Не е ли добре dev.bg да огранизира състезание?

+2 гласа
206 прегледа
попитан 2016 юни 21 от rm (1,220 точки)
етикетиран отново 2016 юни 21 от Admin

Само ще поясня, че става дума за състезание по програмиране, но не от "ученически" тип. Не е идеята да се решават задачи, които после се тестват с тестове. Задачата трябва да е реализирането на някакъв вид ИТ проект. Нещо като хактон, но организиран не на живо и за по-дълъг перод от време между няколко участника. Темата ще трябва да е от съвсем общ характер, а да не е накаква конкретна задача.

3 отговори

+1 глас
отговорени 2016 юни 21 от VeskoNikolov (1,620 точки)
избран 2016 юни 22 от rm
 
Най-добър отговор
Звучи добре, но като гледам имаме специалисти в различни сфери тук. За осъществяването на едно такова мероприятие самата тема на бъдещият проект трябва да е осъществима чрез набор от различни технологии, т.е. да е cross-platform самата идея. И например този, чийто продукт излезе най-добре реализиран според определени критерии (примерно брой редовни потребители) да вземе споменатото полезно за него нещо.
+1 глас
отговорени 2016 юни 21 от IvayloHristov (5,390 точки)

Здравей, 

подготвяме едно състезание, което е свързано с този форум. Искаме да направим точките, които се дават на всеки потребител да бъдат по категории. И всеки месец или период от време да има награждаване с награди и сертификати на потребителите, които са се справили най-добре в дадена категория. 

Например, хората които са най-активни в дадена категория, примерно PHP категорията в рамките на м. Септември са задавали най-стойностите въпроси, отговаряли са най-много и така са получили най-много точки. Тогава този кандидат получава отличие, предметна награда и призвание. Така потребителите, които са най-активни в дадена категория ще получават нещо, което да им помогне. Вярвам, че ще много полезно осбено за хората, които имат нужда да добавят това отличие в автобиографиите си. А когато един работодател погледне, че човек е бил толкова активен в тематика като PHP ще може да знае, че човека не само има интерес в тематиката, но и е готов да допринася и другите да се научат. 

Какво мислите за идеята? 

Малко по-различно състезание? 

коментиран 2016 юни 22 от Антон Яначков (490 точки)
Занаятът програмиране се учи, чрез реално писане на сорс. Въпросите и отговорите, на които се наблюдават до този момент във форума са очевидно чисто теоретични, извадени от различни учебници. Когато програмист търси нещо конкретно той  задава конкретно въпроса и търсачката Google веднага дава конкретен отговор подплатен със работещ сорс. Няма как да да развиете форума, ако продължавате с играта на ученици и учители. Когато един човек сяда да пише нещо конкретно, той изобщо не се вълнува от въпроси от сорта какво е обектно ориентирано програмиране, какво е клас, какво е структура. В този случай него го вълнуват чисто практични проблеми. Хубаво е, че сте решили да награждавате модераторите си, но теорията на която те  наблягат при въпросите, които се мъчат да измислят и отговорите, които публикуват, определено разводнява форума и го лишава от същността му. Моето мнение е, че трябва да наблегнете на конкретни практични неща - примери, примери и пак примери за решаване на различни проблеми.
коментиран 2016 юни 22 от code (2,460 точки)
Проблемът на тези състезания е основно в това, че за вложилият труд да отговаря не остава нищо от което да може да гради по-нататък. Така творческият потенциал не ти дава удовлетворение, а по-скоро ще се превърне инициативата в нещо като игра, която рано или късно ще омръзне.

Затова предлагам следната модификация на ... не точно идеята, а начина на реализирането й. Нека всеки потребител притежава собствена wiki подобна система вместо "стена" както е в момента. Всъщност съдържанието на тази wiki система ще може да променя само потребителя, но работата е там, че той ще може да организира информацията по страници (посредством подходящо оформени индексни страници с хипервръзки), които постепенно да може да подобрява.

Когато трябва да отговаряш на човек и ако въпросът е от някаква специфична тематика по която можеш да пишеш още - тогава ще създадеш съответна wiki страница за информацията. В темата ще цитираш това, което си писал в самата wiki страница.

Не знам дали стана ясно, но идеята ми се състои в това текстовете които се пускат във форума да са оформени на друго място от където да може да се учи. Така в темите всичко потъва надолу с времето и често ценни съвети и въпроси остават достъпни само при търсене с Google, което е вид хаотично познание.
0 гласа
отговорени 2016 юни 21 от Deyan Delev (1,830 точки)
И що треа да е състезание, няма ли да е по-яко ако е като проект, в който да участваме няколко човека, друг е въпроса кой кви знания може да предложи и за кво ще е проекта ;)
...