Нелогична разлика в цените на Acer

+10 гласа
356 прегледа
попитан 2016 август 8 от BlodwenArgent (340 точки)

Тъй като оглеждам пазара за нов лаптоп, попаднах на един интернет магазин ,чието име няма да споменавам ,тъй като е вид реклама, където видях два модела на Acer, като единия е нелогично по-скъп от другия.

Лаптоп 1 - характеристики:

Дисплей15.6" (39.62 cm) Матов LED HD WXGA (1366x768)
ПроцесорIntel Core i5-6300HQ Skylake Quad-Core (2.30 GHz, up to 3.20 GHz, 6 MB Cache, 14 nm, 45 W)
RAM памет8 GB 2133 MHz DDR4
Хард диск1 TB HDD SATA 5400 оборота/м
Видео картаnVidia GeForce GTX 950M, DDR3 - 2GB

Втори модел:

Дисплей15.6" (39.62 cm) Кристален LED HD WXGA (1366x768)
ПроцесорIntel Core i5-6300HQ Skylake Quad-Core (2.30 GHz, up to 3.20 GHz, 6 MB Cache, 14 nm, 45 W)
RAM памет4 GB 2133 MHz DDR4 (с възможност да се увеличи до 12е, или 16 ако се замени и вградената 4ка)
Хард диск1 TB HDD SATA 5400 оборота/м: +0.00 лв.

Видео карта
nVidia GeForce GTX 950M, DDR3 - 4GB

разликата е над 100 лв, процесорът,резолюцията, хард диска и като цяло повечето компоненти съвпадат, като единственото му предимство пред другия модел е рамта (което няма как да прави такава разлика, тъй като можеш да си сложиш допълнително в другия модел и пак ще ти излезе по-евтино).. друго нещо което ме изненада е че видеото е "еднакво" , с разликата че в по-скъпия лаптоп паметта е 2ГБ, а при втория модел - 4.И двата модела са с Линукс и с еднакви второстепенни части. Няма промоция в цените.

От какво мислите че е породена тази разлика и дали не е scam? Четох като цяло добри отзиви за магазина, имам приятели с части от там, които нямат оплаквания.

Edit: сега видях че по-скъпият лаптоп е с матов дисплей, възможно ли е това да породи разлика в цената в размер на 150лв, въпреки че видеото му е по-слабо?

3 отговори

+2 гласа
отговорени 2016 август 25 от Warrior (1,720 точки)
Напълно е възможно цената да е толкова различна заради матовия дисплей. Вкъщи имам два лаптопа - единия има огледален, а другия матов дисплей и трябва да ти кажа, че разликата е от земята до небето. Просто матовия дисплей е в пъти по-добър от огледалния. Особено ако трябва да четеш, кодиш и общо взето да се пулиш цял ден пред него. Скоро си купих нов монитор (пак матов) и трябва да ти кажа, че дори и след 10 часа работа на него изобщо не ме болят очите. Просто няма сравнение.

Препоръчвам ти матовия дисплей.
+1 глас
отговорени 2016 август 22 от Daniel Ivanov (11,160 точки)
Според мен е заради матовия дисплей - още като видях екраните и ми направи впечателние. Матовите не са толкова широко разпространени и може би се има като един вид "екстра", което донякъде си го оправдава - кристалния дисплей дразни очите много повече и отразява много светлината. Това ще да е, друг логичен отговор няма.
0 гласа
отговорени 2016 август 8 от Technology (260 точки)
Za men si logichna no ti preporachvam da poglednesh I dr saitova.☺
коментиран 2016 август 8 от BlodwenArgent (340 точки)
не виждам логика по-слабия лаптоп да е 200лв отгоре :D
огледах доста сайтове и тук съотношението цена / качество е доста прилична
коментиран 2017 октомври 22 от dedal (220 точки)
Имам acer с матов дисплей и 400 да е по скъп пак него ще взема. За код е идеален. Колкото и часа да стоиш не болят очи. Няма отблясъци от прозореца.
Жалко, че рядко има вече матови
...