Завърших гимназия, а сега съм се насочил към модерните професии. Започнах да чета за C++ , като знам основни структури от данни(data types, for, if-else, switch, array), нали все начални неща.Занимавах се и със решаването на определени интеграли,матрици,вектори - смени на координатни системи и завъртания,транслации,основни алгоритми.Добре, но започнах да се питам какво още , освен езика, е необходимо като инструмент на един програмист.
Прегледах програмите на повечето нашенски университети, също и чужди такива. Изникнаха ми още повече въпроси, защото тия учебни планове не ми харесаха - смятам, че се разминават с реалността, пък и с това, с което искам да се занимавам занапред. Не си представям как ще държа лекции на такава суха и отвратителна тематика и после да полагам изпити,отново и отново - 4/5 години да ме оценяват старчоци и едва ли не да завися от тях дали ще мина или не. След това да забравя 70% от наученото, защото не го използвам в живота,а съм го чел заради глупавия лист-диплома. Продължение на гимназията не търся.
(това долу са дисциплини взети от българските университети - смесих ги и стана каша, но това предлагат като обучение) :
Физика и Разпределени IT архитектури
Цифрова и микропроцесорна техника
Теоретична електроника
Информационна сигурност
Компютърни архитектури
Интегрални цифрови технологии
Машинознание
Сигнали и системи
Семантика на езиците за програмиране
Основи на компютърната графика
Структури от данни и програмиране
Геометрия
Автоматизация на проектирането: CAD системи
Висша математика Iч.
Висша математика IIч.
Дискретни структури
Компютърен английски език
Компютърни архитектури
Функционално програмиране
Алгебра
Висша математика IIIч.
Полупроводникови елементи
Езици, автомати и изчислимост
Изследване на операциите
Числен анализ
Системи за паралелна обработка
XML програмиране
Материалознание
Електрически измервания
Цифрова схемотехника
Обработка на визуална информация
ASP програмиране
Диференциално и интегрално смятане
Дизайн и анализ на алгоритми
Аналитична геометрия
Компютърни мрежи
Логическо програмиране
Линейна алгебра
Мрежово програмиране
Системно програмиране
Статистика и емпирични методи
Бази от данни
Увод в програмирането
Висша алгебра
Обектно-ориентирано програмиране
Икономика на софтуерното инженерство
Операционни системи
Диференциални уравнения и приложения
Социално-правни аспекти на софтуерното инженерство
Управление на качеството
Web технологии
Вградени системи
Невронни мрежи и приложения
Компютърна анимация
Географски информационни системи
Виртуална реалност
Изкуствен интелект
Бизнес икономика
Микропроцесорна техника
Паралелно програмиране
Комплексен анализ
Геометрия на движението
Софтуерни технологии
Реших да се консултирам с вас, вече опитните хора в индустрията. Доколко я зачитате тая диплома, каква тежест и стойност и придавате и защо го правите? Бихте ли взели на работа човек без ВИШУ? При какви условия ще наемете такъв? Тоест какво търсите в един кандидат за работа.
Пример: Аз искам да работя като разработчик на мобилни/ уеб/ десктоп приложения. Нямам намерения да правя сложни графики, енджини или приложения обвързани с науката или симулация на човешки мозък. Бих искал да стигна и до там, но такива алгоритми сигурно се пишат от хора с опит 30+ години . . .Аз нямам диплома и се чувствам супер. Уверен съм в знанията, с които разполагам и мога да ги докажа без проблем.
Тези знания ще се базират на това, което ще събера като информация от тази статия. Смятам да си направя собствен план с ваша помощ и да го следвам. Мисля, че имам потенциал и няма да го хабя в измислени институции == университети. Първо, защото по този начин им вдигам рейтингите ,като печелят на мой гръб. Второ, финансирам ги и така подкрепям съществуването им. Трето, губене на време и усилия в замяна на лист хартия и нищожни, безполезни знания. Знанието трябва да се споделя и дава безплатно от всеки - за всеки - навсякъде по света. Вярвам, на мнение съм, че хората записващи университети остават излъгани и после са без посока и не чувстват развитие, защото го правят за дипломата, а не за знанието. А това се случва заради обществото, то подкрепя идеята ,че само дипломирани хора са способни за разни длъжности. Мисля ,че много хора са предубедени, случва се двустранно.
От страна на работодателя - смята, че единствените кадърни кандидати са със завършено ВИШУ и мята всичко останало в коша, като така измежду хвърлените губи шанса да намери правилния човек.
От страна на кандидатът,завършил ВИШУ - смята,че е способен да върши работата си с придобитите знания,учил - недоучил, преписал, изкарал късмет, завършил.Пуска CV - Викат го на интервю, не е много наясно със работата, но пък нали е с ВИШУ - бързо ще свикне - взимаме го.
От страна на кандидатът, готвил се сам - смята,че е способен да върши работата си с придобитите знания, учил, трудил се сам, търсил помощ, оправил се, сега е уверен, знае.Пуска CV - Отива в коша.
Това ли е реалността?
Моля, напишете за каква длъжност - какво се търси. С две думи искам да опишете перфектния кандидат за мястото.
Какво трябва да покрия като качества :
1.
2.
3.
-.
Какво трябва да покрия като знания за да върша пълноценно работата си :
1.
2.
3.
-.
Какво е хубаво да зная, но не влиза в работата ми като такъв :
1.
2.
3.
-.
Кои дисциплини са от високо значение от университетските програми :
1.
2.
3.
-.
Кои дисциплини не са значими от университетските програми :
1.
2.
3.
-.
Ако е възможно искам да опишете накратко как минава един работен ден на определената позиция. Очаквам дискусия на темата.Поздрави!