PHP vs. Python кой език за програмиране да избера?

+11 гласа
2,511 прегледа
попитан 2016 май 20 от Kalina.Mincheva. (1,330 точки)
Все повече хора виждам, че се насочват към Python. Може ли да споделите какви са преимуществата и недостатъците на Python спрямо PHP примерно. Към кой език да се насочеа и какви са разликите и приликите между двата езика за програмиране.

6 отговори

+2 гласа
отговорени 2016 юни 8 от RoYaL (400 точки)
Според мен, ако нямаш опит в програмирането, по-добре да се насочиш към някой от старите, но базови езици (пр. С), за да научиш основни концепции.

Във всички останали случаи, няма смисъл да се "насочваш" към тренд. Просто имаш проблем, research-ваш за неговото решение и зибираш технологичния стек според проблема и проучването, което си направил/а.
+1 глас
отговорени 2016 май 20 от Bogdan Ganev (260 точки)
редактиран 2016 май 21 от Bogdan Ganev
Python е 5-пъти по-лесен от PHP и 10-пъти по-лесен от Java и въобще, това е най-лесния език след Batch. Разликата е, че PHP се използва в повечето сайтове, а не в програми, а Python се използва в сайтове като YouTube и Dropbox. Python най-често се използва в програми, а PHP - във сайтове. Аз съм се насочил към двата, така че ти го препоръчвам
+1 глас
отговорени 2016 юни 7 от mon4oy (380 точки)
Здравей Калина.

Всичко е въпрос на предпочитания. Аз например предпочитам Python пред PHP. Но това е, защото такава ми е професията. Освен това зависи какво искаш да правиш. Python има предимства за някои неща, но за други е по-безболезнено ако ги направиш с PHP. Например Web scraping е супер за Python ... според мен Python е най-добър за целта. Но за 90% от сайтовете, които съм писал, бих ги направил на PHP, ако го владеех, колкото владея Python.

Това е моето скромно мнение :)
коментиран 2016 юни 7 от TTTodorov. (1,660 точки)
Ще ми бъде интересно ако направите някаквъ по-обстоен анализ, защо предпочитате Python пред PHP? Ще се радвам да видя едно обективно мнение на човек, който си е Python Developer :)
коментиран 2016 юни 7 от mon4oy (380 точки)
В конкретния случай ще трябва да отговори човек, който владее и двата езика добре. Аз от PHP имам повърхностни познания.
На мен ми харесва начина по който се пише на Python. Удобен е и е най-близък до моите разбирания. В същото време начинът по който се пише на PHP не ми е по вкуса.
2. Когато прописвах на двата езика нямаше (или не бяха популярни) PyCharm и PHPStorm. Тогава ми беше много удобно и яко да пиша на Idea с plugin за python. За PHP май така и не намерих тогава нещо яко, което на мен да ми харесва.
3. Framework като Django ... според мен и до ден днешен няма толкова добър за PHP. Има добри, но всички според мен копират Django не толкова успешно. Twisted също.
4. List/dict comprehension ... нещо, което мисля, че чак в PHP 7 излезе ... човече, влюбваш се в компрехеншъните ...

Вероятно има и други неща, които са ме наклонили в тази насока, но изброените са най-важните.

Но не забравяйте последната част от отговора ми, а именно "Но за 90% от сайтовете, които съм писал, бих ги направил на PHP, ако го владеех, колкото владея Python.".
Наистина съжалявам, че не съм по-напред с този език. Виждам и, че се развива добре, така че още повече съжалявам :)
За Ruby също.
+1 глас
отговорени 2016 юни 7 от code (2,460 точки)
Езикът php е по-сложен от Python, но за сметка на това е по-стар и по-лош като стил. С него големи проекти се правят много по-трудно отколкото с Python.

