Първи стъпки в програмирането

+2 гласа
824 прегледа
попитан 2016 декември 6 от VelikO (140 точки)
редактиран 2016 декември 6 от Admin
Здравейте! Преди да ви разясня и самия проблем! Искам да вметна, че не съм курсист или нещо подобно! Напълно съм на далечко от това! Нуждая се от избор в живота и да знам как да продължа с него! От много години искам да направя нещо с живота си! Това е да се науча да боравя с програмиратено! В момента съм на ниво "нищо неподозиращ"! И исках да питам, хората които се занимават с това, дали биха ми дали съвет! Искам да правя програми (приложни) , сайтове и подобни неща! Но съм объркан от това, което чета в интернет. Въпросът ми е какъв език/езици ми трябва/трябват за да се науча да правя (сайтове,игри,приложни софтуери и подобни) Винаги съм смятал, че един програмист трябва да научи даден материал и след това просто да бъде новатор (хрумвайки му идея) ! И се нуждая от помощта ви!

Какви езици да науча, с какво ще са ми полезни, свързано ли е!

Благодаря ви за отговорите!

1 отговор

0 гласа
отговорени 2016 декември 7 от ilinovster (1,870 точки)

Здравей,

Като за "нищо неподозиращ" искаш да научиш всичко, което е невъзможно. Първо за себе си трябва да решиш с какво точно желаеш да се занимаваш: WEB програмиране, игри, системен или приложен софтуер, бази данни. Всичко на веднаж не може.Няма да ти стигне един живот, за да станеш добър програмист във всяка област.

За WEB програмиране:

HTML 5, CSS 3

Скриптови езици от страна на клиента: JavaScript и евентуално ActionScript

Скриптови езици от страна на сървъра: PHP, Java, Pyton, .NET, Ruby

Бази данни: MySql, MariaDB, postgresql, MS SQL, Oracle ....

За игри, приложен софтуер списъка е толкова дълъг, че ...

C, C++, Java, C Sharp, за игри познания в графика, анимация и съответните библиотеки, GDI, DirectX и др., познания в бази данни и SQL, познания в мрежово програмиране - протоколи ...... и още много много неща, които зависят от съответния проект.

Та това е накратко.

...