Как да се отърва от Free DOS на новият ми компютър?

+2 гласа
7,146 прегледа
попитан 2016 декември 2 от yoviveta (150 точки)
Здравейте, започвам с това, че не разбирам от компютри и операционни системи. Поръчах си лаптоп (Asus X540SA-xx433),за който пишеше, че е с операционна система Free DOS. Като го включих ми излезе някакво Endless(по-тъпо име не можаха да изберат, за пръв път чувам за такова нещо , а и се сещате че думата е доста използвана в английския-почти е невъзможно да намериш информация в нета за това,излизат всевъзможни други теми), като видях, че има нещо като App store ми замириса, но нищо, лаптопа си дойде с диск за Windows10. Реших че ще изгледам няколко клипчета как се инсталира windowsa  и ще се справя. Сложих диска, показа ми файловете като документи, разпознах (мисля) файла от който трябваше да започне инсталацията и ми изписа , че нама как да го отвори и ми предложи да потърся и да си изтегля някакво приложение, явно с което да отворя файла. В момента мога само да влизам в интернет, да го използвам като енциклопедия, и имам налични някакви игрички (не ми върши никаква работа). Ще мога ли да го използвам като нормален лаптоп (например поне един филм да си изтегля, игри, музика и т.н.) ? С такива измислени системи ли идват вече новите лаптопи? Ако го занеса в сервиз, ще могат ли да  ми го преинсталират?

2 отговори

+1 глас
отговорени 2016 декември 5 от ilinovster (1,870 точки)
Другият вариант е: Постави инстал. диск на Windows в CD-ROM устройството и от BIOS задай комп. да боот-не от CD-ROM. След рестаритане, компютърът ще тругне да зарежда от инстал. диск. Следвай инструкциийте по инсталиране.  В един момент ще стигнеш до disk manager, където можеш да раздели физическия диск на няколко логически партишън-а, а може и да го оставиш цял. Избери на кой диск да се инсталира Windows и го форматирай (може и бърз формат) и продължи напред с инсталирането..
коментиран 2016 декември 5 от yoviveta (150 точки)
Благодаря, помогна ми много !
0 гласа
отговорени 2016 декември 2 от Krasimir.Nikolov. (1,920 точки)
Най - добре си форматирай диска и си сложи един изцяло нов Windows. Търси в google как се форматира ( това изтрива абсолютно всичко ).
...