Не съм наясно с някои неща, търся отговори

0 гласа
503 прегледа
попитан 2017 юли 7 от Newbiequestions (210 точки)

Завърших гимназия, а сега съм се насочил към модерните професии. Започнах да чета за C++ , като знам основни структури от данни(data types, for, if-else, switch, array), нали все начални неща.Занимавах се и със решаването на определени интеграли,матрици,вектори - смени на координатни системи и завъртания,транслации,основни алгоритми.Добре, но започнах да се питам какво още , освен езика, е необходимо като инструмент на един програмист.

Прегледах програмите на повечето нашенски университети, също и чужди такива. Изникнаха ми още повече въпроси, защото тия учебни планове не ми харесаха - смятам, че се разминават с реалността, пък и с това, с което искам да се занимавам занапред. Не си представям как ще държа лекции на такава суха и отвратителна тематика и после да полагам изпити,отново и отново - 4/5 години да ме оценяват старчоци и едва ли не да завися от тях дали ще мина или не. След това да забравя 70% от наученото, защото не го използвам в живота,а съм го чел заради глупавия лист-диплома. Продължение на гимназията не търся.

(това долу са дисциплини взети от българските университети - смесих ги и стана каша, но това предлагат като обучение) :

Физика и Разпределени IT архитектури

Цифрова и микропроцесорна техника
Теоретична електроника
Информационна сигурност
Компютърни архитектури
Интегрални цифрови технологии
Машинознание
Сигнали и системи

Семантика на езиците за програмиране
Основи на компютърната графика
Структури от данни и програмиране
Геометрия
Автоматизация на проектирането: CAD системи
Висша математика Iч.
Висша математика IIч.
Дискретни структури
Компютърен английски език
Компютърни архитектури
Функционално програмиране
Алгебра

Висша математика IIIч.
Полупроводникови елементи
Езици, автомати и изчислимост
Изследване на операциите
Числен анализ
Системи за паралелна обработка
XML програмиране
Материалознание
Електрически измервания
Цифрова схемотехника
Обработка на визуална информация
ASP програмиране
Диференциално и интегрално смятане
Дизайн и анализ на алгоритми
Аналитична геометрия
Компютърни мрежи
Логическо програмиране
Линейна алгебра
Мрежово програмиране
Системно програмиране
Статистика и емпирични методи
Бази от данни
Увод в програмирането
Висша алгебра
Обектно-ориентирано програмиране
Икономика на софтуерното инженерство
Операционни системи
Диференциални уравнения и приложения
Социално-правни аспекти на софтуерното инженерство
Управление на качеството
Web технологии
Вградени системи
Невронни мрежи и приложения
Компютърна анимация
Географски информационни системи
Виртуална реалност
Изкуствен интелект
Бизнес икономика
Микропроцесорна техника
Паралелно програмиране
Комплексен анализ
Геометрия на движението
Софтуерни технологии

Реших да се консултирам с вас, вече опитните хора в индустрията. Доколко я зачитате тая диплома, каква тежест и стойност и придавате и защо го правите? Бихте ли взели на работа човек без ВИШУ? При какви условия ще наемете такъв? Тоест какво търсите в един кандидат за работа.

Пример: Аз искам да работя като разработчик на мобилни/ уеб/ десктоп приложения. Нямам намерения да правя сложни графики, енджини или приложения обвързани с науката или симулация на човешки мозък. Бих искал да стигна и до там, но такива алгоритми сигурно се пишат от хора с опит 30+ години . . .Аз нямам диплома и се чувствам супер. Уверен съм в знанията, с които разполагам и мога да ги докажа без проблем.

Тези знания ще се базират на това, което ще събера като информация от тази статия. Смятам да си направя собствен план с ваша помощ и да го следвам. Мисля, че имам потенциал и няма да го хабя в измислени институции == университети. Първо, защото по този начин им вдигам рейтингите ,като печелят на мой гръб. Второ, финансирам ги и така подкрепям съществуването им. Трето, губене на време и усилия в замяна на лист хартия и нищожни, безполезни знания. Знанието трябва да се споделя и дава безплатно от всеки - за всеки - навсякъде по света. Вярвам, на мнение съм, че хората записващи университети остават излъгани и после са без посока и не чувстват развитие, защото го правят за дипломата, а не за знанието. А това се случва заради обществото, то подкрепя идеята ,че само дипломирани хора са способни за разни длъжности. Мисля ,че много хора са предубедени, случва се двустранно.

От страна на работодателя - смята, че единствените кадърни кандидати са със завършено ВИШУ и мята всичко останало в коша, като така измежду хвърлените губи шанса да намери правилния човек.  

От страна на кандидатът,завършил ВИШУ - смята,че е способен да върши работата си с придобитите знания,учил - недоучил, преписал, изкарал късмет, завършил.Пуска CV - Викат го на интервю, не е много наясно със работата, но пък нали е с ВИШУ - бързо ще свикне - взимаме го.