Затова моето мнение е да започнеш с php. Така в бъдеще ще бъдеш принуден към микрация към нещо по-добро, което със сигурност не трябва вече да НЕ е Python! Може да е какво ли не, като започнем от Java и C# и свършим с Ruby, Scala или Kotlin. Но тогава ти вече ще си по-навътре в програмирането и вече няма да питаш кой език да избереш, а ще направиш изборът си сам, според твоите предпочитания...

Ако избереш Python, то ще караш с него доста по-дълго, преди да го смениш с нещо по-добро... Не ти препоръчвам този вариант.
коментиран 2016 юни 8 от Viktor.Ivanov. (1,550 точки)
Интересно ми е: защо Ruby е по-предпочитан от Python?
Аз нямам опит с тези езици, но ми е интересно, защото виждам, че са нови и съвременни технологии.
коментиран 2016 юни 8 от code (2,460 точки)
Ruby сам по себе си привидно изглежда обикновено езиче за програмиране. С такова погрешно впечатление може да се остане, ако се изучи чисто само самият език. Но той на практика не се ползва самостоятелно. Използват се "разширения" на езика, които му дават наистина много силни възможност не само функционално, но и от стилова гледна точка. Примерно може да стане идеално приспособен за уеб програмиране. Най-популярното "разширение" се казва Ruby on Rails, но има и други, които също имат предимства.
Python в това отношение е доста по-назад. Нещо повече Python за разлика дори от php не е правен с цел да се използва за уеб програмиране (той е език с общо предназначение), което си личи и трудно може да се каже, че това негово свойство е предимство.
+1 глас
отговорени 2016 юни 8 от iotbee.org (230 точки)
Само ще добавя, че Python напоследък се използва много в Интернет на нещата. Ако трябва да отговоря необходимо е  да се знаят и двата езика - Python и PHP.:)  Все повече се налага тенденцията че един програмист трябва да владее поне 5 езика. Това не е стряскащо защото ако знаеш един език - много лесно може да научиш още един.
+1 глас
отговорени 2016 юни 8 от VeskoNikolov (1,620 точки)

Понеже са изписани доста неща по темата ще кажа с няколко думи:
Ако нямате опит в програмирането като цяло, а искате да правите сайтове, тогава започнете с PHP.
Ако не е задължително да са сайтове, започнете с Python.
Независимо с какво сте започнали, ученето на другият език (и не само) е необходимост.
 

По-подробна обосновка на мнението ми:

Python е по-лесен като език, НО при уеб разработката ползването на фреймуърк (Django, Flask etc) с него е на практика задължително. При PHP ползването на фреймуърк е строго препоръчително, но не и задължително. Като се сметне, че за да пишеш сайтове с PHP ти трябва един XAMPP, това е достатъчно да го направи по-подходящ за начинаещи. Също така ситуацията с хостингите за Python в България е трагична. Още повече PHP е по-стар, съответно повечето често срещани проблеми са вече решени.

За опитен специалист е по-различна ситуацията. Python без да се замисля.

коментиран 2017 октомври 20 от dedal (220 точки)
Python е по приятелски настроен към новите потребители ( въпреки че dango е доста зловещ особенно ако имаш опит с wxpython примерно)
От друга страна сядам и правя app за фирма на django (без и два реда да съм написал преди това) и въпреки хилядите грешки и безумия код, то си работи стана 2 години. В базата има таблици с по 3 млн. реда.

От друга страна PHP за обикновен сайт е супер и бие python. Друго голямо предимство е, че по лесно ще си намериш работа с php отколкото с python.
За web сайтове от сорта продавам краставици ето ви телефон PHP няма равен.
Но за специализирани апликации python

За системен администратор python. Така е свързан вече с linux, че  замества bash.
С една функция настройваш apache примерно.
За GUI (приложно програмиране, PHP е направо неприложим)
За рекламни сайтове Python е мн. дълбока вода.
За серийна комуникация на 9 бита php не става.
Трябва да решиш какво ще правиш.
...