Често задавани въпроси при интервю за Junior Quality Assurance?

+16 гласа
31,346 прегледа
попитан 2016 май 19 от Binki.Danova. (1,410 точки)
Здравейте. Скоро ще започна да си пускам CV-то по различни обяви за работа като Junior  Quality Assurance. Искам да ви попитам кои са често задаваните въпроси на интервютата, както от HR-и, така и от техническите лица?

5 отговори

+9 гласа
отговорени 2016 май 20 от Mitko Vasilev (2,860 точки)
редактиран 2016 юни 3 от Mitko Vasilev

Най-добър отговор

Темата какви въпроси може да очаквате на интервюта за работа винаги е била интересна. Ще се опитам да дам варианти на въпроси, които може да ви бъдат зададени на интервю за позицията Junior  Quality Assurance. Във всяка компания самото интервю ще протече по различен начин: в някои ще имате само интервю с HR; в друго ще трябва да попълните 1,2,3 теста и на края ще имате кратко събеседване отново с HR; друг вариант освен HR на интервюто да има и някое техническо лице; много рядко, но много приятно е когато на интервюто има HR, QA мениджъра на компанията и няколко Team Lead-a, целта е да видят за кой екип бихте били най-подходящи( очаквайте много различни въпроси от различните Team Leads, всеки ще търси различни неща за екипа си). Преди известно време аз също кандидатствах по такава позиция и след като минах над 10 интервюта в различен тип компании това са част от въпросите, които може да получите: 

1. Имате 100 бъга за 10 дни, но в даден момент ви казват, че имате 5 дни, какво ще направите?
    Верен отговор би бил: ще преоретизирам най-важните бъгове с преоритет.
  2. Кой тест кейсове вие бихте автоматизирали, тези който са най критични или се изпълняват най-често?
    Верен отговор би бил: Тези които най-често ги автоматизираме за да ни спестят време, а за критичните отделяме време и внимание!​
  3. Каква е разликата между Re-testing и Regression testing?
    Верен отговор би бил: 
    - re- testing- след като се открие бъг го поправяме и проверяваме отново, че дефекта е премахнат. Трябва да се направи същия тест кейс където е намерен бъга.
    - Regression testing – гледаме след като се открие бъга дали не сме променили някаква друга функционалност. Това са автоматизирани тесткейсове в повече случеи. Трябва да са документирани и добре описани. Имаме четири нива на тестване: дефект тестване, тестване на променени пътища, да се тества нова функционалност и накрая пълно тестване.
  4. Кога е удачна автоматизацията?
    Верен отговор би бил: Удачно е при regression testing.
  5. Кой е най-интересния бъг, който сте откривали? 
    Все някога на някой сайт или система сте намирали някакъв бъг. Разкажете какво сте открили, какво бихте променили и как бихте тествали дали бъга е разрешен.
  6. Какво точно представа severity(тежест) и priority(приоритет) на дефекта/ бъгът?
    Верен отговор би бил: Severity показва какво е въздействието на нашия бъг върху нашата система.
  7. Какво тестваме при Black Box Testing и White Box Testing?
    Верен отговор би бил: Black Box Testing- без да познавате системата, тестваме само интерфейса. White Box Testing- без да ни интересува интерфейса, гледаме само кода дали е качествено написан.
  8. Какво съдържа един тест план?
    Верен отговор би бил:
    - test scope – дефинира какво ще се тества в периода, кои модули
    - test Objectives – дефиниция на бързина на сайт, примерно, какви стойности изисква тестването да покрие. Тест резултати, които се очаква да бъдат покрити.
    - assumptions – какво се очаква от тестерите, какъв бюджет има, кога започва тестването, какви тулове ще се използват
    - risk Analysis- дефинират се по-важни неща, които може да фейлнат тестването
    - test design- какви са етапите на тестване, каква е последователността, какъв е тайминга
    - roles & Responsibilities- кой какво прави и за колко време го прави, приоритети върху задачите
    - test data management – събират се проекти който да се ъпгредйват
    - test environment- с каква среда разполагаме, с каква машина/сървър разполагам, къде да го тестваш
    - communication approach – кога да има срещи с екипа  и т.н.
    - test tools – какви тулуве ще се ползват за различните дейности

Това са някой от въпросите, които съм получавал на интервютата до сега. Ще ми е интересно някой друг да сподели също опита си до сега.

