Изкарах курс по QA. А сега накъде?

+1 глас
7,273 прегледа
попитан 2016 септември 22 от animoko (130 точки)
Привет! Преди 2 месеца изкарах курс за manual QA в Swift Academy, но се оказа, че Junior QA не се търси толкова, колкото си представях. Така или иначе трябва да запиша и друг курс и въпроса ми е на къде е най-удачно да продължа. Automation, език за програмиране (Java ми е в листата) или сертификат по ISTQB...

Също, ако ми препоръчате и школи, с добри предподаватели и по-сериозна практическа насоченост ще съм благодарна!

3 отговори

+2 гласа
отговорени 2016 септември 23 от IvayloHristov (5,390 точки)
Здравей,

препоръчвам ти силно да си намериш някой стаж, дори и неплатен. Не се намира лесно, но ако не намериш можеш ти да започнеш с приятели да правиш нещо ваше. Никой курс не може да замени практиката. Може да започнеш собствен блог.

Успехи!
+1 глас
отговорени 2016 октомври 21 от vasko (530 точки)
Ако си още студент - търси стаж. Повечето са платени, но ако имаш възможност си струва да пробваш и с неплатен. Ако не си студент - скачай директно на ISTQB. Има фирми, които са готови да те вземат на junior позиция дори само с такъв сертификат, което е идеален шанс.
Частта за студента е субективна - повечето фирми, за които зная, че имат добри стажантски програми като цяло се целят в студенти (но не винаги).
И като бонус - свестни QA ( всъщност всичко IT + свестен) се намират трудно. Много, много трудно. Нереално трудно. Сериозно количество компании са открили, че workaround на този проблем е да наемат повече стажанти, да си развиват стажантските програми и оттам да promote-ват към позиции на пълен работен ден.
0 гласа
отговорени 2016 октомври 20 от BlackNina (200 точки)
редактиран 2016 октомври 21 от BlackNina

Здравей,

Съгласна съм с @IvayloHristov за стажа, но също ти препоръчвам да хвърлиш едно око на сертификата от ISTQB. Този сертификат е единственият официално признат за нашата професия. Освен това, за да се явиш на изпита за този сертификат, трябва да си изключително добре подготвен. Трудно, но има и ползи. Книгите които трябва да прочетеш преди изпита съдържат много качествена информация, ясни примери и примерни въпроси които ще ти дадат една добра картина относно тестването, от много гледни точки. 

Може тази професия да не се търси толкова... но все пак с този сертификат ще имаш много повече шансове ако се отвори някаква подобна позиция. 

Успех! smiley

...