Какво е build?

+12 гласа
1,045 прегледа
попитан 2016 август 19 от kiko_92 (400 точки)
редактиран 2016 август 21 от kiko_92
Здравейте,

Може да изглежда малко тъп въпроса, но какво е build? Навсякъде в книгите по QA и по лекции se говори за build, но какво означава това?

Благодаря предварително!

П.С. Редактирах въпроса на кирилица

2 отговори

+2 гласа
отговорени 2016 август 19 от ZNyagolova (620 точки)

Здравей.

Build буквално преведено значи изграждане, конструиране. В програмирането е същото - build-ването преобразува сорс кода, който пишеш в някакъв краен продукт/резултат (обикновено интерфейс или функционалност). 

 Опитах се да обясня възможно най-просто. Повече може да прочетеш тук :) https://en.wikipedia.org/wiki/Software_build 

П.С. Няма да е лошо да редактираш въпроса си и да го напишеш на кирилица, за да е по-лесно четим и прегледен в сайта. Не искам да се заяждам, просто може да направим форума по-красив по този начин. Лично мое мнение :) 

+1 глас
отговорени 2016 август 21 от Daniel Ivanov (11,160 точки)

Привет,

В контекста на програмирането build е версия на една програма. По правило, един билд е версия на самата програма преди пускане и като такава се идентифицира с build номера си, а не с release номера си. Повторните build-ове играят важна роля в процеса на разработване.

По време на разрабтоване (development) компонентите на приложението се събират и се компилират многократно за тестване, за да се подсигури надеждността на финалния продукт.

Build tool-ове или инструменти за build-ване като make или Ant дават възможност на разработчиците да автоматизират някои програмни task-ове.

От друга страна, като глагол – to build означава или да напишeш код или да обединиш индивидуално кодирани компоненти на една програма.

...