От страна на кандидатът, готвил се сам - смята,че е способен да върши работата си с придобитите знания, учил, трудил се сам, търсил помощ, оправил се, сега е уверен, знае.Пуска CV - Отива в коша.

Това ли е реалността?

Моля, напишете за каква длъжност - какво се търси. С две думи искам да опишете перфектния кандидат за мястото.

Какво трябва да покрия като качества :
1.
2.
3.
-.

Какво трябва да покрия като знания за да върша пълноценно работата си :
1.
2.
3.
-.

Какво е хубаво да зная, но не влиза в работата ми като такъв :
1.
2.
3.
-.

Кои дисциплини са от високо значение от университетските програми :
1.
2.
3.
-.

Кои дисциплини не са значими от университетските програми :
1.
2.
3.
-.

Ако е възможно искам да опишете накратко как минава един работен ден на определената позиция. Очаквам дискусия на темата.Поздрави!

2 отговори

+1 глас
отговорени 2017 юли 8 от vasko (530 точки)
Здрасти !

Пускам обява за работа. Получавам 50 CV-та.

1) Време за 50 интервюта - нямам. Значи трябва да отсея. Как ще отсея ? Механично - описаното в CV-то покрива ли изискванията на позицията. Ако за тази позиция има изискване да си студент или завършил, а ти не го покриваш това - чао, сбогом, лека нощ. Разбира се, ти може да си най-добрия от всичките, да си с най-якия характер, с теб всъщност да се работи леко и приятно и изобщо да си перфектния кандидат, който да фитне идеално, но аз няма да го разбера това никога. И няма да ми е криво, защото няма да знам какво съм изпуснал.

2) Време за 50 интервюта пак нямам, но съм решил да организирам масови такива. По 10 кандидата на интервю. След няколко кръга на отсяване остават пет души, които ми се струват еднакво преспективни. Как да избера сред тях ? Хм, я да видим кой е студент и кой не е, кой си е дал зора да завърши (абсолютно ми е все тая от мотивите) и кой не. А, тези са, а онзи не е. Чао.

  Всеки иска в екипа си, във фирмата си, в компанията си най-добрите от най-добрите предвид някакъв контекст. Както ти не искаш да си губиш времето с разни овехтели университети така и хората търсещи хора не искат да си губят времето (което по дефиниция е ограничено) с това да викат на интервю всеки или ако го правят накрая пак се опира до взимане на решение на базата на някакви фактори.

  Има и трети вариант - нямаш диплома, не си студент, но си цъкал няколко години в бранша, има разни проекти, които може да демонстрираш и изобщо има нещо, което АЗ мога да видя, че ти си създал, сътворил, направил, т.е. имаш някакъв record на работа. При равни други условия определено бих предпочел човек, който е без диплома, но е работил в индустрията и има какво да покаже. Интересното в случая е, че повечето хора с подобни проекти и с подобен опит са или студенти или завършили.

  
  Университетите не са просто място, където студентите биват шлайфани по някаква изсмукана от нищото програма с 30 дисцплини, от които само 5 ще са ти интересни. Това са и места, на които имаш възможност да се запознаеш с хора, да социализираш, да ти дойдат идеи, да си дрънкаш с преподавателите, да работиш в екип и изобщо бая неща, които ще ти помогнат (но няма да гарантират), когато тръгнеш да си търсиш работа да не се представяш като one man army. В идеалния случай в Унитата (все тая кои и къде) винаги има поне няколко души, които са милион пъти по-умни и надъхани от теб, и с които е голям кеф да се "състезаваш", т.е. имаш възможност да цъкаш в конкурентна среда.

  Независимо  дали продължиш да учиш в университет, решиш да действаш сам и т.н. гарантирано няма как да избягаш от частта със 'сухата и отвратителна тематика'. : ) Тя ще дойде под формата на сухи и скучни задължения (все едно с какво се занимаваш - дали работиш за някой или си стартирал твоя фирма/проект).

  Личното ми мнение за това, което си изписал  - имаш много нереалистични очаквания и представи за университетите като цяло. Гледаш опаковката, нямаш предишен опит, на който да може да базираш изводите си, имаш някакви странични наблюдения довели до тях и не си си мръднал пръста да направиш нещо много важно - САМ и със същия хъс/желание да се опиташ да се убедиш в противното, а това е много важно умение - най-малкото ти дава възможност да гледаш на нещо си от две много различни посоки. Ако целта ти е да направиш най-добрия избор за себе си тогава всяко нещо, което ти разширява гледната точка, разцъква мнението и ти осигурява повече варианти/свобода на избор е винаги хубаво.

  IMHO - кандидатствай, влез, поразцъкай няколко семестъра и виж дали ще ти хареса или не - ако не ти - ми чао, никой няма да те държи насила, но пък опита, който ще получиш от един-два семестъра ще е емпиричен, не теоретичен. :)

  Ако все пак не ти се учи - тогава измисли някакъв проект, който ти харесва и започвай да работиш по него. Разкажи на света за него и виж дали на някой ще му хареса толкова, че да те вземе на работа. Дипломата и ученето не дават гаранции, само увеличават определени шансове.
0 гласа
отговорени 2017 юли 8 от Newbiequestions (210 точки)
редактиран 2017 юли 8 от Newbiequestions

Още съм млад,наивен и неопитен, не съм го отричал.Това, което си написал за представата ми е ясно, точно поради това реших да пиша във форума и се радвам, че отдели време за мнение по въпроса.

