Какви инструменти за управление на тестовия процес ползвате?

+9 гласа
4,782 прегледа
попитан 2016 април 6 от Mihaela.Petrova. (3,040 точки) 1 флаг
Ще ми бъде интересно да споделите какви инструменти за управление на тестовия процес използвате в работата си и защо ? Какво са предимствата и недостатъците им ?

2 отговори

+2 гласа
отговорени 2016 април 7 от Daniel Ivanov (11,160 точки)
избран 2016 април 7 от Mitko Vasilev
 
Най-добър отговор

Тест мениджмънтът обхваща всичко, което правим като тестъри. Нашата ежедневна работа включва:

  1. Създаване и поддържане на т.н. релийзове (releases) , проектни цикли и/или компонентна информация;
  2. Създаване и поддържане на тестовите артефакти, специфични за всеки релийз или цикъл който имаме – изиквания (requirements) , тест кейсове (test cases) и т.н.;
  3. Установяване на проследимост (traceability) и обхват между няколко тест асета (test assets);
  4. Поддръжка на тестовите изпълнения – създаване на тестов комплект (test suite) , test execution status capture и т.н.;
  5. Метрична колекция и генериране на рапорт диаграми за анализиране;
  6. И не на последно място – бъг тракинг и/или дефект мениджмънт.

Това са в общи линии някои от задачите, които включват това, което ние наричаме : процесът на управление на тест.

Този процес е критичен, детайлно-ориентиран и целта му е да следи цялостното тестване да е успешно.

През моята практика са минали много програми, не всичките, разбира се, но успях да направя списък или по-скоро класация Топ 10 на най-добрите програми за тестване като QA. Подредих ги от добри към най-добри, като всяка от тях си има своите плюсове и всички те се ползват от големи и малки QA компании.  Също така са включени бъг тракинг системи и тестинг туулове,така че да покриват ако не всички, то повечето аспекти на тестването.

10. HP ALM/Quality center:

HP QC е бил един от най-ползваните софтуери за тест мениджмънт в продължение на доста години,дори и днес е доста популярен. Има си всички необходими функции и в много аспекти е стандартът, върху който другите подобни програми се сравняват.

http://www8.hp.com/in/en/software-solutions/software.html?compURI=1172141 за trial и още информация.

9. ТestLodge:

Това е един подробен и хубав инструмент за тестване, който има 4 ключови аспекта – Планиране на тест (Test Plan) и изисквания, Test suites/cases и test runs.

Както може да се види, си има всичко необходимо, за да успееш да си управляваш тест кейсовете.

За да можеш да извършиш всички останали операции, може да  комбинираш този софтуер с други инструменти за issue мениджмънт и така да постигнеш желания успех.

Комерсиален е продуктът, така че за trial: http://www.testlodge.com/

8. TestRail:

TestRail е инструмент, съсредоточен в това да се използва за създаване на тест кейсове и тест сюйтове, да тракваш изпълнението на задачите и да правиш рапорти. Още повече, лесно се интегрира с други issue tracking туулове, като можеш да създаваш requirement-и от външни системи и да ги линкнеш към тест кейсове в TestRail; също така можеш да създаваш бъгове от външни системи и да направиш линкове към самия кейс. Има си HTTP базирано API за интегриране с автоматизирани тест резултати. Една от най-разпространените интеграции е с Gemini, като тя е система за incident/ticket мениджмънт (също така съпортва и Agile). Комерсиален продукт е и има безплатен trial тук:  http://www.gurock.com/testrail/

7. JIRA:

JIRA e инструмент, който идва в действие когато се чудиш как да постъпиш в ситуация, свързана с тестинг мениджмънт и  винаги намира правилното решение. Има 2 приставки (add-on-а):

