Как бихте тествали химикалка? Въпрос от интервюто ми за Junior QA

+13 гласа
6,277 прегледа
попитан 2016 май 31 от Binki.Danova. (1,410 точки)
Здравейте. Бях на интервю в една голяма международна компания в София, където след много въпроси за QA ми зададоха един странен за мен въпрос:

Как бихте тествали химикалка?

Първоначално се изненадах от въпроса и след няколко уточнения дадох няколко отговора, като не ми казаха дали са правилни или грешни, просто ми благодариха за отговорите.

Нямам си и представа защо ми зададоха този въпрос. На някой друг да са му го задавали? Каква е целта му?

2 отговори

+10 гласа
отговорени 2016 май 31 от Mihaela.Petrova. (3,040 точки)
избран 2016 юни 3 от Binki.Danova.
 
Най-добър отговор
На едно интервю за QA може да бъдат задавани въпроси, които нямат нищо общо с тестването на софтуера. Това често се среща точно в интервютата за Intern/Junior QA където целта е кандидатът да се провери как мисли в област, която му е добре позната. За това може да ви бъде поставена задача да тествате нещо, което в ежедневието си използваме- химикалка, някакъв електро уред от кухнята или нещо което държи по джобовете си- портмоне, телефон и т.н. Когато поставим кандидата за позицията в много добре позната обстановка за него, HR-те имат няколко цели- кандидата да тества нещо което му е много познати, като в същото време той има много предубеждения относно тестването.

Това което най-често правят интервюиращите е да подадът една химикалка( винаги има някъде на масата или наоколо) и ви дава задача да направите план за тестването и.

Това което очакват от вас на интервюто е като за началото да уточните няколко допълнитени въпроса за да ви стане по-ясна задачата. Ако започнете със стандартните проблеми, които може да съществувват при тестването на една химикалка от сорта "Ще я тествам дали пише" ще покажете, че не сте креативни, за това ще се сетят 99% от хора. Вие трябва да вникнете в детайлите и да потърсите такива тестове, за които малко хора ще се сетят. Ето няколко такива отговора:

1. Дали химикалката работи нормално при различна температура?

2. Дали цветът се променя с времето на писане?

3. Оставя ли цапащо мастило при писане?

4. Работи ли химикалката при различни атмосферни условия?

5. Колко трябва да бъде натиска упражнен върху химикалката, че тя да не спира да пише?

6. Може ли химикалката да пише на различни повърхности? Дърво, стъкло, камък....

7. Ако нямате твърда уснова на която да пишете и използвате гърбът на човек дали химикалката ще пише?

8. Съхне ли бързо мастилото на химикалката?

9. Колко е широка линията която правите с химикалката?

10. Ако разлеете някаква течност въху хартията дали мастилото ще се размаже?

Това са само част от мното тестове, които може да се измислят. Трябва да бъдете креативни и да мислите извън рамките. Обикновенно интервюиращите или нарочно ще ви сложат за да видят дали ще излизете или ще ви дадът пълнат асвобода на мисле. Вие не трябва чрез вашите възприятия да си слагате предварително ограничения и рамки, мислете на едро, но в същото време обръщайте внимане на малките неща, на детайлите, който са изключително важни при тестването.

И като бонус тест план. Всички знаем как като сме били ученици, особено в началните класове, когато ни е било скучно сме си гризели капачките или крайщата на химикалките, защото са ни отегчили в час. Един истински QA би се сетил и за тези последствия, които може да нанесе грешният материал, който може да отрови детето или да увреди неговите венци примерно. Тук бихме тествали химикалката и нейните материи как биха реагирали точно на такава ситуация.

Надявам се да съм била полезна с информацията, която аз съм събирала от интервютата, на които съм присъствала.

Успех :)
коментиран 2016 юни 3 от Binki.Danova. (1,410 точки)
Благодаря за отговора, беше ми изключително полезен.
коментиран 2018 юни 8 от П (100 точки)
Голяма част от тези отговори изглежда тестват качествата на мастилото , което трябва да е плод на проверка от страна на химическата компания , която го произвежда. В този ред на мисли една химикалка може да използва пънители с мастило от различни компании. Съответно изниква идеята за следния тест :
 0. Може ли химикалката да ползва пълнители от различни компании
 1. Може ли изобщо с нея да напишеш нещо , ако не си използвал механизма за показване на писеца и той е скрит
 2. Работи ли този механизъм, както се очаква и в двете посоки
 3. Проверка на аксесоари, в случай, че има такива (стабилизатор , закачалка, механизъм за смяна на цветове и т.н.)
+4 гласа
отговорени 2016 май 31 от Deyan Delev (1,830 точки)
редактиран 2016 май 31 от Deyan Delev

Здравей, 

Поне по 101 начина може да тестваш една химикалка, не съм ходил на интервю за QA, но четох в една книжка точно за това. Мисля, че няма да е лошо да инвестираш в закупуването й, (най-малкото защото поне ще научиш много начини (повече от 2-3) за тестване на химикалката (и не само)).

книжката се казва "Мисия моята ИТ кариера" :)

коментиран 2016 юни 3 от Binki.Danova. (1,410 точки)
Благодаря за препоръчаната книга, ще я разгледам.
...