Преизползване на тестови данни

+6 гласа
227 прегледа
попитан 2016 април 6 от penkoyordanov (320 точки)

Привет,

Какъв е правилния подход за преизползване на тестови данни? Примерно сценарий за тестване на промяна на профилни данни. Ако веднъж ги променя следващия път като пусна този тест той ще фейлне. Мисля си над следните 2 варианта.

  1. Всеки път да взимам тестови данни от базата за рандом потребител. При този вариант всеки път ще се изпълнява с random входни данни.
  2. Правя промени, сравнявам че са били променени и след това в "after" метода да връщам първоначалните данни за профила. В този вариант всеки път ще се изпълнява с едни и същи входни данни.

1 отговор

+2 гласа
отговорени 2016 април 7 от Niki.Ivanov (270 точки)
Привет,

Според мен най-добре е да се създава нов потребител за всеки тест вместо да се маже в/у вече използван за тестове потребител (по-трудно се намират проблеми с потребител чийто данни са манипулирани от други тестове). 1-вия вариант не е много удачен, понеже не знаеш дали някой тест вече не е омазал данните на потребителя. Ако нямаш вариант да създаваш нов потребител за всеки тест, по-добре след теста връщай данните на потребителя в първоначалния им вид.
коментиран 2016 април 7 от penkoyordanov (320 точки)
Благодаря за отговора, идеята е добра. Ще трябва да минавам през сценария за регистрация.
...