Защо във форума няма други езици

+5 гласа
834 прегледа
попитан 2016 юни 2 от Антон Яначков (490 точки)
прекатегоризирани 2016 юни 3 от Admin
Така и така сте платили за реклама на форума, защо не го направите по всеобхватен с повече езици за програмиране. Има раздел за PHP, но само с PHP добър сайт не става. Трябва HTML, CSS, Javascript, MySql. Съвременият програмист трябва да пише на много езици. Ако някой ви каже, че само с PHP може да се направи съвременен динамичен сайт значи ви лъже. Няма как да заобиколите базите с данни независимо какви са те. Невиждам масовите съвременни езици на които се пишат Desktop приложения. Тук изобщо не говоря за Паскал или Си. Лично аз обожавам езиците Visual Basic 6.0, VBScript, VBA for Word, VBA for Excel, VBA for Visio, защото смятам, че чрез тях мога да реализирам всичко което ми хрумне, но във форума няма и помен за тях.

Аз също съм на мнение, че знанията и опитът трябва да се споделят, за да има развитие. Ето линк към сайта който в момента разработвам.

http://programirane.bivaood.com/

Може да бъде от полза на някого, но би било хубаво да разширите темите във  форума. Не върви да се задават въпроси за Excel в тема за PHP.

Пожелавам ви успех в начинанието, идеята е добра, но трябва да се доразвие!

3 отговори

+1 глас
отговорени 2016 юни 3 от IvayloHristov (5,390 точки)
Здравей Антон,

Благодаря ти за коментарите. Много си прав, че липсват огромни категории. Избрахме да започнем така за да може да нямаме категории без никакви въпроси и отговори. Форума ни е сравнително нов създадохме категории за езиците, за които имахме модератори.

Ако ти си желаещ да модерираш категорията за Visual Basic ще се радваме да те включим в екипа и да създадем категория. Но условието е да има поне един въпрос на ден и да има някой, който да може да отговаря адекватно на въпросите. Тогава вече сме в играта :)

Пиши ми ако искаш да се включиш.

Поздрави,

   Ивайло Христов
коментиран 2016 юни 3 от Антон Яначков (490 точки)
Идеята на форума е да се концентрират на едно място хора със сходни интереси, които обменяйки мнения, въпроси и отговори да са си взаимно полезни. Аз не подценявам работата на модераторите, но не смятам че е тяхно задължение да отговарят на въпросите, а и не очаквам един човек да знае и може колко хиляда други.  Какво лошо има да няма отговор на поставен въпрос?  Лично аз съм търсил отговори на някой въпроси с години и винаги съм се радвал когато открия решение пък било и  след време. Занаята на програмирането не се учи нито за месеци, нито за години. За да може смело човек да каже, че може да реализира софтуерно всякак идея която му хрумне са необходими десетилетия. Едва ли вашите модератори са пенсионери с десетилетен опит, който да им позволи да отговорят на всички въпроси.  Все пак форумът е ваш и вие сте в правото си да решавате кое е добре и кое не.  И защо си поставяте нормативи? Когато форумът стане полулярен може да има и по 100 мнения на ден, но въпросите не трябва да се поставят от модераторите, а от публиката.  Идеята е да се оформи общество, което да споделя, спори и дори да се конфронтира, защото тогава се ражда най-доброто. Ако аз си поставям въпрос и сам си отговарям на поставения въпрос нещата стават безсмислени.  Силата на форумът се крие в това, че той експлоатира не знанията на модераторите, а желанието на всеки конкретен човек да покаже колко знае и колко значим е в собствените си очи.  Реално форумът експлоатира егото на участниците и на базата на това се развива и набира популярност.  Като начало  може да сложите една тема други езиците и да видите каква ще е активността и интереса на участниците.
коментиран 2016 юни 3 от IvayloHristov (5,390 точки)
Аз съм съгласен с твъеденията, но все още смятам, че няма смисъл да имаме категории, които да нямат въпроси или категория, с някоко въпроса и нито един отговор.

