Защо във форума няма други езици

+5 гласа
834 прегледа
попитан 2016 юни 2 от Антон Яначков (490 точки)
прекатегоризирани 2016 юни 3 от Admin
Така и така сте платили за реклама на форума, защо не го направите по всеобхватен с повече езици за програмиране. Има раздел за PHP, но само с PHP добър сайт не става. Трябва HTML, CSS, Javascript, MySql. Съвременият програмист трябва да пише на много езици. Ако някой ви каже, че само с PHP може да се направи съвременен динамичен сайт значи ви лъже. Няма как да заобиколите базите с данни независимо какви са те. Невиждам масовите съвременни езици на които се пишат Desktop приложения. Тук изобщо не говоря за Паскал или Си. Лично аз обожавам езиците Visual Basic 6.0, VBScript, VBA for Word, VBA for Excel, VBA for Visio, защото смятам, че чрез тях мога да реализирам всичко което ми хрумне, но във форума няма и помен за тях.

Аз също съм на мнение, че знанията и опитът трябва да се споделят, за да има развитие. Ето линк към сайта който в момента разработвам.

http://programirane.bivaood.com/

Може да бъде от полза на някого, но би било хубаво да разширите темите във  форума. Не върви да се задават въпроси за Excel в тема за PHP.

Пожелавам ви успех в начинанието, идеята е добра, но трябва да се доразвие!

3 отговори

+1 глас
отговорени 2016 юни 3 от IvayloHristov (5,390 точки)
Здравей Антон,

Благодаря ти за коментарите. Много си прав, че липсват огромни категории. Избрахме да започнем така за да може да нямаме категории без никакви въпроси и отговори. Форума ни е сравнително нов създадохме категории за езиците, за които имахме модератори.

Ако ти си желаещ да модерираш категорията за Visual Basic ще се радваме да те включим в екипа и да създадем категория. Но условието е да има поне един въпрос на ден и да има някой, който да може да отговаря адекватно на въпросите. Тогава вече сме в играта :)

Пиши ми ако искаш да се включиш.

Поздрави,

   Ивайло Христов
коментиран 2016 юни 3 от Антон Яначков (490 точки)
Идеята на форума е да се концентрират на едно място хора със сходни интереси, които обменяйки мнения, въпроси и отговори да са си взаимно полезни. Аз не подценявам работата на модераторите, но не смятам че е тяхно задължение да отговарят на въпросите, а и не очаквам един човек да знае и може колко хиляда други.  Какво лошо има да няма отговор на поставен въпрос?  Лично аз съм търсил отговори на някой въпроси с години и винаги съм се радвал когато открия решение пък било и  след време. Занаята на програмирането не се учи нито за месеци, нито за години. За да може смело човек да каже, че може да реализира софтуерно всякак идея която му хрумне са необходими десетилетия. Едва ли вашите модератори са пенсионери с десетилетен опит, който да им позволи да отговорят на всички въпроси.  Все пак форумът е ваш и вие сте в правото си да решавате кое е добре и кое не.  И защо си поставяте нормативи? Когато форумът стане полулярен може да има и по 100 мнения на ден, но въпросите не трябва да се поставят от модераторите, а от публиката.  Идеята е да се оформи общество, което да споделя, спори и дори да се конфронтира, защото тогава се ражда най-доброто. Ако аз си поставям въпрос и сам си отговарям на поставения въпрос нещата стават безсмислени.  Силата на форумът се крие в това, че той експлоатира не знанията на модераторите, а желанието на всеки конкретен човек да покаже колко знае и колко значим е в собствените си очи.  Реално форумът експлоатира егото на участниците и на базата на това се развива и набира популярност.  Като начало  може да сложите една тема други езиците и да видите каква ще е активността и интереса на участниците.
коментиран 2016 юни 3 от IvayloHristov (5,390 точки)
Аз съм съгласен с твъеденията, но все още смятам, че няма смисъл да имаме категории, които да нямат въпроси или категория, с някоко въпроса и нито един отговор.

С напредване на времето и популярността ще правим нови категории. И със сигурност ще имаме категория и за Visual Basic 6.0, VBScrip ... и тн. Просто това ще се случи когато има кой да отговоря на въпросите.
коментиран 2016 юни 6 от code (2,460 точки)
Модераторите почти задължително трябва да отговарят на темите в един стартиращ форум, независимо от качеството на отговора. Това е необходимо, защото иначе форумът замира. Изглежда като флуд, но той е напълно необходим в началото...
+1 глас
отговорени 2016 юни 16 от Антон Яначков (490 точки)
Ето как само за 6 часа с Visual Basic 6.0 може да се направи гласов синтезатор за четене на български текст, при това използвайки най-новите платени за широката публика TTS енджини.

