Дали "да питате хора със знания и опит" е правилна стратегия?

+6 гласа
273 прегледа
попитан 2016 май 25 от code (2,460 точки)

Този портал е насочен към информационни технологии, като например трябва да е полезен за програмисти. Отдясно на тази форум има каре в което е споменато накратко смисъла от форума. Но дали тази цел е реалистична, за да стане dev.bg търсен и полезен портал?

В ранните времена на интернет се появиха множество форуми с точна такава цел. Те бяха много популярни и посещавани места. Но нещата с времето се промениха! Интернет постепенно стана толкова наситено място за информация, че търсенето на конкретни отговори за конкретни проблеми - най-добре е не да питаш във форум, а да ползваш търсене с Google, с което ще откриеш отговор на питания от теб въпрос.

Затова моето мнение е, че този портал тук трябва да се заеме с реализирането на нещо конкретно като услуга или дори конкретен проект, който да е полезен на множество програмисти! В противен случай нито този форум ще се развие, нито целият портал ще стане известен и посещаван.

1 отговор

0 гласа
отговорени 2016 май 25 от IvayloHristov (5,390 точки)

Здравейте, 

Благодаря ви за вниманието и за заинтересоваността. 

Ние силно вярваме, че подобна система за въпроси и отговори е много полезна. Именно ненамирането на подобна система в България доведе до това един от проектите на DEV.bg да е точно форум системата за въпроси и отговори. Много на много от въпросите не може да се намери решение в Google. Особено не може да се намери личното мнение и опит на колегите специалисти. Много често дискусиите, които се зараждат дава по-добра представа за поставен въпрос, отколкото аналитична статия написана от журналист. 

Но този форум далеч не е единствения проект на dev.bg. В портала агрегираме всички ИТ събития, също даваме подробна информация и списък с ИТ обученията, както за напреднали, така и за начинаещи. 

И това е само началото, през следващите месеци ще предложим още много полезни материали и анализи. Имаме чудесен екип и огромни амбиции. И винаги се радваме на хора, като вас, които са заинтересовани да помага. 

коментиран 2016 май 25 от code (2,460 точки)
Това да питаш за неща в ИТ сферата - не е да няма къде. Ето едни от най-популярните места за това:
  forums.bgdev.org
  kaldata.com/forums
  web-tourist.net/forum
И трите споменати форуми са твърде стари появили се малко след началото на 2000-та година.

Проблемът не се състои в намирането на отговорите. Проблемът е в намирането на хора с които евентуално в бъдеще да можеш да работиш съвместно по ИТ проекти. Тези хора трябва да ги познаваш и именно по изявите им във форуми като този тук може да научиш как виждат нещата и как считат, че трябва да се правят.

Със сигурност вида на хората, които ще пишат тук ще зависи от посоката на развитието на целия сайт dev.bg. Агрегирането на ИТ събитията и ИТ обученията единствено показва това, че порталът dev.bg сериозна се е захванал с задачата си за ИТ портал. Но това не стига - трябва да има инициативи, които определено няма къде другаде на намериш, освен тук в dev.bg. Хубаво ще е поне да се загатне за подобен вид инициативи, ако такива вече се подготвят.
коментиран 2016 май 25 от IvayloHristov (5,390 точки)
Да, хванали сме се много сериозно :)

Съгласен съм, че има и други места където съществъват парченца от това, което ние праивим.  Но ние имаме малко по-различна визия от тях.

Ще се отнася до бъдещите проекти, мога да загатна малко.
1. Организираме събития на интересни ИТ тематики, които забелязваме, че не се засягат до сега в България. Като също искаме събитията да не са само в София.

2. подготвяме присъствени дискусии на ИТ тематики, това като формат е нещо, което не се среща в ИТ средите за сега. искаме да се събираме на групи до 10 човека и да се получават дискусии, а не едностранни лекции.

3. Информация за ИТ фирмите в България. Много често, когато избираме работа не попадаме на най-добрите работодатели, защото нямаме информация за ИТ фирмите в България. Искаме да променим това и да съберем на едно място информация за всички ИТ фирми и да предоставим на кандидатите възможности да избират по-информирано.

4. Ще създаваме учебни материали и полезни статии.

И това е само през следващите няколко месеца.

Но винаги приветстваме мнения и идеи. Ще се радвам ако споделиш какво би било най-полезно за теб.
коментиран 2016 май 25 от code (2,460 точки)
За мен е полезно запознаване с хора, свързани с ИТ бранша. Определено споменатите от теб бъдещи инициативи са подходяща точно за тази цел.

Може би единственият проблем на сайта за момента е това, че не притежава засега информация, която да задържи посетителите. Въпросните 4 инициативи - описани по-горе - ще са напълно основателен аргумент, но той ще е налице чак когато въпросните инициативи бъдат реализирани в бъдеще.

Лично аз се задържах тук, защото подобен ИТ портал ми е необходим и исках да разбера как ще се развиват нещата. Алтернативните места вече съм убеден, че не се подходящи и затова обръщам особено внимание на всяко появило се подобно нещо. Но повечето посетители няма да направят така, а просто ще напуснат. Така че, считам че трябва да се направи нещо атрактивно, което да задържи преминаващите посетители сега.
коментиран 2016 май 26 от IvayloHristov (5,390 точки)
Още веднъж ти благодаря за помощта. Взимаме, всичко, което казваш под внимание.
коментиран 2016 октомври 8 от анонимен
Много хубави бъдещи инициативи. Тези, които навлизат в ИТ сферата независимо дали са програмисти или дизайнери, имат нужда от информация за фирмите, как минава едно интервю, от къде могат да се намерят възможности за проекти на хората без опит, за да покажат исканото портфолио. Какво е нужно да бъдеш стажант  в ИТ сферата като програмист, дизайнер, защото оставам с впечатлението, че изискванията не са много ясни, размити са. Ако може повече осветяване по този въпрос и някакво минимално заплащане за ориентир, защото и тук е "тъмно". Как да договаряме заплащането си (разбирам, че фирмите са различни), но някакви основни моменти, много е важно за тези, които са в началото на пътя. Уж индустрията се задъхва от липса на кадри, а не подава ръка на амбициозните  и мотивираните. Знам че има нещо като изпълнение  на бизнес цели, но все пак ние хората сме един безценен ресурс и инвестиция за бъдещето.
...