С напредване на времето и популярността ще правим нови категории. И със сигурност ще имаме категория и за Visual Basic 6.0, VBScrip ... и тн. Просто това ще се случи когато има кой да отговоря на въпросите.
коментиран 2016 юни 6 от code (2,460 точки)
Модераторите почти задължително трябва да отговарят на темите в един стартиращ форум, независимо от качеството на отговора. Това е необходимо, защото иначе форумът замира. Изглежда като флуд, но той е напълно необходим в началото...
+1 глас
отговорени 2016 юни 16 от Антон Яначков (490 точки)
Ето как само за 6 часа с Visual Basic 6.0 може да се направи гласов синтезатор за четене на български текст, при това използвайки най-новите платени за широката публика TTS енджини.

http://programirane.bivaood.com/primeri/10/IESpeech.rar

Забавлявайте се!
коментиран 2016 юни 17 от code (2,460 точки)
Добра работа. И хубаво, че вдигна темата защото е хубаво да се напомня, че dev.bg трябва да се развива, а откакто съм дошъл това не се е случвало.
А я аз да попитам с Visual Basic може ли да се създаде виртуално 3D пространство - такова с DirectX?
коментиран 2016 юни 17 от Mitko Vasilev (2,860 точки)
code, Антон Яначков много ви благодарим за коментарите и напомняниеята ви. Правим всичко възможно да развиваме DEV.BG и разработваме нови неща, които скоро ще качим на платформата. Стремим се на всеки зададен въпрос да има качествен отговор. Винаги намираме приятели, които да отговорят на въпроса, но само да отбият номера, а реално да отговорят на него от практическия си опит. Форума се разраства и вече има над 500 регистрирани потребителя. Ние ви благодарим, че сте активно и отговаряте на въпросите на потребителите :)
коментиран 2016 юни 17 от Антон Яначков (490 точки)
Visual Basic 6.0 спокойно работи с всички API функции за гладка анимация, в това число и тези , които мащабират обектите. 3D анимацията е напълно изпълнима, като се заложи прост алгоритъм за смаляване и увеличаване на обектите при тяхното анимиране. Лично аз не съм се занимавал, защото никога не ми се е налагало да постигам подобни ефекти, но съм убеден че е възможно. Visual Basic напълно се подчинява на първия закон на програмирането - ВСИЧКО КОЕТО ТИ ХРУМНЕ Е ВЪЗМОЖНО !
0 гласа
отговорени 2016 юни 6 от code (2,460 точки)
Ако говорим за езиците за уеб програмиране, тогава трябва да разглеждаме нещата в едно цяло, а именно:

PHP, HTML+CSS, Javascript, MySql

На практика всеки от тези езици си има алтернативни решения, а именно:

php / Java / C# / Ruby
HTML+CSS / темплейт системи, които при това дават и вид интеграция със сървърния език.
Javascript / Dart / CoffeeScript
MySql / PostgreSQL / MariaDB / MS SQL

Така че, по-добре е нещата да се разглеждат в комплект.

Ако говорим за desktop езиците, то там нещата са много изродени.

Ето например Visual Basic е само за Windows. Освен това има множество езици за програмиране, които отдавна се използват рядко, а в тях има много голям потенциал. Ето кратък списък на езици, които един с друг изобщо не си приличат:

List
Prolog
FORTH
Ada (нещо общо със C)
Icon

Ако се фокусираме само върху езиците, които "вървят по рекламите", какъвто е Visual Basic, тогава със сигурност ще пропуснем оргомна част от същността на програмирането. А раздели за всеки език за програмиране не може да направим, защото езиците са стотици, ако не и хиляди.
коментиран 2016 юни 6 от Антон Яначков (490 точки)
Добре, но какво ви бърка да направите една тема " Други езици". Рекламите на езиците са едно, но масовото използване е нещо друго. Почти на всеки втори компютър на планетата е инсталиран Офис пакет с Word и Excel . Хлапета се учат да работят с тези приложения в училище и то задължително. Тези приложения са масови приложения. Във всяко едно от тези приложения е заложен Visual Basic с цел автоматизация, скорост и ефективност. За съжаление нашите деца само са чули за понятието Макрос и го познават само  като нещо вредно и  опасно. В същото време възможността на Офис приложенията сами да пишат софтуер на Visual Basic e невероятно постижение на Майкрософт и не бива да се неглежира. Не случайно софтуерните специалисти са избрали Visual Basic за език, който да заложат във всеки документ създаден с техния Офис пакет. Те са могли да заложат който и да е от съвременните езици, но са избрали точно един от тях. Не смятам, че това е повлияно от реклами. Простотата и лекотата с която се пише на този език е коренната причина, която го превръща в най-ефективния език за Dekstop програмиране. Ако вие нямате тема за най-доброто, как разчитате да се наложите изобщо в интернет пространството. Не може вечно да плащате на чичо Google.
На вас ви трябват актуални теми с качествени коментари пък било и противоречиви.
коментиран 2016 юни 6 от code (2,460 точки)
Visual Basic съм ползвал преди много време и то версия, която е във вид самостоятелен език за програмиране. Изобщо няма лоши спомени от тогава - наистина се работеше лесно и приятно.

Исках да кажа, че в една държава в която се правят само москвичи и заз-ове, то никой не мисли за производство на неща като мерцедес. Същото е и с езиците за програмиране - покрай прокарваните от софтуерните гиганти езици се загърбват много ценни и полезни езици за програмиране, но които са пренебрегвани.