http://programirane.bivaood.com/primeri/10/IESpeech.rar

Забавлявайте се!
коментиран 2016 юни 17 от code (2,460 точки)
Добра работа. И хубаво, че вдигна темата защото е хубаво да се напомня, че dev.bg трябва да се развива, а откакто съм дошъл това не се е случвало.
А я аз да попитам с Visual Basic може ли да се създаде виртуално 3D пространство - такова с DirectX?
коментиран 2016 юни 17 от Mitko Vasilev (2,860 точки)
code, Антон Яначков много ви благодарим за коментарите и напомняниеята ви. Правим всичко възможно да развиваме DEV.BG и разработваме нови неща, които скоро ще качим на платформата. Стремим се на всеки зададен въпрос да има качествен отговор. Винаги намираме приятели, които да отговорят на въпроса, но само да отбият номера, а реално да отговорят на него от практическия си опит. Форума се разраства и вече има над 500 регистрирани потребителя. Ние ви благодарим, че сте активно и отговаряте на въпросите на потребителите :)
коментиран 2016 юни 17 от Антон Яначков (490 точки)
Visual Basic 6.0 спокойно работи с всички API функции за гладка анимация, в това число и тези , които мащабират обектите. 3D анимацията е напълно изпълнима, като се заложи прост алгоритъм за смаляване и увеличаване на обектите при тяхното анимиране. Лично аз не съм се занимавал, защото никога не ми се е налагало да постигам подобни ефекти, но съм убеден че е възможно. Visual Basic напълно се подчинява на първия закон на програмирането - ВСИЧКО КОЕТО ТИ ХРУМНЕ Е ВЪЗМОЖНО !
0 гласа
отговорени 2016 юни 6 от code (2,460 точки)
Ако говорим за езиците за уеб програмиране, тогава трябва да разглеждаме нещата в едно цяло, а именно:

PHP, HTML+CSS, Javascript, MySql

На практика всеки от тези езици си има алтернативни решения, а именно:

php / Java / C# / Ruby
HTML+CSS / темплейт системи, които при това дават и вид интеграция със сървърния език.
Javascript / Dart / CoffeeScript
MySql / PostgreSQL / MariaDB / MS SQL

Така че, по-добре е нещата да се разглеждат в комплект.

Ако говорим за desktop езиците, то там нещата са много изродени.

Ето например Visual Basic е само за Windows. Освен това има множество езици за програмиране, които отдавна се използват рядко, а в тях има много голям потенциал. Ето кратък списък на езици, които един с друг изобщо не си приличат:

List
Prolog
FORTH
Ada (нещо общо със C)
Icon

Ако се фокусираме само върху езиците, които "вървят по рекламите", какъвто е Visual Basic, тогава със сигурност ще пропуснем оргомна част от същността на програмирането. А раздели за всеки език за програмиране не може да направим, защото езиците са стотици, ако не и хиляди.
коментиран 2016 юни 16 от Антон Яначков (490 точки)
редактиран 2016 юни 16 от Антон Яначков
Когато моите родители са били в гимназията, като западен език се е изучавал само френски. Причината е била проста. Липса на учители, които да знаят друг език. По отношение на програмирането в образованието нещата и днес стоят по същия начин. Липсата на подготвени кадри е основната причина българите да са толкова назад в сферата на програмирането.  Наивни са изреченията, които пишеш. Наричам ги изречения, защото те не са разсъждения. Това са просто клишета, които си чул или прочел някъде и никога сериозни не си се замислял над тази тема. Компилаторите са просто транслиращи ( превеждащи ) програми и нищо повече. Те докарват написаното от теб до стандартни API функции заложени в  операционната система, записвайки всичко в шестнайсетичен код. С Visual Basic 6.0 компилатор мога да направя и то такъв, че да пишеш на български сорса и да получаваш ехе.  Друг е въпроса колко функции мога да включа, защото те са хиляди, а аз познавам и работа само със стотина.  Ето защо обикновено компилатори се пишат от големи екипи, които само с това се занимават и с това си припечелват хляба.  Нима смяташ, че като прочетеш няколко дебели книги за С и вече ще можеш да пишеш компилатори? Твърдението, че езика  С е в основата на всички езици за програмиране е аналогична с твърдението, че Френския, Неския и Английския език произхождат от Латинския.  Следвайки това разсъждение, защо в училище не се изучава Латински. Взели, че напънали учениците да учат директно Английски. Вижаш ли,че изобщо не си се замислял над клишетата с които са ти напълнили съзнанието. Мъртъв език е Латинския повярвай ми и затова не се учи днес в училищата, но се е учил в елитните езикови Гиманзии по царско време. Точно толкова мъртъв е и езика С, но ние българите отново сме век назад. Виждал ли си с очите си голяма и сложна програма на Visual Basic 6.0, визирам сорс от няколко стотин страници? Можеш ли да си  представиш , как би изглеждала същата програма написа на на езика  C? Хората не случайно се мъчат да създават нови езици на които може да се пише по-малко и по-лесно.  За съжаление тези опити не винаги са успешни. Подобен е случая с по-високите версии на Visual Basic след Visual Basic 6.0.

