Подхожда ли на ИТ портал да се занимава и с хардуерно проектче?

+6 гласа
183 прегледа
попитан 2016 юни 10 от code (2,460 точки)

От известно време си мисля за следното. В съвременните компютри имаме на практика два вида приложения, а именно:

desktop

web базирани

Двете групи приложения имат своите предимства и недостатъци. Недостатъците при това са толкова сериозни (и за двете групи), че няма скоро да види отказ от една от технологиите. На практика Chromebook технологията на Google заложи първоначално на пълен отказ от desktop приложенията, но скоро след това имаше частичен отбой в тази посока.

Какви са недостатъците на web базираните приложения?

1. Изисква се непрекъснат достъп до Интернет. Такъв не винаги може да се осигури.

2. Приложенията не са сигурни, защото доставчика на услугата може да рови в данните, които обработвате с приложенията си.

3. Приложенията не са застраховани от нежелан вид update, който може да ви принуди не само да смените операционната си система, но и да сменяте хардуера.

4. Приложенията никак, ама никак не са ви сигурни. Утре доставчика на услуги може да ги прекрати, защото той фалира, или просто защото счете че няма приход от предоставянето на приложенията.

От друга страна и desktop приложенията си имат недостатъци:

1. Тези приложения са тясно интегрирани към платформата на която се изпълняват. За различни операционни системи трябва да имаме различни реализации на приложенията.

2. Desktop приложенията заемат ресурс от системата ви, който е изчерпаем. Така в даден момент може да се наложи повече RAM и дисково пространство, което струва усилия и пари.

На практика разработването на desktop и на web приложения са две много различни дейности. Ако искате вашият продукт да съществува в двата варианте, то това ще ви коства огромни усилия. А има ли компромисно решение? Възможно ли е да направим такъв вид приложения, които не притежават недостатъците на web и desktop приложенията, описани по-горе. То ще притежава някои други техни недостатъци, но ние ще гледаме на това като на компромис.

Идеята, която ще предложа се нарича "Локален уеб сървър". Вашият desktop компютър ще е свързан със специално разработен външен компютър чрез обикновен LAN кабел. Вероятно за него няма да има свободно LAN гнезно, затова ще трябва да се ползва PCI разширителна платка с LAN порт (такива се продават и са евтини).

Споменатия "Локален уеб съврър" най-добре да бъде специално поръчана разработка. Той ще е от класа на така наречените едноплаткови компютри, които са много популярни днешно време. Тези компютри не са скъпи, като има дори $9 модел с прилични характеристики. Инсталирането на софтуер на въпросния вид платформа е стандартна задача, която се извършва лесно. Затова на практика единственото което липсва за да се стартира проекта е само хардуера.

Планът за реализация на въпросния проект за "Локален уеб съврър" ми е следният. Поръчваме изработка на едноплатков компютър с нужните характеристики: LAN порт и SATA потр за да може да се включва SSD или харддиск. Съставяме списък на хората които имат интерес да закупят въпросния вид локален сървър. Чак когато се съберем достатъчен брой хора, тогава ще стане рентабилно изработката на въпросния компютър. Веднъж направен той ще бъде лесно пуснат в действие и вече щи мислим за неговите софтуерни подобрения...

1 отговор

0 гласа
отговорени 2016 юни 13 от Антон Яначков (490 точки)
Аз не разбрах изобщо какъв е смисъла. Локален Web сървър можеш да сложиш на всеки компютър директно и да си ползваш всички програми, които си разработил като web приложения и то без един лев. Лично аз ползвам portable и си го нося и на флашка. Слагам флашката на даден компютър и вече имам съвър. Не можах изобщо да схвана идеята за допълнителното устройство. Една web базирана програма не заема място на клиетската машина, но заема място на сървъра. Няма как върху нищо да запишеш нещо.
коментиран 2016 юни 15 от code (2,460 точки)
Да определено трябваше да добавя и няколко думи за "алтернативите" и защо те не са решение.
Инсталирането на web сървър не е решение, защото това е desktop приложение, което от своя страна зависи от операционната система и от голяма група други глупости. Най-малкото това веднага анулира сигурността - приложението ти може да е податливо на вирусите и дупките на текущата OS. Освен това то ти заема системни ресурси, примерно RAM.
Но най-лесно нещата се възприемат със споменатия Chromebook. Купуваш си такъв, който има прекрасна разделителна способност и се оказва, че не можеш да си инсталираш сървър на компютъра - процесора е слаб и не е предназначен за такива тежки приложения.
На практика инсталацията на сървър е глупост и поради друга причина. Ако можеш да инсталираш сървър, тогава ще е в пъти по-ефективно (като ресурси) да инсталираш директно исканите приложения като desktop такива, което АВТОМАТИЧНО активира негативите, които вече споменах в темата.

В заключение ще спомена, че за да се разбере смисъла на дадена хардуерно софтуерна система, то не трябва да се мисли за компютъра като на една абстракция от типа черна кутия. Компютъра има много характеристики, както на хардуера си, така и на софтуера, който може да е специфичен за платформата, може да има дупки в сигурността, може да е много неефективен при определени действия. Все неща, които не влияят пряко на резултата, но са реалност с която човек трябва да разбира и с която трябва да се съобразява.
...