Това "Други езици" ми звучи като "Кофа за боклук" и това не е случайно. Трябва да има наистина по-сериозно отношение към уникалните, но не особено популярни днес езици за програмиране. Не трябва да се следва принципа на търсене и предлагане, а трябва да е изкуствено създаден и поддържан интерес. По същия начин, както настоящият ИТ портал опитва в момента да се наложи, въпреки вече наличието на други български ИТ портали. И по същия начин по който ИТ гигантите налагат своите езици за програмиране (по-точно тези които те са приели да използват).
коментиран 2016 юни 6 от Антон Яначков (490 точки)
Не разбирам логиката, която използваш. Visual Basic е език на Майкрософт, а те определено не биха се съгласили, че произвеждат само москвичи и зазове. Говориш за някакви софтуерни гиганти, които загърбили ценни и полезни езици предполагам включваш и Visual Basic в тази категория. Но аз не мисля, че той е загърбен език от най-голямата софтуерна компания Майкрософт, защото го има във всеки Word  и във всеки Excel. Така че гиганта Майкрософт успешно налага своите езици и изобщо не се интересува какви теми ще се обособят в този форум. Друг е въпросът, че в българите както обикновено не могат да се ориентират кой е най-силния в момента и какво налага той. Да не говорим, че преподавателите в средните и висшите училища са четвърт век след света и в много Технически вузове още се изучава конзолно програмиране на Паскал и Си. В българското образование стои същия въпрос както пред този форум. Няма подготвени кадри и след като е така трябва да се примиряваме с това което имаме. От девет дерета вода ще се донесе и накрая ще се докаже, че конзолните стари езици, които бяха актуални преди появата на Windows все още са най-добрите езици за преподаване на ученици и студенти, защото карали обучаващите се да мислят. А истината е далеч по грозна. Твърдиш, че "Други езици" ти звучи като кофа за боклук, но я си представи, че в кофа за боклук намериш кюлче злато. Би ли се пресрамил да го извадиш от там. Ако го извадиш ставаш богат, ако се погнусиш продължаваш да тънеш в мизерията. В крайна сметка всеки е това, което е, в резултат на избора който прави ежеминутно.
коментиран 2016 юни 7 от code (2,460 точки)
Интересна дискусия правим, но явно говорим на различни езици (за естествени става дума, а не програмни).

Имай предвид, че [b]няма[/b] термин като конзолни езици за програмиране. Дори трудно може да се нарече конзолна реализация на език за програмиране. На практика всички езици са конзолни и същевременно почти всички езици могат да се извикат не от конзолата, а от специална среда за програмиране с вграден текстов редактор, debugger, може би система за контрол на версиите и какво ли още не. Тази практика не е никак нова между другото (вече е много добре развита през средата на 80-те години) и причината за ползването на конзолно извикваните езици е използването на още по-старите технологии.

