Нестандартните ИТ проекти и условията за тяхното развитие.

+7 гласа
533 прегледа
попитан 2016 май 26 от code (2,460 точки)
Съществували са в миналото някои много добри технологични идеи в областта на ИТ, но които не са получили по-нататъшно развитие. Причината за това основно е не качествата на съответните технологии, а по-скоро че не се е намерил човека с парите, който да продължи смисленото им съществуване. В този пост ще представя 3 такива идеи.

  --> Компютър с троична аритметика.
   Изчислителните машини "Сетунь-70", са базирани на троична аритметика. Троичната аритметика има някои предимства пред двоичната, като например това, че не трябва да се работи с отрицателни числа, т. е. нямаме нужда от поддържане на така наречения допълнителен код. Друго предимство е сравненията на числа, които в една операция дават дават пълно сравнение (дали A<B или A=B или A>B). При двоичните реализации в един бит могат да се съдържа само два от вариантите.
   Споменатата в началото машина е напълно експериментален прототип, който не е разработван за реализация с интегрални схеми. Ето например схемата на логическия троичен елемент е такава с дискретни големи елементи:
http://www.computerra.ru/upload/apismenny/ferrit-diode-register.jpg
Въпросната машина е проектирана и реализирана в СССР (тогавашната "опаковка" на Русия, за тези които не знаят). Може да си помислим, че крахът на въпросната разработка е в резултат на срива на въпросната държава. Но нещата не стоят точно така! В следващите два примера ще представим други две много по-съществени разработки, които определено не са заели своето място, просто защото бизнес средата ги е "унищожила" изкуствено, въпреки високите технологични качества които притежават.

  --> "С компютър".
   Поне сте чували или дори много добре знаете езика за програмиране C. Това е един от най-търсените в момента езици за програмиране, въпреки че е създаден в 70-те години на миналия век. Всички останали езици в челото (в момента) са създадени доста по-късно.
   Авторът на въпросния език Dennis Ritchie в 80-те години на миналия век се е заел (заедно с екип от свои колеги) в създаването на такъв компютър, който е много по-добре приспособен на ниско ниво точно към езика за програмиране C. Резултатът е бил така нареченият CRISP процесор, който за разлика от обичайните за онова време (и същите тези за сегашното време) не е разчитал на наличието на специфични фиксирани променливи (които се наричат регистри), а е бил базиран изцяло на локалните променливи, които се съхраняват в така наречения стек.
   Разработката им не е останала само на хартия. Били са направени прототипи на интегрални схеми, като преди това са правени множество тестове, които са сравнявали ефективността на новата технология. Ефективността е научно доказано по-добра. Резултатът от работата им е било създаването на микропроцесор наречен Hobbit.
   В момента въпросната технология все още се използва, но не в централните процесори на компютрите, където й е мястото, а в специализираните CPP (Communication Protocol Processor) процесори.

  --> Езикът за програмиране FORTH.
   Съществуват може би хиляди, ако не и десетки хиляди езици за програмиране. Езикът за програмиране FORTH може би си мислите, че е един от тях и това в някакъв смисъл е така. Но не съвсем. На практика FORTH не е само език за програмиране, а е една напълно отделна технология свързана с отделен вид компютърна архитектура.
   Тук няма да обясняваме какво всъщност е езика FORTH, но ще споменем най-важното за него. Той е базиран на много активната работата с така наречения системен стек на компютъра. Командите на езика са на толкова ниско ниво, че могат да се реализират дори хардуерно и това се е правило в миналото (далечното и близкото) създавайки така наречените FORTH процесори.
   Езикът FORTH се занимава не само с обработката на информацията, каквато е обичайната функция на език за програмиране. Този език залага и стилна концепция за организацията на операционната система, която е тясно интегриран подход към същността на езика.
   Идеите на този език са били толкова качествени и впечатляващи, че в миналото той е станал много популярен, докато в днешни дни е все по-малко познат. Ако някой технологичен гигант беше застанал зад този език ситуацията нямаше да е такава, но това не се е случило. Може да си помислите, че архитектурата на FORTH вече е отживелица и това е причината за спада на популярността му, но пак ще сгрешите. Съществуват съвременни разработки, базиране на FORTH, като например този процесор:
http://notrial.bg/news/it/ga144-3744.html
който е с 140 ядра и е разработен 2011 година. Това е процесор, който не разчита на тактов генератор - едно напълно нестандартно работещо решение в областта на цифровата електроника.

..................................

  Лично аз също съм се ориентирал към разработването на един нестандартен ИТ проект, който да го наречем така:
  --> Създаване на ИТ гигант, който не е базиран в силициевата долина.
Това не изглежда никак по същество, но показва бизнес реалността, която се налага насилствено в момента. Наистина появата на гиганти извън въпросната силициева долина е напълно възможно да се случи и се е случвало. Пример е Skype, но именно същият този Skype вече си се намира точно там, като част от собствеността на Microsoft. Единственото изключение за ИТ гигант извън САЩ е може би SAP, но с това списъкът се изчерпва. Тук естествено не включваме хардуерните производители, които обикновено се намират в Азия.

  И да се върнем към тематиката на статията. Има ли среда за развитие на ИТ гигант извън САЩ? Вероятно не, защото има много начини такъв да бъде премахнат в някой от стадиите на своето развитие. Примерно осъждане за патенти. Патентите са една мътна история, която винаги може да проработи, като намериш добре образовани адвокати. Други варианти е привличането на топ разработчиците от фирмата ти. Трети вариант е закупуването на фирмата, като за целта се предлага добра цена на инвеститорите във фирмата ти. Четвърти вариант е клонирането, при което продуктите ти се появяват от друг производител, но предлагащ много по-добри условия (които са в резултат на финансов дъмпинг). Пети вариант е оплюването, което е техника чрез която биват изкуствено настроени твоите потребители против теб (това се прави с измислени обвинения, които добре са тиражирани в медиите).