Въпроса за дипломите се е коментирал многократно, говорят се едни и същи неща, т.е няма да се промени скоро, въпреки че ми се иска.Ако е чак толкова проблем при търсенето на работа, е ще си извадя една.Идеята е, сега имам избор, повечето от мойте съученици ще записват унитата, но аз мисля различно.Разбира се кандидатствал съм, издържал съм изпити и прочее, даже ей сега ако реша мога да дам официален отговор на някой от тях и съм вътре.Пред мен дори не стои въпроса "Кое уни да запиша",приет съм във всички, от мен те чакат отговор, но смятам да им покажа по един среден за момента.Въпроса е "Струват ли си унитата".Сега тук отново ще има философии - и да и не.Просто винаги в нещо има добри и лоши страни.Истината е една, независимо къде - напълно наясно съм, че аз водя и всичко си зависи до човек.Изпитал съм го веднъж в средното училище и отново в гимназията, където го осъзнах за втори път.

1.От кошарата в къщи - до кошарата в яслата
2.От ясла - в детска градинка
3.От детска градина - училище
4.От средно училище - към гимназия
5.От гимназия - в университет
6.От университет - на работно място
7.Тук или си цял живот роб на себе си, или робуваш на някой друг.
8.От работното място - 'кошарата' в къщи (отново, както в началото, ако вобще стигнем дотук)

Принципите са еднакви навсякъде, точно както и в програмните езици, с леки разминавания, зависещи от някакви фактори, ще стане дълго ако тръгна да пиша.Сега съм на точка 5.Искам да кажа, че съм изградил някакви качества по-рано, които може би се градят и в унитата.Просто докато други връстници са се занимавали с обичайни за тях неща, аз съм наблягал върху коренно различни.Мисля, че е така и със студентите, и с работещи хора, и такива като мен, и малки деца.

Дотук за дипломата и унитата, изводът е, че ако искаш повече възможности и отворени врати - изкарваш една и забравяш, но ако искаш да ти е по-трудно, що се отнася до търсене на работа - караш без нея.Просто, защото така е устроен светът и няма изгледи да се тласнат нещата в друга посока.

Знания за работата може да се открият в днешно време лесно,бързо,достъпно,безплатно - стига да има нагласа и желание.Университетът е просто един вариант, но не е единствено решение, т.е съществуват и по-добри, и къде, къде по-подходящи варианти.

Контактите и възможностите също се намират и има множество опции отново. . .

Ще направя изводи за себе си, но вътршно усещам, че съм от типа хора, описани в третия вариант.Поради това също се нуждая от конкретни насоки, какво точно да търся като знания в това направление.И аз имам ограничено време и го ценя повече от всичко.Помогнете да си съставя ясна цел и да стрелям право в нея, защото всяко нещо, което ме отклонява и дърпа встрани, не работи оптимално и нямам полза.Иначе казано - това,това,това,това и това ти върши работа ---> сядам и почвам да си ги набавям нещата.

Как ви се струва това, добро ли е?

коментиран 2017 юли 8 от Newbiequestions (210 точки)
Разберете го така - искате да си купите нов хубав компютър(Учебна програма) за точно определени цели(Специалност).Отивате и се съветвате с разни хора(Мама и Тати или батко ти Петко), те ти казват иди до специализиран магазин и купи готов, сглобена конфигурация(запиши ВУЗ).Само дето аз съм от онези, които не разчитат на това и взимам нещата в свой ръце - чета по темата, свързвам се с хора-разбирачи(специалисти).Ефектът == перфектен компютър(идеалният учебен план за моите нужди).

Толкова е просто !!!
коментиран 2017 юли 22 от rm (1,220 точки)
Постигането на високи цели сам е невъзможно практически! Просто нещата са на такова високо ниво, че сам човек е до никъде. Единственият начин е той да се специализира, като просто зубри чуждите постижения. По-нататък ако е добър специалист, то неговите постижения ще ги даде да ги зубри следващият, който вече се очаква да те задмине по знания и умения.
Университетите са място където хората се обединяват, за да се ориентират какво направление ще поемат. И това го правят заедно, защото както споменах сам е практически съвсем невъзможно!!! В така наречените академии например подобен ефект не се наблюдава, защото няма нужда от обединяване на силите - нещата които се преподават там са технически и само се зубрят, но няма нужда да се разбират. Можеш спокойно да се обучиш сам, като например ровиш материали от интернет.
Ако университетите ти се струват остарял формат, то не става да ги замениш, като се мислиш за супермен. Трябва да организираш друга форма на съвместно обучение, която поне да покрива знанията в университетите...
...