Това което исках да кажа е, че езиците трябва да се представят не според обема на търсене и подкрепяне от корпорации, а според друг критерий - смисъла на тяхното предназначение. Има такива езици за програмиране, които придават "друг вкус" на програмирането, което е свързано с конкретната област на приложение на езиците, където са просто незаменими. Трябва форумът да наблегне на такъв вид езици, макар че те се ползват рядко. Visual Basic не е такъв език - това е език с по-общо предназначение, като силната му страна е по-лесното интегриране с графичния интерфейс. Не случайно напоследък се вижда бум и в създадени нови езици за програмиране, които се подкрепят от ИТ корпорациите - просто сега популярните езици вече малко по малко сдават багажа, просто защото качеството им не е вече подходящо за съвременните изисквания...
коментиран 2016 юни 7 от Антон Яначков (490 точки)
Език при който се налага да стартираш сътворения сорс в конзола, за мен е мъртъв език.
Да губиш времето на децата с подобен архаизъм е повече от престъпление, защото ги лъжеш че ги учиш на нещо, а те дори не подозират, че това нещо никога няма да им  свърши  работа. Това е все едно вместо английски език да учиш някого на латински като му обясниш, че е много престижно да знаеш цитати на латински. Странно ми изглежда твърдението, че трябва да се наблегне на езици, които рядко се използват, но са незаменими. Лично аз гледам на езика за програмиране като на инструмент за работа.  Предпочитам да разполагам с комплект хубава гидория вместо с уникална отверка за развиване на точно определен болт.
коментиран 2016 юни 7 от code (2,460 точки)
Ти реалността не знаеш ли каква е? НЯМА неконзолни езици. Всички езици 100% са конзолни. Работата е там, че тези конзолни програми се извикват от средите за програмиране и затова се придобива напълно погрешното впечатление, че говорим за друг вид език за програмиране. И Visual Basic е абсолютно същата работа - конзолен език.
Това, че не се използват среди за програмиране от които тези конзолни езици да се извикват когато трябва - както казах това е такъв архаизъм, който не е съществувал дори по времето, когато е въвеждано обучението по информатика в университетите (че и в училищата). Не говорим за остаряла форма на обучение, а за такава, която е била на примитивно ниво още при самото си създаване.
Не се заблуждавай, че имаш хубава гидория. Ти имаш само един единствен гаечен ключ и 200 гайки, които можеш да развиваш и завиваш с този ключ. Също така, обаче, ти имаш и 200 различни помежду си гайки, за всяка от които трябва отделен гаечен ключ. Това е правилното сравнение.
На практика като имаш шевна машина ти си една шивачка и нищо повече. Но ако можеш да си направиш шевната машина, то ти си вече примерно поне техник или хобист с познания. Същото е и с езиците за програмиране.  Ти НЕ МОЖЕШ да направиш интерпретатор на Visual Basic, защото за целта най-малкото трябва да знаеш езици, които ти не знаеш (говорим точно за езика C, който ти наричаш поради някакви неясни причини мъртъв - език, който е на челните позиции при търсене на работа В МОМЕНТА). А без тези познания ти се превръщаш точно в шивачка, която има познание само как се борави с някаква предварително продадена шевна машина.
коментиран 2016 юни 7 от Антон Яначков (490 точки)
Езикът С е толкова на челни позиции, колкото са ни челни позициите изобщо. Предполагам, че китайския език ти е далечен и не можеш да разбереш какво се случва в поднебесната Империя, но влез тогава в някой руски сайт, за да видиш какво правят деецата на другата голяма Империя. Там ще усетиш колко са ни челни позициите и езиците, които се рекламират за такива. Десет годишни хлапета пишаттакъв софтуер какъвто преподавателите в нашите университети не са и сънували. Причина не е в това, че китайците и руснаците са раждат по умни от българите. Просто  децата които се раждат в империите не им се губи времето да им обясняват колко зъбниколела има в шевната машина, а направо ги учат да работят с машината.  