Как да подготви своето портфолио един уеб дизайнер без опит, откъде да намери проекти и как да повярват в него?

+2 гласа
1,800 прегледа
попитан 2016 октомври 11 от анонимен

Здравейтеsmiley. Аз съм уеб дизайнер без опит, но имам няколко проекта, които показват какво съм научила и мога. От къде уеб дизайнери без опит, неразполагащи със сертификати за завършени курсове могат да си намерят проекти, които да бъдат оценени от работодателите? Защото тези, които аз съм направила и показвала не са успели да ми спечелят интервю, работна позиция. Ако трябва да се опиша с 3 думи знания, умения, мотивация.

3 отговори

+1 глас
отговорени 2016 октомври 16 от Павката (3,410 точки)
избран 2016 октомври 17
 
Най-добър отговор
Според мен е важно и ти първо да си отговориш с какъв тип проекти би ти се искало да се занимаваш. Ако целта ти е примерно да поддържаш страницата на вестник или друга медия портфолиото ти е добре да включва такъв тип проект - приоритета пада върху структуриране и функционалност, ако целиш по-скоро малки фирми, които имат желание да изглеждат добре в очите на клиентите си е добре да имаш ефектни неща, с които наистина да се отличаваш от конкуренцията. Няколко нелоши примери за портфолио има тук:
http://www.creativebloq.com/portfolios/examples-712368
http://www.creativebloq.com/web-design/top-10-web-design-portfolios-2015-61515099

  Все пак освен добро портфолио повечето работодатели и клиенти търсят и други качества, например комуникационните умения. Възможно е дори и перфектно портфолио да не бъде достатъчно за договор.
коментиран 2016 октомври 17 от анонимен
Павка благодаря за отговора и линковете.  Някак си се бях вторачила в липсата на опит и бях забравила "меките" умения, които могат да ми помогнат. Ти самия имаш ли впечатления, дали се дава шанс на хора без опит, които имат разнообразни "меки" умения като например управление на времето, лична продуктивност, екипност, емоционална интелигентност и т.н. Защото моята сила е повече в изброените неща, отколкото в направата на продакшън проекти и ми се струва че тези ресурси не се оценяват. Ако имаш наблюдения в предишните ти работни позиции и сега, и имаш желание да споделиш, кажи кое накланя везните. Вярвам че дискусията е полезна, защото не малко хора в последно време са в тази начална  позиция.
коментиран 2016 октомври 17 от Павката (3,410 точки)
Аз самия имам впечатления, че на пазара на труда има определени цикли, които не зависят от нас, но много силно влияят върху решенията, които работодателите взимат. След дипломирането си имах много висока мотивация (бях готов дори да започна да работя без заплащане първите месеци), прилично проектно портфолио и нелоши технически познания, но не получих добра оферта в продължение на 3-4 години. През това време се забих да работя в администрацията, където ми се влошиха и мотивацията и техническите познания. С абсолютно същото портфолио и определено по-лоши познания (затъпяване най-искрено казано) четири години по-късно получих много добро предложение за старт, защото изглежда хората с добри умения бяха разграбени и най-накрая дойде моя ред.
  В заключение споделям личното си мнение - портфолиото е много важно не само като твое лично рекламно пространство, а и като опорна точка за водене на бъдещи интервюта за работа по специалността. Няма напразен труд - дори и да започнеш да работиш нещо наглед встрани от това, за което мечтаеш, то също може да ти даде добри уроци, които да използваш тогава, когато започнеш работа по специалността. Мечтания договор уви е функция на страшно много неща, повечето от които не са под наш контрол, затова не трябва да бъдем прекалено самокритични. Не изключвам възможността и да греша.