Пак ти предлагам да сравним двата езика, но професионално. Съберете се всички фенове на еика С, напишете една действаща програма и я поставете заедно със сорса във форума, като си засечете времето за сътворяване. След което аз ще ви напиша същата програма със същите възможности и функционалности и също ще поставя програмата и  сорса. Само така веднъж завинаги ще решим спора. Нещата ще станат толкова очевадни, че всякакви коментари ще са излишни. Какъв е този форум на празнодумци, ако няма примери, няма програми, няма жив сорс? Ще излезе,че наистина споря с някой модератор, а не с хора от бранша.
коментиран 2016 юни 16 от code (2,460 точки)
>Липсата на подготвени кадри е основната причина българите да са толкова назад в сферата на програмирането.
  Това е самата истина и затова още се учи PASCAL в училищата. Но има огромна разлика между PASCAL и C. Първият (PASCAL) е създаден целево като ... език за обучение, като представлява на практика опростяване на един древен но много развит език на времето: Algol 60. Последният в края на краищата се е превърнал в чернова за всякакви идеи и затова стилът на езика е станал ужасен и днес напълно не се използва. Вторият език (C) е създаден за целите на системното програмиране - където и сега е едно от най-съществените му приложения. Така, че ученето на C е напълно резонно и днес, а за технически университет той няма никаква алтернатива и днес. Този език никога не се е учил в училище, но се и учил понякога в университетите. Трябва да отбележим, че езикът C не е в състоянието си в което е бил създаден през 70-те. Най-новият стандарт е C11 и е от 2011 година.

>Наивни са изреченията, които пишеш. Наричам ги изречения, защото те не са разсъждения. Това са просто клишета, които си чул или прочел някъде и никога сериозни не си се замислял над тази тема.
  Това е нормално и се дължи на разликата ни в нивата на компетентност по отношение на информационните технологии. Аз не само разбирам от езици за програмиране, но също така имам базови познания по цифрова електроника (ти чувал ли си за RS тригери или за I2C предаване на данни - ама не говоря сега да отвориш Wikipedia и да четеш). Също така съм се занимавал и с операционни системи, включително съм експериментирал със специфични хардуерни функционалности, като например хардуерна виртуализация, управление на USB устройства и т. н.. Опитвам се да не използвам професионалния жаргон, за да можеш да ме разбереш и затова прилича на вестникарски текст.

>Компилаторите са просто транслиращи ( превеждащи ) програми и нищо повече. Те докарват написаното от теб до стандартни API функции заложени в  операционната система, записвайки всичко в шестнайсетичен код. С Visual Basic 6.0 компилатор мога да направя и то такъв, че да пишеш на български сорса и да получаваш ехе.
  Това изречение само показва нивото ти на компетентност. Само една малка част от дейността на компилаторите е да свърже програмата с функциите на операционната система. Основното което правят компилаторите е да преведат програмата ти от езика за програмиране към машинен код. А машинният код е базовият формат на управление на микропроцесора. Ако не знаеш машинният език, тогава ти не можеш по дефиниция да напишеш компилатор. Това за което ти говориш се нарича интерпретатор. Между другото и самият Visual Basic в ранните си версии беше точно интерпретатор, но вече са променили стратегията (езикът Basic е много подходящ подходящ и за двата вида технологии (интерпретиране и компилиране)).
  И една поправка: Нищо не се пише в шестнайстичен код. Шестнайстичният код е само представяне на байтовете. Записва се в така наречения бинарен файл. Другият вид използвани файлове са текстовите файлове, като тук говорим за така наречения plain текст, т. е. не говорим за текст, писан на MS Word например.

>Твърдението, че езика  С е в основата на всички езици за програмиране е аналогична с твърдението, че Френския, Немския и Английския език произхождат от Латинския.
  Отново проявяваш некомпетентност в сравненията! Езикът C наистина е прототип на множество съвременни езици, но това за което писах, че "езика  С е в основата на всички езици за програмиране" се отнасяше за съвсем друго. Твърдя ти, че практически всички съвременни езици имат компилатори писани на C. Компилаторът на Visual Basic също е писан на C и днес продължават да пишат новите версии на същия език (C). Този факт говори ли ти нещо?
  Между другото родителите ни са учили френски, не защото е нямало английски (съществувало е като алтернативен избор на език). На времето (още от освобождението до навлизането на информационните технологии и интернет) се е считало, че френският е най-престижния световен език. И това е било така, но тогава. Сега нещата очевидно са в друга посока.