В резултат на това на 15 години по-талантливите от тях, имат вече публикувани собствени програми, които са с  напълно завършен вид. А нашите момчета и момичета и на 30 години все още нямат и една собствена завършен и публикувана програма, защото се заниват с велики дела и с велики езици като С. Големият ми син, когато беше в 1ви курс в Техническия университет учеше Паскал, а след 2 години малкия ми син пак в същото учебно заведение, но по-елитна специалност учеше С. Дойде в къщи да си пише курсовата работа, която като идея беше невероятно проста, мисля че трябваше да се заредят с данни три масива и да се преброи нещо в тях. Започна се с едни декларации, после определяне на дължината на всяка дума, която ще се вкара в даден елемент на масива, след това заделяне на памет и най-накрая въвеждане. Двамата с него утрепахме 3 часа време и написахме три страници сорс за нещо страшно елементарно. Предложих му да напише два реда на Visual Basic и да приключи с курсовата. Неговият отговор беше,че по-лесния начин всеки може. Ето докъде сме я докарали. Проблемът е че инкорпорираното съзнание на българина не му позволява да усети изобщо наличието на проблем. Задавам си въпроса защо това се допуска и единствения смислен отговор е, че силните на деня искат в провинциалните колонии населението да е изостанало. Учат нашите деца софтуер, защото много пари се изкарвали, завършат и се оказва, че няма работа в България за тях. Взимат си дипломите и рехавите знания по С и пресичат границата на България. Но се получава така, че там където попадат, техните връстници са светлинни години напред, Зарязват идеята за софтуерен специалист и запретват ръкави да мият чинии. Ако се върнат назад срам, а ако не работят глад. Ето как твоята идея да научим децата си на устройството на шевната машина не само не ги прави елитни търсени техници, а ги превръща директно в миячи на чинии. А можеше поне шивачи да станат.
коментиран 2016 юни 9 от code (2,460 точки)
Езикът C е на челните места за популярност С ДНЕШНА ДАТА. Само езика Java е по-популярен, докато езика Visual Basic е доста по-назад. Това показват съвременните проучвания! Не са само някакви субективни умствени заключения.
коментиран 2016 юни 9 от Антон Яначков (490 точки)
Разбира се, че е по-полулярен. Популярен означава известен. За него всички знаят по нещо. Всеки се е пробвал да сглоби нещо с този език и в общия случай сглобеното не прилича на нищо.  Популярността е мярка за известност, а не за съвършенство. Най-популярните изтребители на руснаците всеки ги знае. Всеки е чул за Миг-29, даже може и да се похвали, че е  управлявал такъв самолет, като се има впредвид масово разпространените компютърни симулатори.  Но най-популярния изтребител по качества далеч отстъпва на абсолютно непопулярните най-нови модели изтребители. Популярното е за продан. А по-новото, по-доброто , но непопулярно е за експлоатация.
Така че аз съм напълно съгласен с теб, че С е по-популярен от Visual Basic, защото е по-стар и комфорта на работата с него е сравнима само с управлението на танк Т-34. Хубавото е, че след танк Т-34 са разработени доста по-нови и по-лесни модели за управление. Визирам всички по-нови езици в това число и VisualBasic 6.0. За да не прилича нашия спор на разправия от детската градина погледни линка към последното добавено примерче в сборника по програмиране за Visual Basic 6.0
http://programirane.bivaood.com/index.php?Link=232&Stranica=1&LinkText=Visual%20Basic%206.0%20-%20%C0%D3%C4%C8%CE,%20%C2%C8%C4%C5%CE,%20%C3%CE%C2%CE%D0%20-%20%D2%E5%EC%E0%20%B910
В него се показва как само с една функция с две страници елементарен и разбираем сорс може да се направи плеар за възпроизвеждане и запис на звукови файлове и то portable.
Понеже си убеден в съвършенствата на езика C, би ли показал как изглежда подобна програма на езика С. Аз не знам колко голям ще бъде сорса на С, но съм убеден че по рамер и сложност ще надхвърли сорса на Visual Basic6.0 десетократно. Имам впредвид само това, че там една празна форма да визуализираш се скъсваш от писане.
Ето защо аз предпочитам непопулярният, но по-лесен и по-мощен език, чрез който за два часа можеш да направиш напълно завършена програма, а не една празна форма.
Все пак целта на програмирането е производство на софтуерен продукт, а не отдаване на садомазохизъм.
коментиран 2016 юни 11 от code (2,460 точки)
Езикът C е по-качествен, по-бърз, по-търсен, по-професионален и заради това е по-популярен. Изобщо казано сравнението със самолетите е меко казано неуместно. Ако най-новият руски изтребител се правеше за без пари, тогава ВЕДНАГА щеше да замени популярната евтина серия самолети. Колкото и да ти е странно при езиците за програмиране е точно така. Софтуерът има условна цена за проектиране (изразява се 99% в човешки труд), но веднъж направен вече нямаме материали и конвеери на които да се произвежда. Практически цената му е $0! Затова най-качественото е и по-популярно. Изглежда като парадокс, но при софтуера е точно така.