Успех!
коментиран 2016 октомври 19 от анонимен
Благодаря за коментара, думите ти ме окуражиха :) "няма напразен труд","не трябва да бъдем прекалено самокритични". И аз се опасявам че, ако заработя нещо различно от уеб дизайна, ще забравя наученото, ще загубя мотивация, фокус, ще влезна в един коловоз на  неудовлетвореност :( и така. Истината е  че идва момент, в който ти да се издържаш сам така че .... може би ще пробвам още малко и после ще кривна встрани :)))
П.П Точно затова писах в този форум, за да чуя мнение, лична опитност. Благодаря, че отдели от времето си за моя въпрос.
+1 глас
отговорени 2016 октомври 23 от vasko (530 точки)
Вариант 1 - класическият - търсиш, пускаш CV + portfolio, стискаш палци, не се отказваш и накрая се получава. Количеството IT фирми в София е такова, че трудно не би успяла да намериш работа.
Вариант 2 - квантовия :) - намираш сайтове, които не ти харесват като дизайн или ти идва на идея как могат да станат много по-добри, правиш сайтчето (в контекста на дизайн) и го засилваш към фирмата, която ще го ползва напълно безплатно, правиш това за поне няколко фирми като поне няколко от тях следва да ползват дизайна, като естествено ще им кажеш, че ако го ползват ще го използваш в твоето портфолио. Бонусът тук е, че освен упражнение на умения ще разбереш кой и доколко е готов да изполва това, което си направила. Естествено трябва да си имаш собствен сайт или поне блог (WordPress е много добърз избор в този контекст). Говорейки за WP - опитвала ли си се да правиш templates за него ? Ако не - струва си да се разцъка - community-то е огромно, както и user base-a.

Много важен момент - търсят се хора без опит, но с желание. Има компании (и малки и средни), които са готови да дават шанс на хора без опит, а и често предпочитат такива. Важното е да не се отказваш.
коментиран 2016 октомври 24 от анонимен
Vasko благодаря за мнението :)) Вариант 2 е доста интересен. Дано и количеството на IT фирмите в Пловдив е голямо :), защото аз съм от Пловдив, а и дори да искам да кандидатствам в София не мисля че ще се справя с разходите поне през първите няколко месеца та и половин година. Може и да греша в тези си размисли, но не знам... За  WP правила съм тема една не е перфектна, но добре изглежда. При направата на темата се появиха въпроси, които смятам че лесно биха се изчистили, ако има някой по-опитен да видя как се справя с тези неща иначе в общи линии имам представа как се прави WP тема .  Собствен сайт - какво имаш предвид да има статии с фронт- енд тематика или просто сайт по мой дизайн, където да си покажа CV - то + картинки на тестовите сайтове, които съм правила. Знам не бива да се отказвам, но въпросът със издръжката е належащ при мен и съм притисната. Аз имам огромно желание това си го пиша даже и като си пускам CV -то и казвам че се уча бързо. Но съм имала 2-3 възможности само за повече от 1 година, които не се превърнаха в трудов договор. Затова реших да поразпитам и да чуя мнения, може някъде и да бъркам.
коментиран 2016 октомври 24 от vasko (530 точки)
Най-важното е да не чакаш, а да действаш. И тъй като това звучи като взето от хороскоп ето пояснение - не знаеш кога / дали ще се приземиш на интервю и даже ако стане дали ще те вземат, точно поради това ще се опитваш докато не се случи, но самото опитване е лесно - засилваш CV+ портфолио, където си преценила. Обачееееееее - през това време е весела идея да се грижиш за способностите си и уменията си. Най-лесно е просто да практикуваш това, което ти харесва (web design), а още по-лесно е като имаш цел (без цел е криво) -> цел: обикаляш разни сайтове (все едно дали са БГ или не), намираш им кусури (което в общия случай не е особено трудно), сядаш и правиш по-добра версия според твойте виждания и я предлагаш и това е. В най-лошия случай пак ще си натрупала много симпатичен и важен опит.

