии и не е лесно да работиш докато учиш, чел съм даже че е невъзможно. Това е единственото което ме кара да клоня към НБУ, все пак там няма да ме товарят толкова, нали? Ще мога да се развивам с практика, ще имам повече време за семинари и т.н ( а дори няма да правя сравнение между заплатите в София и Варна).


Накратко, това е единствената дилема.. имам време до 14ти юли да взема решението си, тъй като тогава е крайния срок за записване в ТУ.
коментиран 2016 юли 8 от Vasil.Metodiev. (1,200 точки)
Определено разликата междъ държавен и частен униветситет са големи. В ТУ със сигурност ще те товарят с много излишни глупости, защото системата не е променяна с години и там има преподаватели с мислене от преди 10 години. В ИТ нещата се менят на половин година. Те винаги ще казват, че това ще те развие тралалаа, ама практиката те развива най-много. Да ходиш по семинари и събития те развива повече. Да участваш във форуми и дискусии ще ти донесе повече неща, от колкто да чуеш една гледна точка на някой професор и да му прочетеш скучния учебник от преди 20 години.

Да в НБУ най-вероятно ще има по-голяма свобода и може би ще имат една идея по-добра програма и дисциплини за изучаване, но ще си платиш повече. Но ако разглеждаме в дългосрочен план нещата, това ще ти се върне, защото в София заплатите и конкуренцията са по-големи.

И това да избереш в кой университет не ти е най-големи проблем. По-важно е да избереш професията си с която искаш да се заниамваш, защото след време ако си учил много в една насока и след това видиш, че не ти е харесало, ще е много тъжно. За това харесваш нещо и почваш да практикуваш, за да видиш дали ти харесва. Когато учиш ИТ ти имаш възможност между няколко професии- Developer, QA, SysAdmin, DevOps Cloud Engineer  и т.н. Ако ще ставаш програмист трябва да избереш на кой език ще пишеш, десктоп ли ще е , уеб ли щее, апове ли ще са и т.н.

Успех!
коментиран 2016 юли 8 от Vasil.Metodiev. (1,200 точки)
коментиран 2016 юли 8 от rm (1,220 точки)
> Да ходиш по семинари и събития те развива повече.
  Това е много спорно твърдение. Семинарите ти "наливат в главата" някаква субективна гледна точка на презентатора им, която може да е далеч от качествената информация (в ИТ няма традиции, за да са се утвърдили добрите практики). Хора на нивото като Кнут и Ричи са такава рядкост, че няма начин да попаднеш на семинар на такива светила.

> Да участваш във форуми и дискусии ще ти донесе повече неща...
  Да определено ТОВА е най-доброто за момента. Именно и затова би било хубаво форум като този тук да се развива малко по-добре и интензивно. Проблемът на други български популярни форуми по ИТ е, че освен нужната помощ можеш да получиш и много заяждания, флуд и какво ли още не, само празни приказки да стават...

  Също така търсенето в Интернет е също много полезен начин за самообучение.
0 гласа
отговорени 2016 юли 7 от ilinovster (1,870 точки)
Ами много е лесно да вземеш решение. Отваряш търсачка и търсиш: "рейтинг на университетите в България". И четеш ...
коментиран 2016 юли 7 от BlodwenArgent (340 точки)
Имаш предвид същото издание което постави варненския свободен в топ 10?
коментиран 2016 юли 8 от ilinovster (1,870 точки)
Не, нямам предвид конкретно издание. Има такъв рейтинг на сайта на МОН, но аз много не му вярвам, защо са неясни критериите, по които е направен. Има и други публикаци с подобни рейтинги, но наистина някои от тях може да са платени. Но ако намерих няколко подобни класации и потърсиш мнения на учещи в съответните университети мисля, че ще можеш да направиш правилен избор. Лично аз съм завършил ВМЕИ Варна - Изчислителна техника. Втори випуск на тази специалност и съм изключително доволен от образованието, което получих. Но това беше далечната 1989 г. Последно и аз чувам, че нивото е много паднало, но това като цяло на университета. Възможно е отделни факултети и специалности да поддържат добро ниво на обучение. Успех в избора.
...