За големината на C сорса също много грешиш. Това, което се опитваш да ми даваш като пример при C също се реализира на няколко реда, но предварително трябва да намериш библиотека в която е реализирана съответната функционалност. Това, че такъв вид библиотека е лепната при Visual Basic не е предимство, а недостатък, защото НЯМАШ ПРАВО ДА ИЗБОР на по-добра реализация.

Освен това ти ми говориш за реализирането на C за конкретна платформа - вероятно имаш предвид MS продукта. Не бъркай език с конкретна платформа (това което ми говореше за промптовете е същата грешка)! На Microsoft им е изгодно да освинват кода, защото така си "култивират" собствени C програмисти, които най-добре да са запознати основно с техния продукт. Но при програмирането на C например при среда Linux, то нещата отиват в съвсем различна посока - има удобни и леки за работа среди, където диалоговите прозорци се правят не по-трудно отколкото е във Visual Basic.

И ако не ми вярваш, тогава попитай някой от програмистите от екипа на сайта, да видим какво ще ти отговорят...

И едно допълнение. Съвременен популярен и не особено качествен език за програмиране е php. Съвременен доста по-слабо популярен, но може би качествен (тук нещата наистина са спорни) е Ruby. Няма професионален програмист, който да ти твърди, че Visual Basic е качествен - той е просто доста удобен за бърза ежедневна употреба при малки непретенциозни приложения и затова е популярен сред аматьорите.
коментиран 2016 юни 11 от Антон Яначков (490 точки)
По отношение на интернет езиците нещата са в друга плоскост. Не знам колко сайта си написал и качил по сървъри, но съм сигурен, че знаеш, че езика на който който пишеш сайт зависи от това дали твоят хост подържа дадения език. Не случайно се ползва масово PHP. Този език се подържа навсякъде и където и да си платиш за host бъди сигурен, че се подържа. При езиците за Dekstop приложения нещата са различни. Там какъвто и език да използваш накрая компилираш ехе. Визирам операционна система Windows, защото това е масовата система.  Виж, аз за себе си съм решил проблема с избор на език. Пиша на много езици  и това е естествено. Ако някой програмист ти каже, че знаесамо  един език, значи е новобранец в занаята. Но когато говорим за удоволствие при писане на сорс опираме само до един език и това е Visual Basic. В горния си пост си прекалено краен определяйки Visual Basic, като език за аматьори. В горния линк ти показах сорс, който ползва само една библиотека на Windows, като целта е програмката да е portable. Ако исках да е просто и аматьорско бих лепнал една готова контрола на плеар и с четири реда да съм приключил примера. Но това веднага ще превърне програмата в инсталационна. Ще я направи аматьорска, както се изразяваш ти. Така че няма аматьорски езици. Има аматьорски програми. Виждам, че защитаваш езика С с ентусиазъм, което предполага, че си затрил доста време с него. Иначе щеше да ти е все тая. Ако съм прав покажи сорс на нещо твое завършено на този велик език C, за да коментираме по същество. Защото приказки от сорта - Питай програмистите на сайта, ако не вярваш - не звучи като аргумент. Въпросът на темата съм го задал именно на тях, но не получих  разумен отговор.
коментиран 2016 юни 15 от code (2,460 точки)
Отклоняваш спора в който твърдиш, че C е едва ли не отживелица. Нещо, което за което аз ти твърдя, че тотална грешка. Твърдя ти, че C е много по-важен от Visual Basic и изучаването на последният в университет би било глупаво поради много причини. Не съм твърдял, че Visual Basic е език за ататьори - казах, че е предпочитан от последните и именно заради групата на последните езикът е толкова силно популярен днес. Професионалисти също пишат на Visual Basic. Освен това Visual Basic не е само език, а среда за програмиране. И то такава, която ако Microsoft искаха щяха да я приспособят към други езици за програмиране, примерно C++! Не са го направили, просто защото такава стъпка няма да отговаря на тяхната маркетингова стратегия.

Но нека да се върнем към основното в темата - езиците за програмиране. Ако идеята е вместо един език да разглеждаме 5, то смисълът е малък. Езиците за програмиране не са нещо фиксирано - появяват се нови езици, подобряват и се разклоняват текущи. И най-интересното е, че почти винаги техните интерпретатори и компилатори се правят на C/C++, а не на "съвременен" езика като Visual Basic. Ако искаме повече езици за програмиране, то не може да не започнем от този, които стои в основата на реализацията на всички езици за програмиране...
коментиран 2016 юни 16 от Антон Яначков (490 точки)
редактиран 2016 юни 16 от Антон Яначков
Когато моите родители са били в гимназията, като западен език се е изучавал само френски. Причината е била проста. Липса на учители, които да знаят друг език. По отношение на програмирането в образованието нещата и днес стоят по същия начин. Липсата на подготвени кадри е основната причина българите да са толкова назад в сферата на програмирането.  Наивни са изреченията, които пишеш. Наричам ги изречения, защото те не са разсъждения. Това са просто клишета, които си чул или прочел някъде и никога сериозни не си се замислял над тази тема. Компилаторите са просто транслиращи ( превеждащи ) програми и нищо повече. Те докарват написаното от теб до стандартни API функции заложени в  операционната система, записвайки всичко в шестнайсетичен код. С Visual Basic 6.0 компилатор мога да направя и то такъв, че да пишеш на български сорса и да получаваш ехе.  Друг е въпроса колко функции мога да включа, защото те са хиляди, а аз познавам и работа само със стотина.  Ето защо обикновено компилатори се пишат от големи екипи, които само с това се занимават и с това си припечелват хляба.  Нима смяташ, че като прочетеш няколко дебели книги за С и вече ще можеш да пишеш компилатори? Твърдението, че езика  С е в основата на всички езици за програмиране е аналогична с твърдението, че Френския, Неския и Английския език произхождат от Латинския.  Следвайки това разсъждение, защо в училище не се изучава Латински. Взели, че напънали учениците да учат директно Английски. Вижаш ли,че изобщо не си се замислял над клишетата с които са ти напълнили съзнанието. Мъртъв език е Латинския повярвай ми и затова не се учи днес в училищата, но се е учил в елитните езикови Гиманзии по царско време. Точно толкова мъртъв е и езика С, но ние българите отново сме век назад. Виждал ли си с очите си голяма и сложна програма на Visual Basic 6.0, визирам сорс от няколко стотин страници? Можеш ли да си  представиш , как би изглеждала същата програма написа на на езика  C? Хората не случайно се мъчат да създават нови езици на които може да се пише по-малко и по-лесно.  За съжаление тези опити не винаги са успешни. Подобен е случая с по-високите версии на Visual Basic след Visual Basic 6.0.