Успех! 

коментиран 2016 май 30 от Binki.Danova. (1,410 точки)
Благодаря за информацията, беше ми полезна даже на едното интервю ме питаха "Какво съдържа един тест план?" и отговорих както бяхте писали и бяха впечатлени :)
коментиран 2016 юни 2 от petarivanov (100 точки)
Аз бих препоръчал да прочетете кога се използва буквата Й и кога буквата И.
коментиран 2016 юни 3 от Mitko Vasilev (2,860 точки)
Благодаря за коментара. Текста е коригирам. Вие може ли да споделите опит от практиката си?
+4 гласа
отговорени 2016 юни 3 от Mihaela.Petrova. (3,040 точки)

Ето и един друг интересен въпрос, който беше зададен във форума преди няколко дни и доста често може да бъде зададен по време на интервю за QA.

Как бихте тествали химикалка? Въпрос от интервюто ми за Junior QA

+3 гласа
отговорени 2016 юни 3 от IvayloHristov (5,390 точки)

За Junior позции имам няколко основни въпроса, на които искам да си отговоря. 

1. Дали този кандидат наистина иска да бъде QA. При позициите за начинаещи тестери може да има този проблем, че кандидата е чул от някъде, че заплатите в ИТ сектора са добри и решил да кандидатства, прочел нещо и като започне работа се отказва, защото разбира, че това не е за него. 

Искам да избегам от този сценарий и за това задавам много въпроси свързани с това, какво е учил, защото иска да работи тази професия, какво вдъхновява кандидата в сферата на сотуерното тестване и още въпроси в тази посока. Искам да си отговоря на въпроса дали кандидата е наясно, че това е неговата професия. 

Много помага, ако кандидата е правил някакъв стаж, дори и да е неплатен стаж, тествал е нещо предварително или е прочел няколко книги. 

За това задавам и въпроси свързани с термини и понятия за софтуерното тестване. Защото много често виждам кандидати, които твърдят, че от много време силно желаят да са QA специалисти, но ако се окаже, че не са чели нито една книга, не са изкарали някое обучение, дори и безплатните, то някакси историята не се връзва. 

2. Има мислене за софтуерен тестер

За да стане човек добър софтуерен тестер трябва да има подходящо мислене. Трябва да може да излезе отвъд границите на стандартното. Винаги давам задачки, с които да проверя дали човека мисли креативно и може да си представи какво може да се счупи, които други не биха си представили. 

За интервю за начинаещи давам задача да се тества някакъв нормален преднет от ежедневието и виждам дали кандидатите ще успеят да измислят различни и креативни варианти тези предмети да се счупят. 

+2 гласа
отговорени 2016 юни 3 от Mihaela.Petrova. (3,040 точки)

Това което аз мога да допълня са следните въпроси:

• Какво е тест план?
  • Какво е тест кейс?
  • Какво е black box тестване?
  •  Какво е white box тестване?
  • Какво е тест automation?
  • Как да разберем кога спрем с тестването?
  • Какво бихте направили, ако продукта, който тествате, има толкова много бъгове, че не може да се тества?
  • Какво бихте направили, ако не разполагате с достататъчно време, за да тествате докрай дадения продукт?
  • Какво бихте направили, ако трябва да тествате даден продукт, за който изискванията се менят постоянно?
+1 глас
отговорени 2016 май 28 от Trayan.Toshev. (540 точки)
Мен на няколко интервюта ми задават много въпроси за това от къде съм учил, какви книги съм чел, питат за различни термини, питат дали съм тествал нещо до сега. Такива работи.
коментиран 2016 юни 2 от Letanka (100 точки)
Верен отговор би бил:
Да си оправите правописните грешки!
...