Какво е Acceptance testing за какво служи?

+8 гласа
1,172 прегледа
попитан 2016 юли 25 от Mihaela.Petrova. (3,040 точки)
Здравейте. В момента чета за QA и ми е интересно какво е Acceptance testing? Някой има ли опит и може ли да ми обесни?

1 отговор

0 гласа
отговорени 2016 юли 25 от Daniel Ivanov (11,160 точки)
редактиран 2016 август 3 от Daniel Ivanov

Привет,

Acceptance тестинг или още тестване за одобрение е тест, който се провежда, за да се определи дали са изпълнени изискванията на една спецификация или споразумение. То може да включва химически тестове, физически тестове или пърформънс тестове (свързани с производителността).

В QA се дефинира като формално тестване, насочено към нуждите на потребителя, изискванията, и бизнес процесите, проведени, за да се види дали една система удовлетворява критерия за одобрение и да позволи на юзъра, потребителите или упълномощените лица да решат дали да приемат системата или не. Acceptance тестването има синоними и те са следните: user acceptance testing (UAT), end-user testing, operational acceptance testing (OAT) или field (acceptance) testing.

Smoke test-ването може също да се използва като тест за одобрение преди да се пусне един софтуерен build към главния тестов процес.

Особености:

Test suit-овете (колекциите) на Acceptance testing-a може да имат нужда да бъдат пуснати няколко пъти, понеже всичките тест кейсове най-вероятно няма да  могат да бъдат пуснати заедно.

Колекциите ползват предефинирани одобрителни процедури с цел насочване на тестърите към това кои данни да ползват, кои последователни процеси да следват и какво да очакват от продукта.  Вземат се действителните и очакваните резултати и после биват проверявани дали отговарят и така за всеки кейс. Ако отговарят => тест кейсовете преминават успешно. Ако броят на тест кейсовете, които не отговарят на очакванията е по-малък от границата, която са си поставили екипите, то цялата колекция минава тестването с успех, в противен случай най-вероятно проектът ще бъде спрян или ще договарят с потребителите и упълномощените лица за промяна в изискванията и прочие.

User Acceptance Testing – малко повече за него:

UAT се състои от един процес на проверка дали едно решение работи за потребителя. То не е системно тестване/System testing ( даващо сигурност, че софтуера няма да крашне и че ще отговаря на документираните изисквания), а по-скоро осигурява това решение,че работи за потребителя  и точно него доставчиците на софтуер го наричат „Beta Testing”.

коментиран 2019 декември 23 от n1a03k (140 точки)
И като допълниене, една лека специфика относно данните в различните среди. В test/development env не бива да има production data, в UAT  в идеалния случай датата пак не трябва да е production, ами anonymized и максимално близка до продуктивната. И вече в production си е production data.
...