Пак ти предлагам да сравним двата езика, но професионално. Съберете се всички фенове на еика С, напишете една действаща програма и я поставете заедно със сорса във форума, като си засечете времето за сътворяване. След което аз ще ви напиша същата програма със същите възможности и функционалности и също ще поставя програмата и  сорса. Само така веднъж завинаги ще решим спора. Нещата ще станат толкова очевадни, че всякакви коментари ще са излишни. Какъв е този форум на празнодумци, ако няма примери, няма програми, няма жив сорс? Ще излезе,че наистина споря с някой модератор, а не с хора от бранша.
коментиран 2016 юни 16 от code (2,460 точки)
>Липсата на подготвени кадри е основната причина българите да са толкова назад в сферата на програмирането.
  Това е самата истина и затова още се учи PASCAL в училищата. Но има огромна разлика между PASCAL и C. Първият (PASCAL) е създаден целево като ... език за обучение, като представлява на практика опростяване на един древен но много развит език на времето: Algol 60. Последният в края на краищата се е превърнал в чернова за всякакви идеи и затова стилът на езика е станал ужасен и днес напълно не се използва. Вторият език (C) е създаден за целите на системното програмиране - където и сега е едно от най-съществените му приложения. Така, че ученето на C е напълно резонно и днес, а за технически университет той няма никаква алтернатива и днес. Този език никога не се е учил в училище, но се и учил понякога в университетите. Трябва да отбележим, че езикът C не е в състоянието си в което е бил създаден през 70-те. Най-новият стандарт е C11 и е от 2011 година.

>Наивни са изреченията, които пишеш. Наричам ги изречения, защото те не са разсъждения. Това са просто клишета, които си чул или прочел някъде и никога сериозни не си се замислял над тази тема.
  Това е нормално и се дължи на разликата ни в нивата на компетентност по отношение на информационните технологии. Аз не само разбирам от езици за програмиране, но също така имам базови познания по цифрова електроника (ти чувал ли си за RS тригери или за I2C предаване на данни - ама не говоря сега да отвориш Wikipedia и да четеш). Също така съм се занимавал и с операционни системи, включително съм експериментирал със специфични хардуерни функционалности, като например хардуерна виртуализация, управление на USB устройства и т. н.. Опитвам се да не използвам професионалния жаргон, за да можеш да ме разбереш и затова прилича на вестникарски текст.

>Компилаторите са просто транслиращи ( превеждащи ) програми и нищо повече. Те докарват написаното от теб до стандартни API функции заложени в  операционната система, записвайки всичко в шестнайсетичен код. С Visual Basic 6.0 компилатор мога да направя и то такъв, че да пишеш на български сорса и да получаваш ехе.
  Това изречение само показва нивото ти на компетентност. Само една малка част от дейността на компилаторите е да свърже програмата с функциите на операционната система. Основното което правят компилаторите е да преведат програмата ти от езика за програмиране към машинен код. А машинният код е базовият формат на управление на микропроцесора. Ако не знаеш машинният език, тогава ти не можеш по дефиниция да напишеш компилатор. Това за което ти говориш се нарича интерпретатор. Между другото и самият Visual Basic в ранните си версии беше точно интерпретатор, но вече са променили стратегията (езикът Basic е много подходящ подходящ и за двата вида технологии (интерпретиране и компилиране)).
  И една поправка: Нищо не се пише в шестнайстичен код. Шестнайстичният код е само представяне на байтовете. Записва се в така наречения бинарен файл. Другият вид използвани файлове са текстовите файлове, като тук говорим за така наречения plain текст, т. е. не говорим за текст, писан на MS Word например.

>Твърдението, че езика  С е в основата на всички езици за програмиране е аналогична с твърдението, че Френския, Немския и Английския език произхождат от Латинския.
  Отново проявяваш некомпетентност в сравненията! Езикът C наистина е прототип на множество съвременни езици, но това за което писах, че "езика  С е в основата на всички езици за програмиране" се отнасяше за съвсем друго. Твърдя ти, че практически всички съвременни езици имат компилатори писани на C. Компилаторът на Visual Basic също е писан на C и днес продължават да пишат новите версии на същия език (C). Този факт говори ли ти нещо?
  Между другото родителите ни са учили френски, не защото е нямало английски (съществувало е като алтернативен избор на език). На времето (още от освобождението до навлизането на информационните технологии и интернет) се е считало, че френският е най-престижния световен език. И това е било така, но тогава. Сега нещата очевидно са в друга посока.