1) Zephyr: Както при предните софтуери за тестинг, и този си има всичко – можеш да си правиш тестове, сюитове, тест цикли, бъгове, рапорти и т.н. Можеш да си изтеглиш и допълнителен add-on - ZAPI ,за автоматична интеграция. Но за да ползваш Zephyr,заедно с покупката на лиценза на JIRA, трябва да платиш и този на Зефир. (10$ за 10 човека на месец), има отново free trial : https://marketplace.atlassian.com/plugins/com.thed.zephyr.je

2) Go2Group SynapseRT: Този софтуер си има всички мениджмънт фийчъри, но главно е фокусиран върху requirement базиран тестинг. Може да се ползва за проекти, където е по-добре да наблюдаваш своя прогрес от гледна точка на успеха и неуспеха на някакъв requirement. Проследимостта също е на преден план в този add-on. Trial: https://marketplace.atlassian.com/plugins/com.go2group.jira.plugin.synapse

6. XQual:

Много добре изпипан и развит тест мениджмънт туул. Можеш да си управляваш  много лесно своите релийзове, requirement-и, рискове, спецификации, тестове и бъгове.

Може да бъде интегриран с всякакви други инструменти и може да извърши ВСЕКИ един тест:

5 различни интерфейса за ръчен (manual) тестинг и почти 70 конектора за най-добрите automation framework-а на пазара: Selenium, QTP/UFT, JMeter, Ranorex, TestComplete, JUnit, NUnit, TestPartner, Sahi и други. Има си и вграден бъг тракинг туул. http://www.xqual.com

5.TestFLO за JIRA:

Това е add-on за JIRA, изпълняващ обширен тест мениджмънт. Има си reusable Repository за тест кейсове, което позволява да се правят бързо и многократно създаване на тестове и копиране. Може да се интегрира с много на брой различни програми, но най-вече с CI tool-ове като Jenkins и Bamboo за автоматизирани тестове, като можеш да ги пускаш от JIRA и да публикуваш резултатите в реално време.

0 гласа
отговорени 2016 април 7 от Daniel Ivanov (11,160 точки)

Допълнение към отговора:

4. Test Collab:

Test Collab е модерен инструмент за тестинг мениджмънт, който предлага пълна платформа за твоя тестинг. Има интеграция с почти всички други такива, има бъг тестинг, пъргава методологика, requirements management, тест планове, график за тестване и т.н. Лесен за употреба и най-вече бърз.

За trial и инфо: http://testcollab.com/

3. Zephyr:

Софтуерът на Зефир са може би най-бързите и динамични тест мениджмънт продукти в цял свят. Те предоставят тестове и тракване в реално време, и огромна интеграция с други софтуери.

www.getzephyr.com

2. PractiTest:

Изцяло SaaS QA и Agile дружески тест мениджмънт туул. Имат си свои уникални и персонални филтри, и с тях ефективно можеш да си организираш своите requirements, можеш да правиш и run-ваш тестове, да тракваш бъгове и да генерираш рапорти. Интегрира се много лесно с JIRA, Pivotal tracker, Bugzilla и Redmine, също така и с други автоматизирани инструменти като Selenium, Jenkins и др. Не е open-source, но не е сравнително евтин. Много добър избор като цяло. http://www.practitest.com/

1.qTest:

Разработен от QASymphony, qTest е единственото решение за мениджмънт, който ти позволява да управляваш своите ръчни, проучващи и автоматизирани тестове на едно място, като ти дава цялостен изглед върху тестването и прогреса му.      Интегрира се с почти всеки друг инструмент, и лично за мен това е номер 1 най-вече заради улеснения интерфейс, красивия дизайн и многото функции, които предлага този софтуер. И не на последно място бързината – 1 от най-важните фактори, всъщност дори в  момента работя с него на работното си място.

https://www.qasymphony.com/qtest-trial-qascom/  <- 14 дена trial и инфо

Това бяха моите ТОП 10, така да се каже, на QA tool-ове за testing, надявам се съм бил от полза, можеш да ползваш и този сайт: http://www.xqual.com/qa/tools.html , в който има много инструменти и кой ги ползва, какви features предлагат те.                                    

...