Съвет за начинаещ програмист

+9 гласа
3,202 прегледа
попитан 2016 април 6 от DeyanStoilov (220 точки)
редактиран 2016 април 7 от Mitko Vasilev
Привет,

Моля ви за сравнение на двете професии - Java Developer и JavaScript Developer и коя бихте препоръчали на един начинаещ програмист. Също така ви моля за съвет с какви материали и от къде бих могъл да се подготвя най-бързо и ефективно до Junior Developer ниво?

И последно - моля ви за мнение дали тези препоръки за самоподготовка са реалистични:

https://softuni.bg/downloads/svn/seminars/How-to-become-a-Java-developer-in-6-months-Stefan-Vadev-18-August-2015/Become-a-Java-Developer-in-6_months.pptx    

https://www.youtube.com/watch?v=4e-vNaBXZNE

Благодаря ви предварително:)

1 отговор

+8 гласа
отговорени 2016 април 7 от Daniel Ivanov (11,160 точки)

Здравей,

Според мен, ако искаш да избереш едно от двете,трябва да решиш с какво точно искаш да се занимаваш. Можеш по-нататък и двете можеш да ги знаеш,но като за пръв избор реши това:

Искаш ли да работиш на HTML и да правиш приложения на браузър?

Ако отговорът ти е ДА, следователно избери Java Script.

В сайта на Java  http://www.java.com/en/download/faq/java_javascript.xml има разликите между двете, и те са точно такива :

JavaScript-ът не е част от Java платформата и не правиш applets (plug-ins) ,нито пък самостоятелни приложения.

Aко пък отговорът ти е НЕ, тогава избери Java. Като Java developer ще се занимаваш предимно с обекно ориентирано програмиране (OOP), ще компилираш и  ще ползваш plug-ins.

Това е най-важния и лесен въпрос да прецениш какво искаш да станеш в бъдеще.

Относно вторият ти въпрос, напълно реалистично и възможно е да станеш developer за 6 месеца като Стефан Вадев от СофтУни. Ако наистина се запалиш по програмиране или скриптиране, ще видиш,че за няма и година ще си добър в това и ще можеш да станеш Junior developer. Добра презентация според мен – много е важен начинът ти на мислене – той споменава,че трябва да се научиш да мислиш логически и да си задаваш постоянно въпроси, най-вече този ЗАЩО?

От мен да знаеш, почнеш ли и интересно ли ти е, не спирай, защото спреш ли за малко, нещата се забравят и трябва наново да почваш кажи-речи от нулата. Иска се много практика, не става само с четене и слушане. Нямаш ли техниката и като седнеш пред компютъра от самосебе си да почваш да пишеш, няма да стане работата.

Не се плаши, аз съм почвал така 2-3 пъти докато не си научих урока.

Ако се чудиш още нещо, питай и ще се опитам да ти отговоря.

коментиран 2016 април 7 от DeyanStoilov (220 точки)
Здравей. Благодаря ти за бързия и изчерпателен отговор. Аз също съм на мнение че в по-дългосрочен период е добре да знам и Java и JavaScript, но си мисля че е много по-лесно да си намеря работа като Junior Java Developer.  Базирайки се на презентацията на Стефан мисля, че с добро желание за около година ще мога да натрупам нужните знания и умения за да започна работа. Само още един въпрос - мислиш ли че книгата на Наков към която се реферира в презентацията е добра като източник на начални знания (http://www.introprogramming.info/intro-java-book/read-online/) или има и по-добри варианти.
коментиран 2016 април 8 от Mitko Vasilev (2,860 точки)
Много интересна тема. Виждам, че се насочваш повече към програмиране с Java, но и аз смятам, че в дългосрочен план няма да ти е излишно да работиш и с JavaScript. Все пак това в момента на пазара в България е може би най-търсената технология за разработване. Имай предвид, че Java никога няма да ти бъде излишна когато искаш да разработваш мобилни приложения за Android.
коментиран 2016 април 8 от Suzana.Velcheva. (1,260 точки)
Привет :)

Това са книги, коит аз бих препоръчал за начало, препоръчавани са ми отJava developer преди известно време:

1. Core Java Volume I - Fundamentals 9th Edition (Horstmann, Cay S. & Cornell, Gary)
2. Effective Java (Joshua Bloch)
3. Java Generics and Collections (Maurice Naftalin and Philip Wadler)
4. Java Concurrency in Practice (Brian Goetz)

 
Това са книгите, които ми помогнаха да задълбоча разбирането си за Java. В тях има, както и по-лека, така и доста тежка материя за начинаещи като нас. Имай предвид, че това са месеци усилен труд  - писане, четене и препрочитане, но си заслужава. Успех!
коментиран 2016 април 8 от DeyanStoilov (220 точки)
Много ти благодаря за изчерпателния отговор и за списъка с книгите:)
коментиран 2016 април 8 от DeyanStoilov (220 точки)
Здравей. Благодаря ти за линковете:) Аз съм решил да запиша Java Developer професията в Софтуни (надявам се на 24-ти април да си взема изпита и да ме приемат), и да уча допълнително сам ползвайки книгата на Наков и другите ресурси от презентацията на Стефан Вадев. Мисля, че със редовно учене и много упражнения за около една година - година и малко ще успея да имам знания за Junior Java Developer и ще мога да си намеря работа като такъв:)
коментиран 2016 април 10 от Daniel Ivanov (11,160 точки)
Привет,
Извинявам се,че не можаш да отговоря на време на въпроса ти. Според мен ако наистина искаш да научиш програмиране и стил е най-добре да четеш книгите, които Сузана ти спомена и най-вече Java Fundamentals -тя е за начинаещи (fundamentals го подсказва) много добре написана, подробна, с примери и ако английският ти е на едно добро ниво, ще се справиш. На Наков е по-скоро за хора, които не са добре с английския ИЛИ предпочитат българската литература, аз лично не я препоръчвам.
Също така академията Телерик и Софтуни наистина като че ли грабват повечето хора с техните курсове, но тези които Митко спомена не са за изпускане.
С много постоянство и интерес със сигурност ще успееш да го научиш и по-късно да се реализираш. Успех!
коментиран 2016 април 10 от DeyanStoilov (220 точки)
Привет,

Благодаря ти за мнението за книгата на Наков и за Java Fundamentals-а и за курсовете за обучение. Ще се опитам максимално обективно да преценя коя е най-добрата алтернатива за учене и ако имам други въпроси ще пиша пак. Благодаря на всички за ценните съвети:)
...