Начинаещ в Quality Assurance

+9 гласа
10,631 прегледа
попитан 2016 юли 8 от Karolina.Stoyanova. (210 точки)
Здравейте. В момента завърших трети курс във ФМИ и смятам през следващата година да се насоча към професионалното си развитие. Разглеждам различните професии и Quality Assurance ми изглежда много интересна. За съжаление в университета тя не се преподава. Някой може ли да ми разкаже за професията и от къде да започна?

5 отговори

+3 гласа
отговорени 2016 юли 11 от Mitko Vasilev (2,860 точки)

Привет, Каролина. Това което мога да кажа по темата е, че професията QA е много предизвикателна в ИТ сферата. Тя изисква много креативно и критично мислене като за начало. Това са специалисти, чиято работа е да откриват нередностите(бъговете) в софтуера. Във форума вече се е писало доста по темата, за това ще ти споделя някои от най-интересните теми:

Какво представлява професията Quality Assurance?

Това са част от важните термини, които е хубаво да знаеш:
Няколко инструмента за тестване на web:
Що се касае до интервюта, може да разгледаш тези теми:
Надявам се темите да ти помогнат да разбереш дали тази професия ти харесва.
Успех!
0 гласа
отговорени 2016 декември 5 от IM (180 точки)

Здравей,

Има курсове във FMI, погледни тук (Катедра Софтуерни технологии)

https://www.fmi.uni-sofia.bg/bg/lecturers/softeng/dessislava

Дано тази информация ти е полезна и успех :)

0 гласа
отговорени 2016 декември 20 от byordanov (1,150 точки)

Здравей, една родна академия започва точно такъв курс през Януари - за повече инфо тук

0 гласа
отговорени 2016 декември 20 от vasko (530 точки)
Можеш да започнеш от Notepad. Класически въпрос за интервю -> Как ще тестваш Notepad ?
Не е нужно да имаш някакъв опит специален нито пък невероятни познания. Сядаш, отваряш едно Notepadче и пишеш Test Design Specification. Целта е да опишеш максимално много неща, за които се сещаш, че трябва да бъдат тествани - тип "Провери, че Х ще резултира в Y." (но не само).  Гарантирано ще изпуснеш много (точно това е интересното на QA-стването - изключително трудно е да ти писне, винаги има и още нещо, при това -> смислено.). Нищо не пречи да постнеш творението тук и да има коментари.
Алтернативно - избери си софтуер, който използваш често и пак си задай въпроса "Как бих го тествала?", може и да не е софтуер, може да е буквално всичко. Това е началото.

Нещо, което изключително често, редовно и изобщо традиционно се пропуска е, че за да си добър QA ти нужна широка обща техническа култура. Трябва да си наясно какво е това протокол, какво е това MAC адрес, какво е IP адрес, какво е порт (и защо има портове, и има ли как да ги няма и ако да - как ? ), какъв е смисъла на това да пазиш информация в някаква база от данни вместо в текстови файл, какво се случва зад завесата, когато напишеш в бразура https://www.somepopulardomain.com и категорично удариш Enter. Защо има и МАC адрес и IP адреси, че и като бонус портове - какъв е смисъла ? Защо не е по-просто (или по-сложно). А защо има различни протоколи ? Какво е общото между всички ? Защо не е един ? Или пет или седем ? :) Това естествено е някакъв random пример в контекст на IT. Ако си QA във фабрика, която прави танкове друг ще е контекста.

Академии и книги ще ти предложат QA базови и теоретичини познания.Някакви. Ако имаш времето и желанието инвестицията не е лоша. Не е задължителна обаче. Може с тях, може и без тях.

Има бая сериозно количество места, в които може да sign-up-неш като QA на доброволни начела. Само един пример -> https://quality.mozilla.org/  . Често въпросните местенца имат и доста готино community, разбирай хора, които правят същото, споделят идеи, разказват и т.н.

Друг важен момент - има комапнии, в които QA професията е наистина предизвикателна и изискваща и креативно и критично и смахнато и откачено и какво ли не мислене. Има и такива, в които няколко години може да си цъкаш едни и същи неща, да научиш всичко за тях през първите няколко месеца и после да не научаваш почти нищо ново и да си циклиш. И креативност и критично мислене са силно субективни в този контекст. И двете може да се развият при желание, не е нужно да са налични нали. Не са и задължителни. Може и си напълно некративен и никакво критично мислене да няма, но да следваш догмата яката и пак ще си окей (но ще си скучно окей :) ) - според зависи от мястото.

1. Широка обща техническа култура.
2. Котешко любопитство.
3. Инициативност - много, много важно. Bystander синдрома проявен от QA по отношение на работата му е много кофти нещо. :)
4. Контролирана мания към перфекционизъм. Контролирана тъй като винаги има ограничения, които не зависят пряко от теб и ако няма контрол има излишни емоции. :)
5. Желание да учиш нови неща.

Едно от най-хубавите неща на QAстването е, че релано -> няма край. Винаги има нещо ново, винаги има още, винаги може повече, винаги има как. Естествено това 'винаги' зависи изцяло от мястото, на което ще се призмеиш и твоят mindset.

п.с. Няма как да разбереш дали QAстването ще ти хареса без да опиташ. :)
...