  Всички от изброените проблеми са наистина съществени пречки, които много трудно могат да бъдат преодоляни. На за да се справиш с тях, то трябва да се сблъскаш "на живо" и след това да анализираш причините за провала си и как беше възможно да го преодолееш. Това е същността на предприемачеството - без очакван пакет от начални провали никога няма да постигнеш сериозен успех.

2 отговори

0 гласа
отговорени 2016 май 26 от Preslav.Ivanov. (2,300 точки)

Темата е интересна, но когато говорим за гиганти по-добре да си ги оставим на страна, защото те са лидери в целия свят предоставящи глобална услуга, като Microsoft, Apple, IBM, HP и др. Това са компании създадени по различни времена от хора носещи различно ДНК от сегашните предприемачи. През годините техните бизнесмодели на големи корпорации наливат милиарди $ за да бъдат гиганти сега.

Въпроса „Има ли среда за развитие на ИТ гигант извън САЩ?“ е много интересен и важно да се разграничат някой неща, иначе отговора би бил: НЕ! Не са малко примерите с технологични компании, които са лидери в дадена област и сегмент от пазара. За да бъдат успешни те със сигурност са спазили някое от следните неща или повечето от тях: имат добра идея, която разрешава даден проблем на група хора; имат добър екип, който носи експертиза за да създаде продукт или услуга и той да бъде конкурентноспособен; всичко което правят, го правят в правилния момент, когато пазара е запознат и желае техния продукт или услуга; имат правилен бизнесмодел, който да продава и разпространява идеята. Всеки тръгнал да покорява в началото света с неговата идея ще стигне до бърз провал, защото великите неща изискват време и много усилия. Ако Марк Зукарбърг искаше да създаде facebook какъвто е в момента нямаше да успее, защото през годините корпорацията е изградили огромни екипи от маркетинг, бранд и всякакъв тип бизнес специалисти. Зикарбърг е искал да създаде социална платформа в която студентите да обменят опита и да си помагат- очевдно нещо много желано през онова време на създаването.

Мога да дам пример за технологичен гигант в даден сегмент, които са номер 1 в света: Chaos Group с техния продукт V-ray, който е използван в почти всеки един 3D филм, който сме гледали, включително и в един от първите- Аватар. И най-интересното е, че компанията е българска с офиси у нас, САЩ, Япония и Южна Корея. Ето пример за идея, която е променила филмовото изкуство, чрез технологиите и е лидер в сегмента си. Не са гиганти в целия свят, но са най-добрите, които правят тази услуга/продукт.

Друг пример е отново българска компанията – SiteGround. Компанията предоставя хостинг услуги и в глобален мащаб, като има офиси в България, САЩ, Великобритания, Испания и Панама. Преди 12 години група студентки решават да направят нещо ново, интересно и свежо в даден сегмент- хостинг услугите. След като покриват голяма част от изискванията за, които писах в началото в момента са една от най-динамично развиващите се компании в Бълагрия, като миналата година дори станаха работодател на годината в секцията ИКТ.

Ето 2 кратки истории за български компании, които няма да станат гиганти, но са много добри в даден сегмент от пазара на технологиите.

Ще ми е интересно да споделите и други такива примери.

коментиран 2016 май 26 от code (2,460 точки)
> Всеки тръгнал да покорява в началото света с неговата идея ще стигне до бърз провал, защото великите неща изискват време и много усилия.
  Това е много важна забележка, защото много хора предприемачи си нямат представа с какво се захващат. Освен време и усилия, то се иска и много голям късмет при намирането на правилния подход. Обикновено той никак не е очевиден, защото ако беше - тогава вече много предприемачи вече ще са тръгнали по него. Изобщо казано за да си предприемач в дадена област, то трябва да си достатъчно голям специалист в съответната област, което пък се постига с много учене. Ако нишата в която навлизаш е празна - тогава може и да не си толкова голям специалист, колкото да си само голям ентусиаст.

> Мога да дам пример за технологичен гигант в даден сегмент, които са номер 1 в света: Chaos Group с техния продукт V-ray.
  Да Chaos Group са голяма компания, но са далеч от това да са гигант. Те много добре са се позиционирали в една тясна ниша и много зависят от други компании с друг вид бизнес. Същата тази фирма не би напуснала нишата си именно защото може да стане под прицел. Напротив ИТ гигантите като тези в силициевата долина свободно шетат където си поискат. Включително и в автомобилната индустрия, където не само те, ами и цялата държава САЩ не са лидер на пазара.
  Освен това новина като тази: "Autodesk купува Solid Angle (Arnold)" не само може да навреди на бизнеса на Chaos Group, но и да го съсипе. Разбира се, надявам се това да не се случи.

  Не бях чувал за SiteGround. Аз съм чувал за pCloud. Всъщност това вече не е българска компания, а такава създадена от българи и все пак в момента е компания от Европейския съюз.
0 гласа
отговорени 2017 март 18 от rm (1,220 точки)
Какви интересни теми е имало тук във форума. Но в момента не само че темите са ужасно скучни, свързани с тъпи проблеми, но и почти ги няма. Остава само блога на сайта да четем...
...