По отношение на WP - направи си тема за твоят блог, такава, каквато ти харесва. Какво ще сложиш на него не е толкова важно, но може да сложиш проекти, по които си работила, CV, ако искаш сподели какво е редно да се прави всяка втора неделя, когато се пада на четно число. :) Изобщо каквото ти харесва. И пак е хубаво да има цел - > целта при WP темата би било да ти я дръпнат и ползват поне 10 души (примерно...или 10.4), т.е. не просто да направиш темата X, но и тя всъщност да израдва няколко души, които да я ползват.  Можеш да започнеш от различните WP форуми - има бая народ, който си споделя какво би искал от тази или онази тема, т.е. има как да събереш requirements, по техните форуми вероятно и ще намериш отговор на огромно количество от въпросите си. :)


За Web designer е важно да има портфолио. Да се види какви неща е правил, какво може да прави. Разбира се, колкото повече фирми изберат твой дизайн - толкова по-добре. Не е лоша идеята да разучиш за разни web design конкурси и да се опиташ и на тях. Дори да не спечелиш пак това показва инициатива и желание (а двете са много, много важни).

Сега - понеже съм ужасно мързелив и не съм чел условията на форума, а Иво не спомена може или не да се споделят имена на фирми (т.е. с риск за being frowned upon) -  се сещам за две, които имат офис в Пловдив - StangaOne1 и SiteGround. Последните са хостинг компания, но ако ти отнеме твърде дълго (според твойте преценки) да намериш работа като Web Designer бих ти препоръчал да се пробваш като technical support, а SiteGround прилчино добре се разрастват. Най-малокто ще имаш нещо, което ще плаща сметките докато действаш по това, което ти харесва истинснки. Дотгоава -> не спирай да се занимаваш с това, което ти харесва и то по смислени начин, т.е. да търсиш валидация за труда си, която може да получиш ако някой реши да се възползва от твойте безвъзмездни услуги или създадеш WP темичка, която да се използва от поне 10ина души (числото е напълно arbitrary).

Успехи !
коментиран 2016 октомври 25 от анонимен
Vasko много благодаря за идеите и за имената на фирми (би трябвало да не е проблем споменаването им, нали целта е да си помагаме). Много ти благодаря и за пожеланията за успех :)) и на хъсването.
0 гласа
отговорени 2016 октомври 14 от code (2,460 точки)
А защо първо не покажеш част от проектите, които си направила, за да коментираме? Между другото уеб дизайна не е програмиране и затова не очаквай да получиш много компетентно мнение - тук в потрала са почти само програмисти.
коментиран 2016 октомври 17 от анонимен
Благодаря за отговора code. Аз  търся различни гледни точки, все пак някой програмист може да се позанимавал и с дизайн. Ценя всяко мнение.
коментиран 2017 август 2 от TTeRzY (130 точки)
Здравейте на всички!
Аз също съм на тази вълна - Как да си изградя портфолиото за Web Developer(Full stack Developer)
В момента карам 3-то ниво към СофтУни, но за 5 месеца все още нямаме реални проекти освен решаването на задачки (речници,масиви,списъци и по началните нива като цикли, условни конструкции).
Тук мога да покажа работата си върху един проект , който правя за една фирма, като ще се радвам на мнения. Реших да ползвам HTML5 , CSS, Bootstrap), JQuery, PHP&MySQL.
Това е лимк към разработката ми в гитхъб:
https://ammt-team.github.io/Sesame-tahan/
Основно работих върху главната страница и другите не съм ги пипал за момента.

Тук вкарах още едно приятелче да съдейства по проекта, за да имаме по реално доближаване към реалната работа в гитхъб. Създаваме си задачи и др.
Това е линк към самата работа:
https://github.com/AMMT-TEAM/Sesame-tahan

Мисля си, че без да покажа нещо реално като работа извън това от софтуни , ще ми бъде много трудно да стартирам някъде.

Ще се радвам да получа вашите мнения и съвети :)
...