>Виждал ли си с очите си голяма и сложна програма на Visual Basic 6.0, визирам сорс от няколко стотин страници? Можеш ли да си  представиш, как би изглеждала същата програма написа на на езика C?
  Контра въпрос: Виждал ли си съвременна видео игра, която е писана на друг език, освен C? Има само малко изключения, при които разработчиците са избрали да пишат на C++, което е език който разширява C с една допълнителна функционалност. Не могат да разбера на кой свят живееш? Ясно е, че имаш познания по езици за програмиране, но базовата същност на ИТ технологиите ти убягва напълно - просто не си ги чел и не си ги учил никъде.

>Хората не случайно се мъчат да създават нови езици на които може да се пише по-малко и по-лесно.
  Това е така. И замяната на езика C се опитват да я правят с езици като Java и C#. Последните много натежаха и затова днес има нови опити, като например Google Go. Никой не може и не се опитва да замени C с Visual Basic. Просто защото е невъзможно и глупаво! Visual Basic може да се каже, че е конкурент на един остарял език като Logo, но няма нищо общо с класа на езиците за програмиране в който принадлежи C.

>Пак ти предлагам да сравним двата езика, но професионално. Съберете се всички фенове на езика С, напишете една действаща програма и я поставете заедно със сорса във форума, като си засечете времето за сътворяване. След което аз ще ви напиша същата програма със същите възможности и функционалности и също ще поставя програмата и сорса.
  Това предизвикателство определено си струва. Предлагам да реализираме а-симетрично криптиране, следвайки алгоритъма RSA. Най-базовият вариант, при който двете прости числа, които генерират модула на изчисленията ще са дадени предварително. И нека примерно дължината на числата е 50 десетични цифри. Този алгоритъм е нещо базово, което се ползва днес за така наречените електронни подписи и за сигурно (криптирано) изпращане не информация при напълно известен алгоритъм и параметри за криптиране (но параметрите за декриптиране са тайни). SSL връзката при браузърите (тези сайтове, които започват с https) е реализирана точно с такъв алгоритъм.
  Хубавото на горния експеримент е това, че накрая ще сравним по бързодействие двете програми. И ще стане ясно, защо Visual Basic всъщност е за малки програмки, които на практика нищо не могат да изчислят...
коментиран 2016 юни 17 от Антон Яначков (490 точки)
Аз ти предложих създаване на завършена декстоп програма с някакво реално предназначение за потребителя, а ти ми говориш за учебникарски алгоритми за криптиране. Пишеш ми за https протоколи, електронни подписи и така натататък. Писането на съвременна програма никога не започва от нищото. Винаги се стъпва върху вече създадени модули, класове и дори стари програми. Мисля че примерът ще е доста показателен за хлапетата. Те ще видят как след като ти напишеш програмата за криптиране и декриптиране  и похарчиш маса време и труд със стотици редове сорс, то за няколко минути с няколко реда сорс, чрез Visual Basic 6.0 твоята програма ще заработи за мен със същата скорост и функционалност. Това е великото предимство на   езика Visual Basic 6.0.  Не случайно написах и примера касаещ синтезирането на човешки глас по текст. Там е много показателно как стъпваш върху създаденото и го внедряваш където искаш и както искаш, като можеш да му добавяш допълнителни функции и възможности. Можеш да го надграждаш и моделираш. Не тръгваш да пишеш алгоритми, а се оглеждаш, харесваш си нещо добре работещо и го внедряваш без да се интересуваш на какъв език е писано и то вече вече работи.
коментиран 2016 юни 17 от code (2,460 точки)
Чак сега почвам да схващам в какво се състои спорът ни. Ти си frontend разработчик и говориш за хубав език за такава цел.  Аз пък ти говоря за backend разработка и ти казах най-модерния език за тази цел.

Естествено, че правенето на потребителски интерфейс директно на C е нещо твърде остаряло като концепция, защото изискванията към подобен интерфейс са доста по-различни от силните страни на езика C.

Това което правехме досега в темата беше все едно да обясняваме начина на производство на автомобил. Аз ти обяснявам, че леярството е много важно, визирайки двигателя, а ти ми казваш, че вече лети компоненти почти не се използват при направата на купето.

И в крайна сметка в технически университет какво мислиш, че трябва да се изучава? Основно frontend разработка (с Visual Basic) или основно backend разработка (със C)?
коментиран 2016 юни 17 от Антон Яначков (490 точки)
В крайна сметка трябва да се изучава това, което би облекчило живота на инженера в неговата бъдеща професионална кариера. Едва ли на авиационият инженер или ядрения инженер ще му потрябват знания по криптиране на данни и електронни подписи. Но често би му се наложило да автоматизира определени изчисления или визуализации на проекти.  Дори чертането подлежи на автоматизация.  Определено за масовите специалности във висшите учебни заведения Visual Basic е далеч по-полезен.
...