Кой фреймуърк ще е най добре да науча Codeigniter, CakePHP или Laravel? И защо него?

+7 гласа
506 прегледа
попитан 2016 април 22 от TTTodorov. (1,660 точки)
Кой фреймуърк e най-подходящ за един Junior Developer като мен- Codeigniter, CakePHP или Laravel и защо? Какъв е вашият отпит с тях?

Благодаря предварително за отговора.

2 отговори

+3 гласа
отговорени 2016 април 25 от Sandra. (2,660 точки)
избран 2016 май 3 от Mitko Vasilev
 
Най-добър отговор

Избери този, на който ти е най- приятно да пишеш. Предлагам да напишеш по едно малко приложение на всеки един от трите, за да усетиш кой отговаря най- добре на стила ти на работа (може да разгледаш и фреймуъркове, които не са за PHP като Flask или Rails).

Следващата стъпка ще е да потърсиш какви ресурси има за всеки един от тях. Ето списъци за CakePHP (FriendsOfCake/awesome-cakephp) и за Laravel (chiraggude/awesome-laravel). Сигурен съм, че има такива и за Codeigniter.

По- голямата част от фреймуърковете имат еднакви характеристики, но с различен синтаксис. Например и CakePHP и Laravel предлагат поддръжка за Auth и Rest. Разликите идват от някои функции, които присъстват в едни от тях, но не и другите.

CakePHP се е справил чудесно с това да разшири функциолността на основните библиотеки. Поддържа всички основни RDB и има плъгини за повечето NoSQL бази от данни, същото се отнася и за кеширането и логването. Можеш да създаваш плъгини за всеки шаблонен език. Laravel от своя страна пък предлага вградена библиотека за опашки, която е доста добра. Laravel има и други подобни функции. Всичките неща можеш да ги правиш и в други фреймуъркове, но вградената функционалност улеснява задачата ти.

На последно място трябва да разбереш какво е бъдещето на проекта, към който си се насочил. Трябва да видиш какви функции ще се добавят за в бъдеще и дали ще има редовна поддръжка (малки пачове, нови версии, подобрения на сигурността). Мисля, че Laravel наскоро изкара своята версия 5.1,а за CakePHP скоро ще излезне версия 3.1.

В крайна сметка, каквото и да избереш не трябва да забравяш, че ще работиш на PHP. Важно е да знаеш на какво е способен езика и дали можеш да направиш с него това, което искаш, защото фреймуърковете си имат ограничения за това колко могат да ти помагат.

+1 глас
отговорени 2016 април 25 от kristiyandev (740 точки)
Аз лично бих ти препоръчал да упражняваш Design Patterns, да си направиш MVC проект, да разгледаш какво е ORM и на база този опит да си избереш фреймуърк.

В общи линии ако можеш да работиш с различните типове Design patterns ще ще ти се изясни и начините на работа на различните фреймуъркове и ще можеш да си избереш някой, който ти допада.

За мен лично при старт е важно да имаш голяма базата информация и да ти бъде по-лесно да свикнеш да си "във фрейма". Разгледай getting started и докуемнтацията на различните видове и прецени къде ти е най-лесно да черпиш информация на въпросите си.
...