>Виждал ли си с очите си голяма и сложна програма на Visual Basic 6.0, визирам сорс от няколко стотин страници? Можеш ли да си  представиш, как би изглеждала същата програма написа на на езика C?
  Контра въпрос: Виждал ли си съвременна видео игра, която е писана на друг език, освен C? Има само малко изключения, при които разработчиците са избрали да пишат на C++, което е език който разширява C с една допълнителна функционалност. Не могат да разбера на кой свят живееш? Ясно е, че имаш познания по езици за програмиране, но базовата същност на ИТ технологиите ти убягва напълно - просто не си ги чел и не си ги учил никъде.

>Хората не случайно се мъчат да създават нови езици на които може да се пише по-малко и по-лесно.
  Това е така. И замяната на езика C се опитват да я правят с езици като Java и C#. Последните много натежаха и затова днес има нови опити, като например Google Go. Никой не може и не се опитва да замени C с Visual Basic. Просто защото е невъзможно и глупаво! Visual Basic може да се каже, че е конкурент на един остарял език като Logo, но няма нищо общо с класа на езиците за програмиране в който принадлежи C.

>Пак ти предлагам да сравним двата езика, но професионално. Съберете се всички фенове на езика С, напишете една действаща програма и я поставете заедно със сорса във форума, като си засечете времето за сътворяване. След което аз ще ви напиша същата програма със същите възможности и функционалности и също ще поставя програмата и сорса.
  Това предизвикателство определено си струва. Предлагам да реализираме а-симетрично криптиране, следвайки алгоритъма RSA. Най-базовият вариант, при който двете прости числа, които генерират модула на изчисленията ще са дадени предварително. И нека примерно дължината на числата е 50 десетични цифри. Този алгоритъм е нещо базово, което се ползва днес за така наречените електронни подписи и за сигурно (криптирано) изпращане не информация при напълно известен алгоритъм и параметри за криптиране (но параметрите за декриптиране са тайни). SSL връзката при браузърите (тези сайтове, които започват с https) е реализирана точно с такъв алгоритъм.
  Хубавото на горния експеримент е това, че накрая ще сравним по бързодействие двете програми. И ще стане ясно, защо Visual Basic всъщност е за малки програмки, които на практика нищо не могат да изчислят...
коментиран 2016 юни 17 от Антон Яначков (490 точки)
Аз ти предложих създаване на завършена декстоп програма с някакво реално предназначение за потребителя, а ти ми говориш за учебникарски алгоритми за криптиране. Пишеш ми за https протоколи, електронни подписи и така натататък. Писането на съвременна програма никога не започва от нищото. Винаги се стъпва върху вече създадени модули, класове и дори стари програми. Мисля че примерът ще е доста показателен за хлапетата. Те ще видят как след като ти напишеш програмата за криптиране и декриптиране  и похарчиш маса време и труд със стотици редове сорс, то за няколко минути с няколко реда сорс, чрез Visual Basic 6.0 твоята програма ще заработи за мен със същата скорост и функционалност. Това е великото предимство на   езика Visual Basic 6.0.  Не случайно написах и примера касаещ синтезирането на човешки глас по текст. Там е много показателно как стъпваш върху създаденото и го внедряваш където искаш и както искаш, като можеш да му добавяш допълнителни функции и възможности. Можеш да го надграждаш и моделираш. Не тръгваш да пишеш алгоритми, а се оглеждаш, харесваш си нещо добре работещо и го внедряваш без да се интересуваш на какъв език е писано и то вече вече работи.
коментиран 2016 юни 17 от code (2,460 точки)
Чак сега почвам да схващам в какво се състои спорът ни. Ти си frontend разработчик и говориш за хубав език за такава цел.  Аз пък ти говоря за backend разработка и ти казах най-модерния език за тази цел.

Естествено, че правенето на потребителски интерфейс директно на C е нещо твърде остаряло като концепция, защото изискванията към подобен интерфейс са доста по-различни от силните страни на езика C.

Това което правехме досега в темата беше все едно да обясняваме начина на производство на автомобил. Аз ти обяснявам, че леярството е много важно, визирайки двигателя, а ти ми казваш, че вече лети компоненти почти не се използват при направата на купето.

И в крайна сметка в технически университет какво мислиш, че трябва да се изучава? Основно frontend разработка (с Visual Basic) или основно backend разработка (със C)?
коментиран 2016 юни 17 от Антон Яначков (490 точки)
В крайна сметка трябва да се изучава това, което би облекчило живота на инженера в неговата бъдеща професионална кариера. Едва ли на авиационият инженер или ядрения инженер ще му потрябват знания по криптиране на данни и електронни подписи. Но често би му се наложило да автоматизира определени изчисления или визуализации на проекти.  Дори чертането подлежи на автоматизация.  Определено за масовите специалности във висшите учебни заведения Visual Basic е далеч по-полезен.
...